Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije dejal, da se mu kot najprimernejši kandidat za vodenje prestolnice v prihodnjih štirih letih zdi zdajšnji župan Zoran Janković. Ob tem je poudaril, da bo o tem, koga bo Gibanje Svoboda podprlo na prihajajočih lokalnih volitvah, odločal svet stranke.

"Glede lokalnih volitev v Mestni občini Ljubljana ne postopamo nič drugače kot v drugih občinah po Sloveniji. V sredo smo imeli na stranki prvi izvršni odbor na to temo, prihodnji teden pa imamo svet stranke, na katerem bomo to potrjevali," je pojasnil.

Janković, ki je bil za župana Ljubljane prvič izvoljen leta 2006, je sicer na torkovi redni novinarski konferenci dejal, da premier Golob do njega nima nobene obveze. Sam je Gibanje Svoboda podprl, ker meni, da je Golob, v položaju, ko nam grozi energetska kriza, najboljši predsednik vlade. Spomnil je tudi na to, da je bil Golob podpredsednik Pozitivne Slovenije, s katero je Janković zmagal na državnozborskih volitvah leta 2011 in pozneje bil tudi njegova izbira za kandidata za predsednika vlade.

Prvi krog lokalnih volitev bo potekal 20. novembra 2022.

Golob podpira Jankovića za župana Ljubljane