Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal, da so razpravljali, kako nadaljevanje ruske agresije vpliva na razmere v Sloveniji, Evropi in svetu, in zatrdil, da v Sloveniji ni povečanega tveganja. Drugače je po njegovih besedah v Ukrajini, kjer so razmere kritične, še posebej zaradi sistematičnih napadov na civilno in energetsko infrastrukturo.

Golob je ob tem poudaril, da Rusija želi izčrpati voljo do obrambe Ukrajine in celotno državo. "Dokler ima ukrajinsko ljudstvo voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo. Nimamo nobene pravice, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se sami s tem ne strinjajo," je predstavil skupno izjavo, ki so jo sprejeli na seji.

Udeležil se je je tudi odhajajoči predsednik republike Borut Pahor in presodil, da so ravnanja slovenskih oblasti glede vojne v Ukrajini ustrezna in da je pomembno, da smo "del enotnosti zahodnega sveta pri spopadanju z gospodarskimi, političnimi in drugimi grožnjami".

"Dokler imata ukrajinsko ljudstvo in njegovo zakonito vodstvo voljo do samoobrambe, mi nimamo pravice, da jim vsiljujemo mir proti njihovi volji," je še poudaril Pahor.

Predsednik NSi-ja in nekdanji obrambni minister Matej Tonin pa je spomnil, da se v zadnjem času v Sloveniji pojavljajo pozivi, da naj se sprte strani usedejo za pogajalsko mizo. "To ni tako preprosto, kot si nekateri predstavljajo. Če se Ukrajina neha boriti, sledi kapitulacija. Če se Rusija neha boriti, pa imamo mir," je opozoril.

"Šele takrat, ko bo Rusija presodila, da vojaško ne more napredovati na bojišču, bo nastopila prava pripravljenost, da se na diplomatskem parketu skleneta mirovna pogodba in s tem tudi trajen mir," je poudaril in hkrati izrazil zadovoljstvo, da je zdajšnja vlada nadaljevala vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini.

Predsednik SDS-a Janez Janša je po seji za nekatere medije, med drugim za POP TV dejal, da so na sestanku dobili "nekaj splošnih informacij, ki niti niso kaj bistveno drugačne od tega, kar se ve v javnosti".

Slovenija bo pomagala pri urjenju ukrajinskih vojakov

Golob je po seji Sveta za nacionalno varnost povedal, da bo Slovenija sodelovala v programu vojaškega urjenja ukrajinskih sil, "ki pa se bo dogajalo zunaj Slovenije. Detajli pa bodo usklajeni z zavezniki."

Slovenija, ki je Ukrajini do zdaj že pomagala z orožjem, predvsem oklepniki, razmišlja tudi, kako bi lahko pomagala pri obnovi raketirane infrastrukture. Ob ponedeljkovem obisku ministra Marjana Šarca v Kijevu pa smo lahko slišali, da v Sloveniji poteka postopek pridružitve k novi misiji EUMAM Ukrajina, v kateri naj bi sodelovali z do 30 različnimi inštruktorji.

Pogovarjali se bodo tudi o tem, da bi Slovenija lahko na našem ozemlju pomagala pri oskrbi ranjencev, tudi civilnih.

Prva seja sveta za nacionalno varnost