Opozicija ima povsem svoje poglede na projekt pokrajinizacije. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija ima povsem svoje poglede na projekt pokrajinizacije. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš
Vladni predlog predvideva tri, šest ali osem pokrajin. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je poslancem SLS-a predstavil izhodišča za proces pokrajinizacije. Kot je povedal, v koaliciji obstaja načelno soglasje za šest pokrajin, a SLS ima to delitev za pregrobo. O možnosti, da bi le našli skupni jezik, je dejal: "Danes smo storili prvi korak in oboji se strinjamo in si želimo drugega koraka".

Vendar je minister dejal še, da je pogajalski okvir določil strateški svet, ki je kot variante predvidel tri, šest in osem pokrajin. Prejšnji teden sta se sicer o projektu ustanavljanja pokrajin pogovarjala tudi s premierjem Borutom Pahorjem. Vlada in koalicija po njegovih besedah podpirata ustanovitev pokrajin, vendar projekt ni na prednostni listi izhodne strategije.

SLS vztraja pri številu trinajst plus ena
"Po predstavitvi in gradivu, ki smo ga dobili, lahko zelo kritično ocenim, da je ta projekt očitno mrtev," je bil po srečanju z ministrom kritičen poslanec Franc Pukšič, SLS.

V stranki zagovarjajo predlog pokrajinske zakonodaje, ki je nastal v prejšnjem mandatu pod vodstvom ministra SLS-a Ivana Žagarja. V tem mandatu pa je predlog v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS in predvideva trinajst pokrajin plus eno.

O vladnih izhodiščih Pukšič pravi, da vlada "pravzaprav ni nič naredila". Kot je pojasnil, je - sodeč po gradivu, ki ga je predstavil minister - za prvo in drugo leto delovanja pokrajin v ta namen predvidenih "nekih 90 oz. 130 milijonov evrov", kar pa je pravzaprav proračun srednje velike občine. "To enostavno ni resno," meni poslanec SLS-a in dodaja, da je bil v času prejšnje vlade prenos na pokrajine ovrednoten na 1,2 milijarde evrov.

V torek na vrsti še SNS
V SDS-u so medtem že sporočili, da ne vztrajajo pri svojem predlogu, a da si želijo, da bi bilo število pokrajin čim bliže njihovemu predlogu. Z ministrom se bodo še pogovarjali, saj se je dogovoril, da jim bo dostavil predlog celotne zakonodaje. V torek bo na vrsti še SNS.

Če hoče biti Gjerkeš pri pokrajinski zakonodaji uspešen, bosta njegov predlog morali sprejeti dve tretjini na gaslovanju navzočih poslank in poslancev državnega zbora, kar pomeni, da bo moral z njim prepričati tudi del opozicije.