Predstavniki Gibanja za otroke in družine spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil. Foto: BoBo
Predstavniki Gibanja za otroke in družine spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil. Foto: BoBo

Gibanje za otroke in družine je predlog sprememb predstavilo v Slovenj Gradcu. Predstavnica gibanja Metka Zevnik je dejala, da ima zdajšnji zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih do vnukov in starih staršev "kamnito srce", predlagane spremembe pa prinašajo zakon, ki "ima srce, ki bije in je živo" ter stare starše ponovno postavlja v razširjeno družino, kar so od nekdaj bili, a ne v dosedanjem zakonu. Zato predlagajo spremembo zakona tako, da bo ta omogočal starim staršem prevzem skrbi za vnuka in tudi posvojitev, če otrok ostane brez staršev.

Predlagajo tudi, da bo moral pristojni organ pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Druge predlagane spremembe predvidevajo, da se zaradi varovanja otrokove koristi staršem nemudoma odvzame roditeljska pravica, če ti storijo kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini ali če umorijo zakonca, partnerja, svojega otroka ali otrokove stare starše. "Nevzdržno je, da taki starši iz zapora uveljavljajo roditeljsko pravico in s tem določajo življenje otrok, ki so jim prizadejali tako hudo krivico, kot se je to zgodilo v primeru dečkov," je dejala Zevnikova.

Aleš Primc pa je poudaril, da pri tem zbiranju podpisov ne gre za nobeno politiko. "Stari starši in vnuki niso politično vprašanje, niso ne levi ne desni. Gre za ljubezen med starimi starši in vnuki, in želimo, da ta ljubezen, ki je živa v naših družinah, dobi mesto tudi v slovenski zakonodaji," je dejal Primc.

Narok za določitev stikov z dečkoma
Glede primera dveh dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje proti volji njunih starih staršev iz Koroške namestil v rejniško družino, je predstavnik gibanja Franc Donko povedal, da je v ponedeljek na celjskem sodišču potekal narok za določitev stikov starih staršev z vnukoma.

Otroka sta se od konca marca, ko so ju namestili v rejniško družino, s starima staršema pod nadzorom socialne delavke srečala trikrat za poldrugo uro, je povedal Donko in dodal, da se v gibanju zavzemajo za razrešitev primera v korist otrok, da bi se torej čim prej vrnila k babici in dedku.

Rok se izteče konec oktobra
Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je začel teči 1. septembra. Pobudniki za vložitev predloga potrebujejo najmanj 5.000 podpisov. Če jih bodo zbrali, bodo predlog vložili v zakonodajni postopek.