Zalokar Oražmova meni, da Zares ne bo odšla iz koalicije in ministrice iz vrst te stranke ne bodo sledile Golobiču.
Zalokar Oražmova meni, da Zares ne bo odšla iz koalicije in ministrice iz vrst te stranke ne bodo sledile Golobiču. "Po mojem se to ne bo zgodilo, ker so interesi tako močni, da se bo umaknil samo predsednik in bo po drugih skušal uveljavljati svoj vpliv na vlado," je dejala za Reporter. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanja članica Zaresa in poslanka Cveta Zalokar Oražem, ki bo morala državni zbor zapustiti, če bo predsednik Gregor Golobič uresničil napoved, da se bo kmalu umaknil iz vlade in prevzel na volitvah pridobljeni poslanski mandat, je za tednik Reporter dejala, da bo Golobič po odstopu z ministrske funkcije "po drugih skušal uveljavljati svoj vpliv na vlado".

Zamere še iz obdobja LDS-a?
Tudi v celotnem času vladavine LDS-a je bil Golobič po njenih besedah eden ključnih akterjev. "Vse niti iz ozadja je vlekel Golobič in opravljal tudi umazano delo na celotnem področju - kadrovanje, gospodarstvo in drugod. Tam si je pridobil veliko sovražnikov in zamer, vsi ti so čakali, da dobijo možnost maščevanja."

Sicer pa se ji zdi mogoča ponovna združitev LDS-a in Zaresa, a le če oba predsednika zapustita svoji funkciji. Katarina Kresal je sicer konec tedna dobila mandat članov LDS-a, da še štiri leta vodi stranko.

"Zares je ujetnik Golobičeve nepriljubljenosti"
Golobič bi se po njenem mnenju moral umakniti tudi z mesta predsednika Zares, saj je stranka "ujetnica njegovega položaja in njegove nepriljubljenosti, zato preprosto nima prihodnosti z Golobičem kot predsednikom". Dodaja tudi, da bi moral odstopiti že v času afere Ultra, saj "če se nekdo predstavlja kot visoko moralen, drugačen, čist, potem ljudje pričakujejo takšno ravnanje, sicer ni milosti in oproščanja". Tudi zato pravi, da bo Zares zelo težko prestopil parlamentarni prag na naslednjih volitvah.

Naveze so po njenem mnenju velik problem
Ob tem Zalokar Oražmova še opozarja, da je, še preden je zahtevala Golobičev odstop, zahtevala odstop direktorja direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu Janeza Kopača. "To je bil lakmusov papir za stranko, ali je sposobna reči, da se ne strinja z njegovim načinom dela." Dodaja, da so "očitno te gospodarsko-politične naveze resen problem tudi drugod, ne samo pri nas. In ne samo v tej vladajoči koaliciji, tudi Janez Janša ni bil in ne bo izjema".