Generalni državni tožilec Zvonko Fišer poudarja, da pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva niso bile kršene pravice nobenega udeleženca v postopku. Foto: BoBo
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer poudarja, da pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva niso bile kršene pravice nobenega udeleženca v postopku. Foto: BoBo
Intervju z generalnim državnim tožilcem Fišerjem
Generalni državni tožilec Fišer zavrača zahteve po odstopu
Cerar čaka poročilo državnotožilskega sveta
Odločitve Državnotožilskega sveta Cerar ni prebral

Pred obravnavo na Državnotožilskem svetu se je po navedbah generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja vnovič potrdilo, da je deloval v dobro tožilstva. "Imenovan je bil najprimernejši kandidat, pri tem pa niso bile kršene pravice nobenega udeleženca v postopku. Kot ugotavlja Državnotožilski svet, je državno tožilstvo pod tem vodstvom doseglo tudi očiten napredek pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj in se kadrovsko okrepilo," poudarja Fišer, ki pozive k odstopu ocenjuje kot politične, zato ne namerava odstopiti. Omenjeni pozivi pa ga po njegovih besedah le še utrjujejo "v prepričanju, da moramo na tožilstvu z dobrim delom nadaljevati".

Fišer je tudi opomnil, da je danes že 46. dan, ko se mu "neutemeljeno in z očitnim namenom podreditve tožilstva očita koruptivno ravnanje". "S tem se tožilstvu in meni povzroča nepopravljiva škoda, ki se še stopnjuje," pravi in napoveduje, da bo ekipa pod njegovim vodstvom, dokler bo na mestu generalnega državnega tožilca, "ne glede na pritiske še odločneje delovala proti najhujšim oblikam kriminala in korupcije".

Pogovor z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem na TV Slovenija 3.


Cerar čaka podrobno poročilo
Državnotožilski svet je v petek nadaljeval obravnavo poročila o očitanih kršitvah Fišerju, ki ga je za pravosodnega ministra pripravila predsednica Alenka Mežan. Med drugim je ugotovil, da se je pri imenovanju Škrleca res zgodila kršitev, vendar pa ta po mnenju Državnotožilskega sveta ni take narave in teže, da bi mu omogočila predlagati Fišerjevo razrešitev.

Na odločitev se je v soboto odzval pravosodni minister Goran Klemenčič in med drugim sporočil, da je ocena o tem, ali lahko Fišer s potrebno legitimnostjo še opravlja funkcijo glede na veljavno zakonodajo odvisna zgolj od njega. Podrobneje pa naj bi se Klemenčič odzval, ko bo prejel podrobno poročilo. Enako je napovedal tudi predsednik vlade Miro Cerar.

SDS in NSi za spremembo zakonodaje
V SDS-u in NSi-ju medtem proučujejo možnosti sprememb tožilske zakonodaje. "Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih jih je pet neposredno podrejenih Fišerju, saj so tožilci. Tudi preostali štirje so neposredno povezani z njim," je dejal poslanec SDS-a Vinko Gorenak (SDS), ki odločitev sicer ocenjuje kot "cehovsko solidarnost".

Prav tako se mu se zdi sporna odločitev Državnotožilskega sveta, da je v navedenem primeru sam presojal dokaze. "Državnotožilski svet nima nobene pravice ocenjevati sodbe upravnega sodišča. Ta je dokončna in izvršljiva ter pravi, da je Fišer zlorabil oblast ter priskrbel službo Škrlecu," pravi Gorenak. Enako po njegovih besedah velja za poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). "Ta je ugotovila, da je šlo za koruptivno dejanje, zato Državnotožilski svet tega ni pristojen presojati, ampak le, ali bo na podlagi teh ugotovitev predlagal razrešitev," dodaja.

V SDS-u se bodo sicer o tem, kako ravnali vnaprej, odločali na torkovem sestanku poslanske skupine. "Obstajata pa dve možnosti. Prva je, da v DZ vložimo zakon, ki bi omogočil Fišerjevo razrešitev. Druga pa je, da neprestano ponavljamo, da imajo koruptivnega tožilca," pravi Gorenak.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novakova pa je poudarila, da so štiri različne institucije odkrile, da je generalni državni tožilec ravnal nezakonito in koruptivno, kljub temu pa je DTS sklenil, da "prekršek generalnega državnega tožilca ni tako velik, da bi ga zaradi tega razrešili".

DeSUS in SD proti predlogu opozicije
V koalicijskih strankah SD in DeSUS niso naklonjeni spremembam zakonodaje, s katerimi bi razširili nabor mogočih predlagateljev razrešitve generalnega državnega tožilca, saj menijo, da zakonov ne gre spreminjati zaradi posameznega primera. Po mnenju prvaka DeSUS-a Karla Erjavca pa je problem, če Državnotožilski svet ne zazna težave in ne vidi zadeve enako kot drugi. V največji vladni stranki SMC-ju pa se glede morebitnih sprememb zakonodaje v povezavi z razrešitvijo generalnega državnega tožilca še ne izrekajo.

Intervju z generalnim državnim tožilcem Fišerjem
Generalni državni tožilec Fišer zavrača zahteve po odstopu
Cerar čaka poročilo državnotožilskega sveta
Odločitve Državnotožilskega sveta Cerar ni prebral