Eden izmed uporabnikov MMC-jeve spletne strani je ministra Golobiča vprašal, ali ima v tujini kakšen bančni račun. Odvrnil je, da ne. Nikoli. Foto: MMC RTV SLO
Eden izmed uporabnikov MMC-jeve spletne strani je ministra Golobiča vprašal, ali ima v tujini kakšen bančni račun. Odvrnil je, da ne. Nikoli. Foto: MMC RTV SLO
Golobič za MMC: Želim, da Lahovnik ostane v vladi

Minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa je v spletni klepetalnici MMC-ja dejal, da vtis o različnosti ni umeten, pač pa dejanski. Po njegovem mnenju pa bi prav tako težko resno argumentirali tezo, da je bila prejšnja oblasti nemonolitna, saj je bil edini razkol med nekdanjo sekretarko Andrijano Starina Kosem in ljudmi iz kabineta predsednika vlade.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Na vprašanje, zakaj so politiki usmerjeni predvsem k predvolilnemu boju na evropskih volitvah, namesto da bi se ukvarjali predvsem s tekočimi in sprotnimi zadevami, na primer z reševanjem gospodarstva, je Golobič odvrnil, da sam nima tega vtisa in da so evropske volitve komajda zaznavne. Je pa razprava o namenskosti državnih poroštev v bankah natanko razprava o pomembnem vidiku reševanja gospodarstva.

Absolventski staž morajo omogočiti univerze
Glede nejasnosti v zvezi z izkoriščanje absolventskega staža v bolonjskih programih, je minister pojasnil, da zakon pravico do tega omogoča po prvi stopnji dodiplomskega študija, pa tudi po 2. stopnji, a je v pristojnosti univerz, da to omogočijo. Glede same reforme študija je dejal, da so pripravljavci pretiravali z obremenitvami za študente in programe pogosto prilagodili zapolnjevanju obveznosti profesorjev. Ker je bila večina programov pripravljena na hitro, prave presoje kakovosti po njegovem mnenju ni bilo.

S težavami študentov, ki so starejši od 26 let in si morajo od jeseni sami plačevati zdravstveno zavarovanje, saj ne morejo biti več prijavljeni prek staršev, četudi imajo še status študenta, Golobič ni podrobno seznanjen, zato bo to vprašanje še raziskal, je povedal v klepetalnici.

Zamenjava resorjev Gasparija in Križaniča insinuacija
Predsednik druge največje koalicijske stranke je v videointervjuju na vprašanje, ali bi se za razmislekom ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika o obstoju v vladi lahko skrivala zahteva po zamenjavi ministra za finance Franceta Križaniča, s katerim nimata enakih pogledov na reševanje krize, je Golobič odgovoril, da to ne drži. Da si Lahovnik le želi, da bi se vlada zavezala k izpolnjevanju tistih meril, h katerim se je vlada zavezala. Dejal je tudi, da je možnost zamenjave resorjev ministra za razvoj Mitje Gasparija in ministra za gospodarstvo Križaniča insinuacija predsednika SDS-a Janeza Janše. Več o dogajanju lahko poslušate v videointervjuju na desni.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Golobič za MMC: Želim, da Lahovnik ostane v vladi