Zvonko Fišer in Boštjan Škrlec zanikata vse nepravilnosti in sta nad odločitev komisije že šla s tožbo. Foto: BoBo
Zvonko Fišer in Boštjan Škrlec zanikata vse nepravilnosti in sta nad odločitev komisije že šla s tožbo. Foto: BoBo
Fišer očita KPK-ju, da ravna politično
Fišer vztraja, da je ravnal zakonito
Boris Štefanec se je odzval na izjavo Zvonka Fišerja
Tožilec Fišer ne bo odstopil

Vodja državnega tožilstva Zvonko Fišer je povedal, da je v odgovoru na poročilo državnotožilskega sveta podrobno opozoril na vse elemente, ki jih je treba upoštevati pri odločanju. Na vprašanje, ali bo odstopil, če bo svet ugotovil, da je naredil napako, je odgovoril, da trenutno potrebe po odstopu ne vidi, sicer pa je prepričan, da državnotožilski svet napake ne bo ugotovil, ker naj je ne bi bilo.

Fišer meni, da protikorupcijska komisija, ki je ugotovila, da je pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilca Boštjana Škrleca ravnal koruptivno, deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". V tem pa vidi "dolgo roko politike", saj po njegovem mnenju ta ne naredi ničesar, da bi se tak postopek spremenil, in dovoljuje, da se KPK izrablja za diskreditacije. Vse to se po njegovih besedah dogaja ravno v času, ko tožilstvo dosega dobre rezultate.

Štefanec: Že vrhovno sodišče ni ugotovilo nezakonitosti
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je po drugi strani v izjavi za javnost odločno nasprotoval navedbam Fišerja. "Z jasno gotovostjo v imenu vseh treh članov senata zagotavljam, da je KPK zavezan izključno ustavi in zakonom, ne pa kakšni koli politični opciji," je dejal v odzivu. Dodal je, da na komisiji ne dovolijo nikomur, da v "trenutku, ko nima drugih argumentov, začne napade na komisijo".

Fišerjeva izjava, da gre pri poročilu KPK-ja glede imenovanja Škrleca za političen poskus njegove razrešitve, pa je po besedah Štefaneca osebno mnenje generalnega državnega tožilca.

Odzval se je tudi na trditve vodje tožilstva, da KPK deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". "To preprosto ne drži. Naš postopek je napisan v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije," je opozoril. Pri tem je spomnil, da je vrhovno sodišče na pobudo nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja že presojalo omenjeni postopek KPK-ja in ni odkrilo nezakonitosti.

Zagate zaradi novega zakona
Boštjan Škrlec je glede zahteve pravosodnega ministra, da mu predsednica državnotožilskega sveta Alenka Mežan zaradi ugotovitev KPK-ja pri imenovanju generalnega direktorja tožilstva pripravi poročilo, opozoril, da je bil minister o domnevnih nepravilnostih obveščen že prej, ko so zadevo obravnavali drugi organi, vendar je ukrepal šele po ugotovitvah KPK-ja. "Sporočilo, ki ga ob tem razumemo mi, je, da kršitev ni takšna, da bi zahtevala ukrepe," je dejal.

Fišer je glede samega imenovanja ponovil že znana stališča. Prepričan je, da je februarja 2012, ko je takratnemu ministru Alešu Zalarju predlagal, naj Škrleca imenuje na omenjeno mesto (kar je bilo po mnenju KPK-ja koruptivno), ravnal zakonito in v želji, da bi vrhovno tožilstvo čim prej dobilo generalnega direktorja.

Opozoril je, da je bil tedaj pristojni zakon v tem delu nov in prakse za imenovanje generalnega direktorja tožilstva še ni bilo. "Znašel sem se v položaju, ki ga zakon ni urejal, in v najboljši veri sem skušal najti rešitev," je dejal in dodal, da rešitev ni favorizirala nikogar in da ni prizadel nikogaršnjih pravic, saj da se za omenjeno funkcijo razen Škrleca ni prijavil nihče.

Oba s Škrlecem sta tudi zanikala, da bi se pri imenovanju mešala dva sicer samostojna postopka, namreč imenovanje z javnim natečajem in postopek o dodelitvi, kar Fišerju očita KPK. Strokovne službe Zalarju ne bi predlagale, naj opravi imenovanje, če bi menile, da je predlog napačen.

Fišer je tudi potrdil, da je zoper poročilo KPK-ja na upravno sodišče vložil tožbo. V njej KPK-ju očita, da mu ni dal možnosti, da se izreče o sklepnih ugotovitvah, in mu ni omogočil, da sodeluje v postopku.

Na Fišerjeve navedbe se ob 14. uri namerava odzvati predsednik KPK-ja Boris Štefanec.

Za Gorenaka laži in sprenevedanje
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pa je v svojem odzivu več današnjih izjav Fišerja označil za laž, sprenevedanje in zavajanje. Za dvojno debelo laž pa je označil izjavo, da v postopku imenovanja Škrleca nihče ni pridobil koristi in da se nihče drug ni prijavil za to mesto.

Spomnil je, da sta bila za imenovanje generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva dva postopka. V prvem je bilo več kandidatov, vendar je bil ta postopek februarja 2012 končan brez izbire kandidata. Na drugi postopek pa se po njegovih besedah nihče drug ni prijavil, ker je "tam že sedel Škrlec" oz. je bilo mesto zanj rezervirano.

Očital mu je tudi sprenevedanje, ker KPK kritizira šele danes ter ko govori o vplivu politike na tožilstvo. Gorenak se sprašuje, koga v politiki ob tem misli. Fišerja je poslanec še javno vprašal, koliko je tožilstvo plačalo za najem zasebne agencije za stike z javnostjo, ki ga je pripravljala za današnjo novinarsko konferenco.

Fišer očita KPK-ju, da ravna politično
Fišer vztraja, da je ravnal zakonito
Boris Štefanec se je odzval na izjavo Zvonka Fišerja
Tožilec Fišer ne bo odstopil