Zaenkrat je znano le, da naj bi bilo število pokrajin nekje med 3 in 13. Foto: MMC RTV SLO
Zaenkrat je znano le, da naj bi bilo število pokrajin nekje med 3 in 13. Foto: MMC RTV SLO
Gjerkeš z SDS-om ni našel skupnega jezika

Minister Henrik Gjerkeš na predstavitvi vladnega predloga o bodoči pokrajinski delitvi države poslancev SDS-a ni prepričal.

Kot je dejal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, ne vztrajajo pri svojem predlogu za 13 pokrajin plus ena (Ljubljana), a želijo, da bi bilo končno število pokrajin blizu temu njihovemu predlogu. Ideja šestih ali osmih pokrajin, kot predlaga vlada, pa je po njegovih besedah od njega bistveno oddaljena.

Minister jim je predstavil tri različice predloga: s tremi, šestimi ali osmimi pokrajinami. Vendar, kot je poudaril Tanko, razprava o številu pokrajin brez celotnega paketa rešitev glede prenosa nalog, financiranja, volitev in načrta dinamike dogodkov na področju regionalizacije ni mogoča.

V vladnih predlogih regionalizacije je po Tankovih besedah v "največji možni meri povzet interes" Ljubljane kot centralnega območja. Ta osrednja pokrajina bi zaobsegla velik del Slovenije, a v tem delu so težave in potrebe okolij zelo različne, Ljubljana pa je preveč dominantna skupnost, je opozoril Tanko, ki je posvaril pred premočnimi centri. Kot je dejal, bi vlada tovrstne težave reševala z nekakšnimi subregijami, kar kaže, da se v celoti zaveda projekta pokrajinizacije.

Gjerkeš: Rešitev leži nekje vmes
Gjerkeš predstavitev in pogovor ocenjuje kot konstruktivna. Kot je dejal, so sklenili, da je to prvi korak v nadaljnjem procesu, v katerem "bodo vsak s svojim predlogom poskušali najti skupno rešitev nekje znotraj obeh predlogov".

Pritrdilno je odgovoril na vprašanje, ali kompromis pomeni, da se bodo poskušali dogovoriti o nekem vmesnem številu. "Naš predlog smo zgradili na osnovi strokovnih podlag, ki jih je podal strateški svet predsednika vlade, in tam je okvir med tri in osem, ki se zdi nekako racionalen okvir. Nadaljnja določitev pokrajin pa je politično vprašanje," je dejal. Na pomisleke SDS-a, da gre pri vladnem predlogu šestih pokrajin za pregrobo in od prebivalstva preveč odmaknjeno delitev, pojasnjuje, da so se veliko ukvarjali s subpokrajinsko ureditvijo, v okviru katere poskušajo to pomanjkljivost odpraviti. So pa dovzetni tudi za predloge SDS-a.

Gjerkeš z SDS-om ni našel skupnega jezika