Če bo odločitev sodišča pravnomočna, bo morala večji del globe plačati stranka, manjša dela pa njen predsednik Janez Janša in Jernej Lampret. Foto: BoBo
Če bo odločitev sodišča pravnomočna, bo morala večji del globe plačati stranka, manjša dela pa njen predsednik Janez Janša in Jernej Lampret. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da so obdolžilni predlog na ljubljansko okrajno sodišče podali v skladu s 103. členom zakona o prekrških, ki določa, da lahko predlagatelji, če prekrškovni organ ne začne postopka na njihov predlog, pristojnemu organu, ki po zakonu nadzoruje delo prekrškovnega organa, predlagajo, da vloži obdolžilni predlog pred sodiščem.

V razvid medijev vpisani strani SD-ja in Zaresa
Sodišče je nato odločilo, da je spletna stran SDS medij in da mora biti vpisana v razvid medijev. Odločitev sodišča sicer še ni pravnomočna. Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da se vpis v razvid medijev izvede na podlagi vloge oziroma zahtevka strank, v razvid pa morajo biti vpisane le tiste spletne strani političnih strank, ki imajo vse elemente medijev, kot jih določa zakon o medijih. Trenutno imata v razvidu medijev spletne strani vpisani stranki Zares in SD, navajajo.

SDS: Inšpektorat pa pravi, da stran ni medij
V SDS-u pa pravijo, da je ministrstvo obdolžilni predlog vložilo kljub mnenju inšpektorata za kulturo in medije, da spletna stran SDS-a ni medij in da zato ni nobene potrebe po vpisu v razvid medijev. "Vsekakor je zanimivo, da je ministrstvo za kulturo, ki v tem mandatu ni bilo imuno na vpliv stranke Zares, odločilo drugače kot inšpektorat za kulturo in medije. Več kot očitno gre za še en poskus političnega pritiska in omejevanja političnega delovanja SDS," so zapisali v stranki in napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Ob tem še opozarjajo, da zakon o medijih v 2. členu določa, da mora medij "objavljati uredniško oblikovane programske vsebine, ki so v skladu z istim členom zakona informacije vseh vrst. Istočasno tudi določa, da se nosilci objavljanja informacij, ki so namenjeni izključno notranjemu delu političnih strank, ne smatrajo za medij".

Če bo sodba pravnomočna, bo morala od omenjenih 1500 evrov kazni večji del plačati stranka (835 evrov), medtem ko bosta morala strankin predsednik Janez Janša in Jernej Lampret plačati vsak po 334 evrov.