Slovenija
false
Predstavniki Gibanja za otroke in družine spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zahtevajo zato, da se primer dečkov iz Velenja ne bi ponovil. Foto: BoBo

Dodaj v

Gibanje za otroke in družine predstavilo predlog zakona, ki "ima srce, ki bije in je živo"

Zbiranje podpisov za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih
5. september 2016 ob 14:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gibanje za otroke in družine pričakuje, da bo že v tem tednu zbralo 5000 podpisov, ki so potrebni za podporo predlaganim spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Gibanje za otroke in družine je predlog sprememb predstavilo v Slovenj Gradcu. Predstavnica gibanja Metka Zevnik je dejala, da ima zdajšnji zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih do vnukov in starih staršev "kamnito srce", predlagane spremembe pa prinašajo zakon, ki "ima srce, ki bije in je živo" ter stare starše ponovno postavlja v razširjeno družino, kar so od nekdaj bili, a ne v dosedanjem zakonu. Zato predlagajo spremembo zakona tako, da bo ta omogočal starim staršem prevzem skrbi za vnuka in tudi posvojitev, če otrok ostane brez staršev.

Predlagajo tudi, da bo moral pristojni organ pri imenovanju skrbnika upoštevati poslednjo voljo enega ali obeh staršev, če sta jo izrazila v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drugačen nedvoumen način.

Druge predlagane spremembe predvidevajo, da se zaradi varovanja otrokove koristi staršem nemudoma odvzame roditeljska pravica, če ti storijo kaznivo dejanje hujših telesnih poškodb v družini ali če umorijo zakonca, partnerja, svojega otroka ali otrokove stare starše. "Nevzdržno je, da taki starši iz zapora uveljavljajo roditeljsko pravico in s tem določajo življenje otrok, ki so jim prizadejali tako hudo krivico, kot se je to zgodilo v primeru dečkov," je dejala Zevnikova.

Aleš Primc pa je poudaril, da pri tem zbiranju podpisov ne gre za nobeno politiko. "Stari starši in vnuki niso politično vprašanje, niso ne levi ne desni. Gre za ljubezen med starimi starši in vnuki, in želimo, da ta ljubezen, ki je živa v naših družinah, dobi mesto tudi v slovenski zakonodaji," je dejal Primc.

Narok za določitev stikov z dečkoma
Glede primera dveh dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje proti volji njunih starih staršev iz Koroške namestil v rejniško družino, je predstavnik gibanja Franc Donko povedal, da je v ponedeljek na celjskem sodišču potekal narok za določitev stikov starih staršev z vnukoma.

Otroka sta se od konca marca, ko so ju namestili v rejniško družino, s starima staršema pod nadzorom socialne delavke srečala trikrat za poldrugo uro, je povedal Donko in dodal, da se v gibanju zavzemajo za razrešitev primera v korist otrok, da bi se torej čim prej vrnila k babici in dedku.

Rok se izteče konec oktobra
Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev predloga sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je začel teči 1. septembra. Pobudniki za vložitev predloga potrebujejo najmanj 5.000 podpisov. Če jih bodo zbrali, bodo predlog vložili v zakonodajni postopek.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zzob
# 05.09.2016 ob 14:34
Bdedek in babica, bosta vedno dedek in babica, tako preprosto je to !

Res je. Stari starši naj imajo prednost pri skrbništvu, ne vem pa, zakaj bi dedek hotel vnuku postati oče.
firtoh
# 05.09.2016 ob 14:48
Skrbnistvo starih starsev da,kar je ze tudi mozno sedaj.Posvojitve pa v nobenem primeru.
Stara starsa ne moreta vnuku postati starsa.Poleg tega ima otrok ponavadi stare starse po ocetovi in materini strani.Pa strice in tete,ki ravno tako lahko prevzamejo vlogo skrbnika,pa se po letih so blizje.
Ze med mano im mojima otrokoma je generacijski prepad,v primeru starih starsev pa Marianski jarek
josh k.
# 05.09.2016 ob 15:17
V primeru umora v najožjem družinskem krogu, je prav da se odvzame roditeljsko pravico morilcu.
Geres*
# 05.09.2016 ob 14:55
Otroke za "promocijo" svojih idej izkoriščajo vsi - od oglaševalcev, predsednikov, sindikatov... do Primca. Ziher jim gre za otroke ja...
Homer.
# 05.09.2016 ob 14:42
Rumeno in Primc je že v osnovi slab začetek........
krucyfix
# 05.09.2016 ob 15:21
Za Primca gre!
Od teh političnih oportunistov se mi obrača želodec. Ko se bodo zamislili tudi nad pravicami otrok župnikov do "normalne" družine, mogoče spremenim mnenje.
šurda
# 05.09.2016 ob 14:29
Bom povil, to kar sem povedal gospodu tu pri tromostovju
dedek in babica, bosta vedno dedek in babica, tako
preprosto je to !
dejneseri
# 05.09.2016 ob 15:37
slovencsm, stari starsi in skrbnistvo ni enako stari starsi in posvojitev.

kot razumem nihce ne oporeka, da bi stai starsi skrbeli za otroko, a kot skrbniki in ne ko krusni mame in ocetje...
Jeffrey
# 05.09.2016 ob 17:23
Gospa Zevnikova je po končanem referendumu o ZZZDR na televiziji izjavila : " Človek naj ne piše zakonov ki jih ni v naravi." Tako naj bi veljalo že od rimskega prava dalje...Pri tem pa je seveda pozabila dodati, da to velja samo takrat kadar je treba udrihati po homoseksualcih. Sedaj ko naj bi stari starši posvajali svoje vnuke pa o naravnih zakonih ne duha ne sluha ! Homoseksualnost vsaj obstaja...tudi istospolmi pari obstajajo....še nikjer pa ni nihče videl starega starša, ki bi bil istočasno tudi starš (ne pri živalih , ne pri ljudeh). Torej, gospa Zevnikova....kako se bomo sedaj zmenili?...Kdaj naravni zakoni veljajo in kdaj ne?.....Imam sicer odličen predlog....Veljajo naj takrat kadar je to meni po volji, drugače pa ni nobene potrebe...kajneda gospa Zevnik?^^
dejneseri
# 05.09.2016 ob 15:39
konec koncev, zakaj pa naj bi otrok, ki je dozivel tragdeijo, da je ostal brez starsev, ostal se brez dedka in babice?
ker namrec, vloga (krusnih) starsev je pomembna, a ravno tako je pomembna tudi vloga strih starsev, in to v funkciji dedka in babice in ne nadomestila za izgubljene starse.
Knight Kant
# 05.09.2016 ob 17:33
rođe -- 05.09.2016 ob 16:48
če sta stara starša stara 60 let nekako gre, toda kaj če sta 75?
----------

Potem seveda oni potrebujejo vnuke, da bodo poskrbeli zanje. V primeru posvojitev pa bodo vsi od dedkov in babic posvojeni vnuki takoj po dopolnjeni polnoletnosti lahko prevzeli odgovornost in skrb za svoje postarane krušne starše. Da jim čimprej izostrimo občutek za odgovornost, ki ga potrebujejo za oblikovanje svoje družine. Za otroke gre.
Partizan Miha
# 05.09.2016 ob 16:56
Ko se jim bo šlo za VSE otroke (tudi za zlorabljene z strani rkcja, otroke, ki bezijo pred vojnami etc) jim bom namenil malo pozornosti, drugače je pa to navaden cirkus.
tk92
# 05.09.2016 ob 15:15
pašeresje
torej po tvoji logiki je treba žensko prisilit da rodi...če ne zlepa pa zgrda ane...temu rečemo tudi posilstvo čist tko mimgrede
Ples
# 06.09.2016 ob 02:25
Aleš Primc pa je poudaril, da pri tem zbiranju podpisov ne gre za nobeno politiko.

Saj lahko mi še enkrat zbrišete, ampak moje mnenje je, da je to čisto navadna laž.
tocco
# 05.09.2016 ob 20:24
Kaj je kumrovec te kaj moti otroci na podezelju hodijo v vrtce in se druzijo s sovrstniki vzgsjajo jih socialni delavci, in varuske ker starsi delaji cele dnevi za tvojo jebeno solato. Ker z njo potem placajo svoj obstoj otrokom pa omogocajo cim boljse solanje. Pol pa majo pri 45 išias Ves kaj ko bos jedo solato al pa paradiznik. Naj se ti lepo zatakne. Dober tek
thomasnn
# 05.09.2016 ob 16:52
A ta dva še nista zmanjšala doživetja?!?!
sirus
# 05.09.2016 ob 15:04
Podpise za to zadevo zbirajo kar z vloženimi paprji v katoliškem tedniku Družina.
dejneseri
# 06.09.2016 ob 09:01
seveda je laz in se toliko bolj perfidne ker tako eksplicitno zlorablja otroke... se v komunizmu jih niso tolk...
rođe
# 05.09.2016 ob 16:48
če sta stara starša stara 60 let nekako gre, toda kaj če sta 75?
Wagra
# 05.09.2016 ob 14:30
Seveda podpiram.
CSD-jevski buckbreaking Slovenije je potrebno zaustaviti.
evaevi
# 06.09.2016 ob 23:11
da se v tej državi nihče od strokovno kompetentnih
ne prizadeva za trajni odvzem roditeljske pravice staršu morilcu ali pedofilu,
to namreč mi hudo grenko sede.
evaevi
# 06.09.2016 ob 23:07
jao
da se pa Primc et. comp. bori za trajni odvzem roditeljske pravice v primeru starša zločinca (umor ali pedofilija- slednjo dodajam ) ,
mi pa res grenko sede.
slovencsm
# 05.09.2016 ob 15:25
Vsekakor podpiram. Saj je hecno, da moramo kaj takega sploh podpisovat ampak dejstvo je, da so nekateri primeri v praksi pokazali, da na zalost nekaj takega ni vec samoumevno. Namreč v primeru izgube staršev ni več samoumevno, da otroke dobijo v skrbništvo in vzgojo stari starši. Tudi če so za to še fizično in čustveno sposobni.
Prav tako bo potrebno ustaviti škodljivo širjenje teorije spola v šole. Pa tale novi zakon glede fizičnega nasilja je tudi problematičen. Vsekakor se strinjam, da naj bo fizično nasilje prepovedano vendar naj bodo meje postavljene malo bolj resno. Na drugi strani pa se tolerira psihično nasilje, ki se recimo sploh ne more primerjati z eno ''čez rit''.

Pa malo več bi lahko naredili na vzgoji mladih, da bodo kasneje lahko primerno vzgajali tudi otroke. Zdaj se moramo pa boriti, da jih ne učijo neumnosti, kot so permisivna vzgoja, pa teorija spola, ipd.
Alchemist
# 05.09.2016 ob 21:50
Dedkom in babicam oblast! Za vrnitev v 19. stoletje!!!
Knight Kant
# 05.09.2016 ob 15:54
dejneseri --- 05.09.2016 ob 15:37
kot razumem nihce ne oporeka, da bi stai starsi skrbeli za otroko, a kot skrbniki in ne ko krusni mame in ocetje...
----

Stari starši, strici in tete imajo možnost prevzeti skrb za svoje vnuke tako, da postanejo njihovi rejniki. Načeloma imajo prednost pred "anoniminimi" profesionalnimi rejniki, vendar mora o tem nekdo odločati od primera do primera, bodisi da gre pri tem za sodišča ali (pri nas) CSD. Tudi pri nas na koncu glede tega odločajo sodišča, če se stranke v postopku pritožijo na odločitev CSD. Tudi če je med dedki, babicami, strici in tetami več kandidatov za rejnike, mora nekdo odločiti, kdo je najprimernejši.

Slovenska javnost seveda pričakuje, da bo zakon napisan tako, da bosta rejnika "avtomatično" postala tisti dedek in babica, ki sta medijem pripravljena najbolj razgaliti svoje družinsko življenje in življenje svojih vnukov.
juk
# 05.09.2016 ob 16:47
Lepo, imajo pravico kot vsi ostali
Knight Kant
# 05.09.2016 ob 15:44
Otroka sta se od konca marca, ko so ju namestili v rejniško družino, s starima staršema pod nadzorom socialne delavke srečala trikrat za poldrugo uro, je povedal Donko in dodal, da se v gibanju zavzemajo za razrešitev primera v korist otrok, da bi se torej čim prej vrnila k babici in dedku
-------------

Donko je pri tem pozabil navesti podatek, kolikokrat in za koliko časa sta se otroka v tem času srečala z dedkom in babico po očetovi strani. Dedek in babica po očetovi strani menda nista osumljena ali obtožena nikakršnega krvnega delikta, vsaj javnosti o tem nič ne ve,

Za otroke gre, ne za (nekatere) dedke in babice.
Prismuknjen
# 05.09.2016 ob 20:25
Ah, ti kristjani.

Tukaj berem apologete multikulture, ki se zgražajo nad Primcem & Co. :)
zero1
# 05.09.2016 ob 16:33
Realno stojijo stvari nekako takole...

Lahko so vam Primc in celotno gibanje za otroke se nevem kako " ogabni z svojimi fasadnimi nasmeški"...Lahko jis se nevemkako povezujete z desnico,RKC...
Vseeno je...
Mislim ,da so slovenci na zadnjem referendumu pokazali ,kaj mislijo o raznih teorijah spola,LGBT aktivistih in podobnem ...

...in dokler so Primc in ekipa edini ,ki vsaj nekaj poskusajo narediti za otroke ,druzine....jih podpiram.

...in koliko casa sta ze decka locena od svoje druzine???????
pašeresje
# 05.09.2016 ob 15:08
Če bi vlada delala v dobro družine tega ne bi bilo treba... tako pa, 1.5 otroka na žensko!

Izumrtje je neizogibno!

Je pomembnejša kratkotrajna ekonomija, ali obstoj in dolgoročna ekonomija (kdo bo plačeval penzije?)
Ribiič
# 05.09.2016 ob 15:05
Kopač Mrakova naj odstopi, ker izvaja nizkotno protidružinsko politiko! Hvala Primcu in Zevnikovi, da kljub blatenju vztrajata in opozarjata na škodljivo politiko.
Bivši uporabnik
# 05.09.2016 ob 14:52
Problem v Sloveniji, še posebej na podeželju je da otroke vzgajajo predvsem sorodniki brez vsakršne strokovne kvalifikacije. Vzgoja otrok brez nadzora stroke in države, ni dobra za otroke, opozarja stroka in država. Država bi morala več narediti na tem področju, da se uredi stanje.
Kazalo