Peter Golob je prepričan, da Andrej Šter s svojo izjavo grobo zavaja javnost. Foto: MMC RTV SLO
Peter Golob je prepričan, da Andrej Šter s svojo izjavo grobo zavaja javnost. Foto: MMC RTV SLO

Golob pravi, da je Brezigar v svoji izjavi za javnost, ki jo je dal 8. aprila, da naj bi bil Golob premeščen, ker so se "pojavile pripombe glede poslovanja konzularnega oddelka veleposlaništva", zamolčal, da so te pripombe prišle s strani sedanjega državnega sekretarja na MZZ-ju Andreja Štera. Poudaril je še, da je zunanje ministrstvo v tej zadevi že pravnomočno izgubilo tri sodne postopke

Kot pravi Golob, je takrat zavrnil Šterovo protizakonito vmešavanje v vizumski postopek in zahteval, naj mu Šter svoje zahteve, ki so bile v nasprotju z navodili MZZ-ja o teritorialni pristojnosti predstavništev v tujini, sporoči pisno. Šter mu je zato očital, da nestrokovno obravnava prosilca za vizum iz BiH in predlagal njegovo premestitev. Ta je bila kasneje sodno razveljavljena.

Golob: Rupla je na nepravilnosti opozoril tudi Virant
Kot navaja Golob, je tedanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Gregor Virant zunanjega ministra Dimitrija Rupla v pismu 29. januarja 2004 opozoril, da diplomati pri odločanju v vizumskem postopku niso vezani na navodila nadrejenih in da tedanji generalni sekretar MZZ Borut Trekman tega noče upoštevati. Rupla je, kot navaja Golob, tudi izrecno opozoril, da MZZ ravna "v nasprotju s temeljnimi načeli delovanja državne uprave" in da gre "za nedopustne pritiske na uslužbenca in s tem kršitev načela samostojnosti pri odločanju".

Zavajajoča tudi trditev, da se "ni zglasil na delu"
Golob še pravi, da je zavajajoča tudi trditev Brezigarja, da se "ni zglasil na delu" in da mu je zato prenehalo delovno razmerje na MZZ. Kot pojasnjuje Golob, je februarja 2002 prejel pravnomočno začasno odredbo višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je zadržala ministrovo odločbo o njegovi razporeditvi, zato je pravilno še naprej hodil na delo na veleposlaništvo v Zagrebu.