Gregor Golobič zapušča vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Gregor Golobič zapušča vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Zdi se mi, da je bilo v preteklosti veliko boljših trenutkov, ko bi Golobič lahko storil, kar je napovedal.

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem
Zalokar Oražmova se z Golobičevo potezo ne strinja. Foto: MMC RTV SLO

Sem predsednik vlade. Mandat mi je bil podeljen in delo bom opravljal, dokler mi ne bo odvzet. Vlada je operativna in fokusirana na pokojninsko reformo ter zakon o preprečevanju dela na črno, t. i. arhivski zakon pa je nekoliko drugotnega pomena.

Borut Pahor
Golobič napovedal odstop

Golobič je to povedal zbranim novinarjem pred Vlado RS. Najverjetneje bo odstopil po referendumu. Premier Borut Pahor je Golobičev odstop komentiral z besedami, da bi si želel, da se prvak Zaresa posvetuje z njim. "Prosil bi ga, da odločitev preloži na čas po referendumu."
Pavlinič Krebs: Do referenduma bomo vztrajale
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po kolegiju, na katerem so pretresali tudi izjavo Golobiča, da naj se ministrice iz kvote Zaresa odločijo, ali bodo ostale na položaju, povedala, da so vse tri ministrice pripravljene odstopiti, če bi to povečalo zaupanje v vlado in prekinilo blokado sprejemanja odločitev, ki trenutno paralizira državo. Svojo odločitev bodo premierju sporočile, ko se bo stranka odločila, kaj je najboljše, da se olajša pot Sloveniji.
Tu je s prstom pokazala na opozicijo, ki po njenih besedah z referendumi onemogoča reforme. "Če hočejo predčasne volitve, jih bodo dobili, upam pa, da jih bodo ljudje spregledali," je dejala Krebsova in ob tem opozorila, da se nihče ne zaveda, da se bo nova vlada spopadala z istimi blokadami.
Dodala je, da bodo do referenduma o pokojninski reformi zagotovo še vztrajale na svojih položajih. "Delovala bom v podporo države, se pravi tudi s podporo predčasnim volitvam, s podporo rekonstrukciji vlade, da bodo lahko spremembe sistema šle naprej," je svoje stališče razložila ministrica. Ministrici za kulturo in gospodarstvo Majda Širca in Darja Radić komentarja po kolegiju nista želeli dati.

O odstopih ministrov je Pahor dejal, da imajo ti pravico, da se odločijo in to svojo odločitev sporočijo javnosti, preden jo njemu. Z Golobičem sta dobro sodelovala, je dejal. "Želel bi si, da vsaj do 6. junija ostane z nami in skuša narediti vse za uspeh reforme. Bolj sem razočaran, ker na zadnjo sejo ni bilo ministrice Trobec Bučanove. Tu je šlo konec koncev za stvar olike, ne politike."

Zalokar Oražmova: Nerazumna in konfuzna poteza
Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem je dejala, da v nasprotju z drugimi kolegi v poslanski skupini ne razume te poteze. Kot pravi, še nimajo odgovora, ali stranka ostaja v koaliciji in kaj bo z drugimi ministri. "Na neki način se mi zdi poteza malo nerazumna in konfuzna. Zdi se mi, da je bilo v preteklosti veliko boljših trenutkov, ko bi Golobič lahko storil, kar je napovedal," meni.

Če se bo Golobič vrnil v poslanske klopi, pomeni, da bo kot nadomestna poslanka brez mandata ostala prav Zalokar Oražmova. "Glede na trenutno situacijo bo to zame prej olajšanje kot pa kakšno spodrinjanje. Upam, da ni edini razlog, da sem nekoliko manj poslušna in da prihaja v zadnjih mesecih do določenih konfliktov tako z njim kot do določenih razhajanj s stališči stranke, ampak meni tako razmišljanje ni blizu, zato upam, da to ni motiv, ki ga je vodil," je povedala.

Poudarila je, da glede na to, kar se dogaja, ne ve, kakšne bodo naslednje poteze stranke. Meni, da je v tem trenutku preveč nerazumnih potez, ki niso prava sporočila za državljanke in državljane, ki po njenem mnenju vidijo, da je politika popolnoma izgubila kompas.

Izpostavila je tudi, da njeni kolegi menijo, da bo Golobičeva napoved odstopa pripomogla k večjemu ugledu in prepoznavnosti stranke, sama pa se s tem ne strinja ter trdi, da bodo take poteze vodile prej v nasprotno smer.

Kek: Še vsak odhod iz vlade je bil 'nagrajen' s padcem podpore
"Pri tej načelni potezi, ko je Golobič dejal, da je prav, da se s funkcij umakneta tudi Pahor in Kresalova, nismo razpravljali o 'ratingih'. Glede na dosedanje izkušnje še vsak odhod iz vlade ni bil nagrajen z dvigom, ampak padcem. Tukaj se ne razmišlja o koristi. Pred nami je izredno pomembna pokojninska reforma, ki jo je še v normalnem stanju težko sprejeti, takem pa še težje. To, kar je vodilo Golobiča, da je pozval k odstopu Pahorja, Kresalovo in sebe, je bil razmislek o tem, kako ustvariti neko normalno platformo, ki bi zvišala možnosti za uspeh pokojninske reforme," je zatrdil Franci Kek in hkrati Golobičevo napoved označil za pravo potezo.

"Ne vem," se je glasil njegov odgovor na vprašanje, kaj meni o tem, da bi stranka zapustila koalicijo. Dodal je še, da o tem ne razpravljajo.

"Se strinjam, ga pozdravljam. Sem ga tudi pričakoval in mislim, da je pravilna ter odgovorna poteza," pa se je glasil komentar Tadeja Slapnika.

Juri: Še en dokaz, da Golobič ne 'blefira'
Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri pa je novinarjem povedal, da Golobičevo odločitev podpirajo, saj gre po pozivu drugim koalicijskim voditeljem, da se umaknejo, za pokončno držo.
Izpostavil je, da stranka zagotovo ostaja v koaliciji, ker gre za odgovorno ravnanje. Ob tem je poudaril, da so tudi drugi poslanci stranke z razumevanjem sprejeli Golobičevo odločitev, mnenje Zalokar Oražmove pa je označil kot nereprezentativno. Pozdravili pa so tudi izjavo Türka.

Juri je po sestanku poslanske skupine še pojasnil, da so Golobičevo odločitev v določeni meri pričakovali, glede na to, kar je predlagal pred dnevi, niso pa vedeli, da se bo to zgodilo danes. Kljub temu njegovo odločitev, kot pravi, pozdravljajo in menijo, da je to še en dokaz, da Gregor Golobič ne 'blefira'.

Svetlik: Golobič je bil zavzet, da "se gre po tej poti"
Minister za delo Ivan Svetlik je za MMC pojasnil, da so se na redni seji vlade pogovarjali, da je vse "normalno teklo", in na koncu so tako sklenili, da gredo "aktivno branit reformo". Zatrdil je, da je bil minister Golobič "zavzet, da se gre po tej poti". Golobičevo napoved o odstopu Svetlik tako komentira z besedami: "Verjetno gre za njegov premislek, kaj on predstavlja v javnosti, v stranki in podobno, in verjetno bo skupaj s svojimi sodelavci v stranki iskal rešitev, ki bo za stranko po njegovem mnenju boljša, kot je zdaj."

Svetlik je aktualno politično dogajanje označil kot "politično igro, kakršna obstaja, in demokracija, kot je naša, morda še ne dovolj zrela, pogostokrat teče mimo tega, kar bi dejansko morala početi, to je, da bi reševala probleme". "In potem gre na koncu samo še za to, kdo bo koga in kdo bo na vrhu ter kdo bo prevzel oblast. Kaj pa ob tem ponuja, je pa vprašanje, ki je resno in bi se morali volivci ob tem tudi spraševati."

Žarnić za zdaj ostaja na položaju
Glede menjav na drugih ministrskih mestih pa je Pahor povedal, da minister za okolje Roko Žarnić za zdaj ostaja na položaju, novega ministra brez listnice, ki bi nadomestil Dušo Trobec Bučan na čelu službe vlade za lokalno samoupravo in razvoj, pa ne bo imenoval. Začasno bo Trobec Bučanovo - z njo je odstopil tudi državni sekretar Damijan Pavlin - zamenjal Boštjan Žekš.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki ga je premier Pahor pooblastil za začasno vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, svojo nalogo vidi predvsem v opravljanju tekočih zadev. Natančneje pa se bo s svojimi nalogami seznanil v petek ob obisku na ministrstvu.
Žekš pričakuje, da bo v tej vlogi največ mesec dni. Kot pravi, je pomembno, da tekoče zadeve potekajo nemoteno, nenazadnje tudi s finančnega stališča, da se evropska sredstva pravočasno in tekoče porabljajo.

Dodaja še, da sam sicer ni strokovnjak za to področje, a namerava sodelovati s tistimi, ki se na ta vprašanja spoznajo. Svojo vlogo pa vidi kot nekakšno pomoč instituciji, "ki je v bistvu dobra, saj je do sedaj lepo in uspešno delovala, so se pa pojavile težave, ki jih je treba rešiti na čim manj boleč način".

Pahor: Če bo pokojninska reforma neuspešna, se bo morala s tem ukvarjati prihodnja vlada
Pokojninska reforma je signal finančnemu sistemu, da Slovenija okreva. "Naj ne gre za odločitev o vladi. Odgovorni politični akterji naj se zavedajo, da krize v vladi ni." "Politična stabilnost je pomembna za stabilnost finančnih trgov. Vladne krize ni. Ta bo nastopila, ko bo vlada ugotovila, da dela ne more več opravljati v korist ljudi, ki so jo izbrali. Kljub nizki priljubljenosti sem mnenja, da to še vedno dela," je dejal Pahor.

"Zaradi prislovične preudarnosti Slovencev kljub pričakovani majhni verjetnosti za sprejem reforme računam, da bo prevladala zdrava pamet. Nimam nobene želje oklepati se oblasti. Do zadnjega trenutka bomo to delo opravljal skladno s prisego, ki sem jo dal: v dobro ljudi, brez upoštevanja partikularnih interesov." Če bo reforma neuspešna, se bo s tem morala ukvarjati naslednja vlada, je dejal Pahor. "Tisti, ki nameravajo prevzeti odgovornost v prihodnje, se morajo zavedati, da čas teče. Morajo se zavedati, da morda ne bodo vladali suvereno. Da bodo vladali, kot vladajo v Atenah ali v Lizboni."

Pojasnil je, da zakonov niso pisali za posamezne družbene ali socialne skupine - v nasprotju s Portugalsko, ki trenutno nima vlade s polnimi pooblastili, kar zmanjšuje njeno pogajalsko moč z mednarodnimi finančnimi institucijami. "Ker je pokojninska reforma reforma, ki ne odloča o usodi te vlade, ampak te države, o vašem standardu in standardu vaših otrok, vas pozivam, da glasujete za pokojninsko reformo ter državo odrešite skrbi, kaj se bo zgodilo v primeru predčasnih volitev."

Zdi se mi, da je bilo v preteklosti veliko boljših trenutkov, ko bi Golobič lahko storil, kar je napovedal.

Cveta Zalokar Oražem

Sem predsednik vlade. Mandat mi je bil podeljen in delo bom opravljal, dokler mi ne bo odvzet. Vlada je operativna in fokusirana na pokojninsko reformo ter zakon o preprečevanju dela na črno, t. i. arhivski zakon pa je nekoliko drugotnega pomena.

Borut Pahor
Golobič napovedal odstop