Odločitev je taka, kot je, sprijaznite se, pravi Mežnarjeva. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev je taka, kot je, sprijaznite se, pravi Mežnarjeva. Foto: MMC RTV SLO
Goran Klemenčič
Klemenčič je odločitev o legitimnosti opravljanja vodilne tožilske funkcije prepustil kar Fišerju. Foto: BoBo
Klemenčič odločitev prelaga na Fišerja

Mežnarjeva je za TV Slovenija pojasnila, da sodbe upravnega sodišča, ki je v primeru Fišer ugotovilo samovoljnost pri izvrševanju oblasti, in ugotovitev KPK-ja na Državnotožilskem svetu (DTS) niso upoštevali, ker so želeli v postopku sami ugotoviti dejstva in okoliščine, ki so bili pomembni za njihovo odločitev. Pri tem so povabili Fišerja, da jim je sam predstavil svoje razloge in stališča, ker te možnosti do zdaj ni imel, je dodala.

Poročali smo, da je protikorupcijska komisija v poročilu o nadzoru nad imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ugotovila, da je Fišer pri imenovanju ravnal koruptivno, saj je s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist. Tudi upravno sodišče je ugotovilo, da je v tem primeru bil zlorabljen položaj.

Zaradi teh ugotovitev je Klemenčič od predsednice DTS-ja zahteval pripravo poročila o kršitvah, ki naj bi jih storil Fišer. DTS je poročilo obravnaval in sklenil, da ne bo predlagal Fišerjeve razrešitve, saj ugotovljena kršitev ni take narave in teže, ki bi jim to omogočila.

"Fišer ni imel možnosti, da bi se izrekel o obtožbah"
Na vprašanje, če torej tožilstvo ne upošteva sodb sodišč, zakaj bi jih potem morali drugi državljani, je Mežnarjeva odvrnila, da gre za napačno stališče, saj da v sodbi upravnega sodišča ne piše, da gre za zlorabo položaja, temveč da predlog ni bil podan v skladu z dvema zakonskima določiloma in da Državnotožilski svet (DTS) meni, da ta določila takrat, ko so bila uporabljena, niso bila konsistentna.
"Samovolja oblasti po našem mnenju ne sodi kot vrednostna sodba v obrazložitev sodbe, še posebej ker generalni državni tožilec ni imel nobene možnosti, da bi se v postopku zoper takšno obtožbo izrekel," je dejala.

Mežnarjeva: Kazen mora biti sorazmerna
Dodala je, da so sicer tudi sami ugotovili povsem enako kršitev kot sodišče, a menijo, da mora biti sorazmerje med težo kršitve in posledico. In ta kršitev po mnenju DTS-ja ni bila takšna, da bi zahtevala razrešitev Fišerja.

Na pripombo, da bi za generalnega državnega tožilca morala veljati najvišja merila, pa je odvrnila, da je odločitev pač takšna, kot je, in da je bila sprejeta zelo odgovorno. "Verjamem, da ta odločitev marsikomu ne bo všeč, ampak jo bodo vseeno spoštovali," je še sklenila.

Klemenčič: Naj se Fišer sam odloči
Na odločitev DTS-ja pa se je odzval tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Ocena o tem, ali lahko Fišer s potrebno legitimnostjo opravlja funkcijo, je zgolj na njem samem, so zapisali na ministrstvu v sporočilu za javnost

Spomnil je še, da je Državnotožilski svet po zakonu edini pristojni organ, ki lahko odloča o predlogu razrešitve generalnega državnega tožilca, ne pa minister ali vlada in niti ne DZ, ki na koncu glasuje o predlogu DTS-ja.

"Ta je odgovoren za svoje odločitve in tudi za njihove posledice. Kot je za posledice svojih odločitev in ravnanj odgovoren tudi generalni državni tožilec," so zapisali v sporočilu za javnost na ministrstvu za pravosodje.
Klemenčič bo odločitev Državnotožilskega sveta podrobneje komentiral, ko bo prejel pisno obrazložitev razlogov in utemeljitev odločitve, so še dodali na ministrstvu.

Klemenčič odločitev prelaga na Fišerja