Gregor Golobič je prepričan, da novi zakon
Gregor Golobič je prepričan, da novi zakon "odpravlja vse škodljive Grimsove rešitve". Foto: MMC RTV SLO

Grimsov zakon je sproduciral grimsovizijo, omogočil politični vpliv v javnem servisu, neutemeljeno lomastenje, s čimer so načeli tudi srebrnino, ki jo ima RTV v obliki delnic, in komercializacijo programskih vsebin. In zdaj opozicija vpije: 'Ujemite tatu?' Seveda, branijo status quo in položaje.

Gregor Golobič
RTV Slovenija
Predsednik Zaresa pravi, da zakon zagotavlja večinski delež vsebin, ki so najpomembnejše za slovensko javnost, ter avtonomnost in neodvisnost ustvarjalcev programov in urednikov. Foto: Bobo

Predsednik stranke Zares ob tem pravi, da je novi zakon, o katerem bodo Slovenci odločali na referendumu 12. decembra, nastajal skoraj dve leti in v posvetovanju s strokovnjaki s pravnega in z medijskega področja.

"V obsežni javni razpravi so bila izpeljana večkratna usklajevanja z različnimi interesnimi skupinami, tudi s sindikati na RTVS-u in z opozicijskimi političnimi strankami. Zakon je v rednem postopku, na treh obravnavah, potrdil Državni zbor in nato tudi Državni svet. Upošteva tudi pravni red EU-ja in dobre zglede evropskih praks," o argumentih za ustreznost zakona pravi Golobič in dodaja: "Zakon zagotavlja večinski delež vsebin, ki so najpomembnejše za slovensko javnost, avtonomnost in neodvisnost ustvarjalcev programov in urednikov, zapoveduje pregledno in učinkovito poslovanje, preprečuje razprodajo premoženja RTV-ja in komercializacijo programov."

"Zakon je potreben - ne zaradi strank, ampak zaradi gledalcev in poslušalcev"
Golobič ob tem ponavlja besede, ki jih je izrekel ob začetku referendumske kampanje: "Ta zakon omogoča, da bo ta hiša, ustvarjalci v tej hiši, na mnogih področjih lahko svoje potenciale razvijali in ponudili gledalkam in gledalcem, poslušalkam in poslušalcem takšno vsebino, ki bo v veliko večji meri kot doslej odgovarjala njihovim vprašanjem v realnosti, v kateri živijo, omogočala realizacijo njihovih ambicij in potencialov – na kratko, izboljšala bo kapaciteto Slovenije za soočenje z zahtevnimi vprašanji razvoja v prihodnosti. Zato je ta zakon potreben – ne pa zaradi političnih strank. Zaradi te pomembne javne ustanove, zaradi poslušalk in poslušalcev, gledalk in gledalcev. Oni bodo na tem referendumu o njem tudi odločili."

Golobič je še prepričan, da novi zakon "odpravlja vse škodljive Grimsove rešitve", kar se po njegovem prepričanju kaže tudi skozi sestavo Sveta RTV-ja: "Za razliko od sedaj veljavnega zakona, ko 23 od 29 članov Sveta RTVS imenuje politika, tudi politične stranke, bo v novem zakonu od 17 članov neposredno imenovanih 10. Politične stranke ne imenujejo nobenega predstavnika."

V okviru referendumske kampanje na MMC-ju predstavljamo stališča vseh parlamentarnih strank. Preberete si lahko mnenje Majde Potrata (SD) in Eve Irgl (SDS).

Zakon odpravlja "učinke lomastenja, ki ga je povzročil Grimsov zakon"
Ob tem predsednik Zaresa še opozarja: "Za preračunljivo politiko bi bilo najlažje, da bi ostalo tako, kot je. Torej, da bi ohranili Grimsov zakon, ki omogoča politizacijo RTVS in daje vladajoči koaliciji možnost, da 'deluje po naročilu ene politične opcije'. Toda sedanja koalicija se ni zavezala k takemu ravnanju. Zavezala se je stroki in dobrim zgledom evropskih praks." Golobič še zagotavlja, da je koalicija v zakonu hkrati odpravila tudi "vse tiste rešitve, ki so jih prinesli slabi zgledi učinkov 'lomastenja', ki ga je na RTVS-u povzročil Grimsov zakon".

Razprodaja premoženja ni mogoča brez sprememb zakona
O argumentih opozicijskih strank, da bo novi zakon prinesel komercializacijo in razprodajo premoženja RTV Slovenija, pa Golobič meni: "Komercializacijo je sprožil Grimsov zakon, in to do te mere, da je RTV prvič v svoji zgodovini morala plačati kazen zaradi čezmernega oglaševanja. RTV je po zakonu v 100-odstotni lasti države. Nobena razprodaja ni možna, ne da bi se prej spremenilo zakon. Zakon je na silen odpor naletel zgolj in samo v SDS-u. To je tista politična stranka, ki danes obvladuje RTV in je zgrožena nad dejstvom, da se bo to obvladovanje končalo."

Za konec predsednik druge največje koalicijske stranke pravi še, da je "Grimsov zakon sproduciral grimsovizijo, omogočil politični vpliv v javnem servisu, neutemeljeno lomastenje, s čimer so načeli tudi srebrnino, ki jo ima RTV v obliki delnic, in komercializacijo programskih vsebin. In sedaj opozicija vpije: 'Ujemite tatu'? Seveda, branijo status quo in položaje."

Grimsov zakon je sproduciral grimsovizijo, omogočil politični vpliv v javnem servisu, neutemeljeno lomastenje, s čimer so načeli tudi srebrnino, ki jo ima RTV v obliki delnic, in komercializacijo programskih vsebin. In zdaj opozicija vpije: 'Ujemite tatu?' Seveda, branijo status quo in položaje.

Gregor Golobič