Če ste se prijavili za glasovanje iz tujine, glasovnico pa boste oddali na slovenski pošti, bo ta neveljavna. Foto: BoBo
Če ste se prijavili za glasovanje iz tujine, glasovnico pa boste oddali na slovenski pošti, bo ta neveljavna. Foto: BoBo

Opozorilo velja za tiste volivce, ki so Državno volilno komisijo (DVK) obvestili, da bodo na dan glasovanja v tujini (denimo počitnicah) in bi zato želeli glasovati po pošti iz tujine. Sklep DVK-ja pomeni, da ti volivci ne bodo mogli glasovati doma ali pa glasovnice oddati na domači pošti. "Lahko jo sicer oddajo, a ne bo upoštevana," je pojasnil direktor DVK-ja Dušan Vučko.

Volivci, ki so do četrtka podali zahtevo za volitve po pošti iz tujine, bodo volilno gradivo prejeli po pošti na začasni naslov v tujini. Kot začasni naslov so pri tem lahko navedli naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Če začasni naslov še ni znan?
Tisti, ki še ne vedo naslova, na katerega naj bi jim DVK poslal gradivo (takih naj bi bilo okoli 250), lahko po današnjem sklepu DVK-ja volilno gradivo prevzamejo po predhodnem dogovoru na DVK-ju ali okrajni volilni komisiji, vendar le, če so do četrtka, ko se je iztekel rok, zahtevali glasovanje po pošti iz tujine. Pri tem bodo praviloma prejeli polno glasovnico, če to ne bo mogoče, pa se jim bo lahko dala tudi uradna prazna glasovnica, je pojasnil Vučko.

Glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih je sicer zahtevalo okoli 4.000 volivcev.