Zagovornik starih staršev (na fotografiji) je napovedal vztrajanje, dokler dečka ne bosta vrnjena. Foto: BoBo
Zagovornik starih staršev (na fotografiji) je napovedal vztrajanje, dokler dečka ne bosta vrnjena. Foto: BoBo

Protest je organizirala koalicija Za otroke gre. Star starši se protesta sicer niso udeležili, saj so po besedah njunega zagovornika Franca Donka že utrujeni od vsega dogajanja. Je pa babica Marija Otorepec udeležence shoda nagovorila prek telefona in se jim med drugim zahvalila za vso podporo, ki jo že od začetka izkazujejo.

Psihoterapevt Borut Simon Pogačnik je v nagovoru zbranim dejal, da sta dečka trenutno v obdobju razvoja, ko za identifikacijo nujno potrebujeta "emocionalni objem". Po njegovih besedah se bosta soočala s travmatsko nevrozo, kar bo vplivalo na njuno nadaljnje življenje, zato naj država čez 20 let z njune strani pričakuje tožbo. Kot je še poudaril, sta dečka v slabšem položaju kot slovenski zaporniki, saj ju lahko stari starši obiščejo le enkrat mesečno.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb je zelo ostro nastopil zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, ki po njegovem mnenju svoje delo opravlja ne le slabo, ampak tudi narobe, vsekakor pa nemoralno. "Če bi bil jaz minister, bi šel lastnoročno do teh dveh dečkov in ju pripeljal lastnoročno. Naslednji dan bi bil odstavljen, ampak moralno prav je, da ta otroka dobita dedka in babico," je poudaril Vodeb.

Zevnikova: Odgovorni lažejo in zavajajo
Ravnanje ministrice je ostro obsodila tudi Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre. Odgovorne je obtožila zavajanja in laganja, njihovo ravnanje pa označila za hudodelstvo.

Donko se je odzval tudi na torkov odstop direktorice Centra za socialno delo Velenje Lidije Hartman Koletnik. Kot je poudaril, ne verjame, da se za njeno odločitvijo res skrivajo osebni razlogi.

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je še napovedal, da si bo prizadeval za spremembe zakonodaje na tem področju, k čemur bodo skušali prispevati tudi z zbiranjem podpisov.



Znova protest zaradi koroških dečkov
Znova protest zaradi koroških dečkov