Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V zadnji številki tednika Demokracija, izdajatelj je še vedno v delni lasti največje vladne stranke SDS, so pretekli teden objavili, kot že mnogokrat, zapis avtorja Aleksandra Škorca, ki je na družbenih omrežjih pretekli konec tedna povzročil precej ogorčenja in zgražanja.

V zapisu avtor med drugim navaja: "Ker se bela rasa ne zmore obraniti pred navalom nekaterih ras, bo Bog ustvaril virus, ki bo najnaprednejšo raso rešil pred uničenjem. Je Bog torej rasist? Ravno toliko kot ljudje, ki iztrebljajo določene, njim škodljive živalske in rastlinske vrste. Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela. Če hočete dober pridelek, je to nujno." Ali pa: "Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom. Ni bil črn ali rumen."

Po poročanju medijev so se pri Demokraciji odzvali, da so ogorčeni odzivi v javnosti neupravičeni, saj "kdor redno bere revijo Demokracija, ve, da je na strani šest v rubriki 7edem vedno satiričen zapis avtorja Aleksandra Škorca." "Podobno kot je na strani devet vedno glosa Vinka Vasleta. Je že peto nadaljevanje, prvo je izšlo 5. novembra," je pojasnjeval direktor in odgovorni urednik Jože Biščak.

Ovadba zaradi zapisa

Filozof Boris Vezjak pa je zaradi omenjenega zapisa na vrhovno državno tožilstvo in okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti podal kazensko ovadbo zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka.

Boris Vezjak o tem, zakaj se je odločil za kazensko ovadbo

"Na podlagi zapisa v tedniku Demokracija, na podlagi medijsko izpostavljenih primerov, ko državni tožilec ali tožilka niso samoiniciativno in po lastni presoji začeli kazenskega postopka v podobnih primerih, na podlagi medijske izjave Vrhovnega državnega tožilstva v primeru, da pristojni za uvedbo pregona zaradi javnega govora, ki spodbuja sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, niso prejeli nobene kazenske prijave, ne oni ne na pristojnem ljubljanskem okrožnem tožilstvu (podatek iz Večera, 18. 7. 2019, avtorica Kristina Božič), ter na podlagi obljub generalnega državnega tožilca Draga Škete ob prevzemu funkcije, da bo ena od njegovih prednostnih nalog tudi pregon sovražnega govora, v nadaljevanju podajam kazensko prijavo zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika RS."

Ob tem se poraja vprašanje, ali je Aleksander Škorc resnična oseba, ali gre zgolj za psevdonim. Toda sorodne humorne "presežke," kot je naslov njegove glose, je v Demokraciji objavljal že v preteklosti.

V času prve vlade, ki jo je vodil Janez Janša (april 2008), se je Škorc ubadal s pravicami istospolnih do posvojitve otroke in, kot je tedaj navajal Dnevnik, je med drugim zapisal: "Tudi istospolno usmerjeni bi se človeku smilili, če se ne bi sami postavili v nezavidljiv položaj. Ko nekdo vstopa pri izhodu, mora pričakovati, da ga bo pri tem marsikaj udarilo po glavi, če pa že hočejo 'svoje' otroke, naj si jih poskušajo pridelati sami. A če ne morejo dojeti, da 'njihov' otrok morda ne bo odobraval 'istospolnosti' in bo pri njih zelo nesrečen, potem si otrok ne zaslužijo. Čudna je tista družba, ki daje otroke v vzgojo obrobni skupini, katere skrajni domet je nesposobnost razmnoževanja. Brez nepotrebnega usmiljenja torej."

Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona/blog IN MEDIA RES
Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona/blog IN MEDIA RES
Besedilo v Demokraciji razburja