Golobiču je preiskovalna komisija DZ-ja podelila status preiskovanca v zadevi Ultra, kar si je tudi sam želel. Foto: MMC RTV SLO
Golobiču je preiskovalna komisija DZ-ja podelila status preiskovanca v zadevi Ultra, kar si je tudi sam želel. Foto: MMC RTV SLO
Draško Veselinovič
"Namigovanja in obtožbe ponovno odločno zanikam in se že posvetujem z advokatom o nadaljnjih korakih," pravi Veselinovič. Foto: MMC RTV SLO
Zalokar Oražmova o dokumentih NLB-ja
Petan o podelitvi statusa preiskovanca Golobiču

Besede ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki jih je izrekel na sredini izredni seji parlamenta o sumljivih posojilih NLB-ja, med drugim tudi podjetju Ultri, kjer je Golobič eden izmed lastnikov, sprožajo odzive in pojasnjevanja. Po današnji seji vlade je Golobič tako dejal, da ni nikoli trdil, da je nekdanji predsednik uprave NLB-ja Draško Veselinovič ponaredil dokument NLB-ja o kreditih Ultre, ampak je le navajal informacije iz interne preiskave.

Glede dokumenta o reprogamiranju posojil Ultri, ki ga je na izredni seji predstavil poslanec SDS-a Andrej Vizjak, Golobič meni, da ta dokument očitno ni prirejen. Kot je pojasnil, sam ni vedel za reprogram posojil Ultri, saj med reporogramiranjem ni bil več zaposlen v tem podjetju.

Pahor: Stvari gredo v pravo smer
Na zadnje dogodke se je odzval tudi premier Borut Pahor, ki je glede morebitne zamenjave ministra Golobiča pojasnil, da bi sprejel določene ukrepe, če bi zadeve vplivale na delo vlade. "Zdaj menim, da gredo stvari naprej in v pravo smer," je še dejal in dodal, da bo, ko bo menil, da je treba ravnati drugače, o tem obvestil javnost.

"Golobičeve izjave odločno zanikam"
S posojili, ki jih je Nova Ljubljanska banka odobrila podjetju Ultra, se te dni ukvarjajo tako posebna parlamentarna komisija kot tudi poslanci na sredini izredni seji. Ker ga je Golobič v sredo omenil v govoru pred državnim zborom, se je na njegove izjave danes znova odzval nekdanji prvi mož NLB-ja Veselinovič in jih odločno zanikal.

Dejal je, da je po pregledu Golobičevih izjav zgrožen zaradi cele vrste javno izrečenih laži in netočnosti, tako da je bil v tem več kot očiten namen preusmerjanje pozornosti z nečesa bolj problematičnega. "Namigovanja in obtožbe ponovno odločno zanikam in se že posvetujem z advokatom o nadaljnjih korakih," je zatrdil.

Kdo in zakaj naj bi spremenil dokument?
Golobič je namreč pred poslanci, kot pravi sam, navajal interno poročilo. Dejal je, da je Veselinovič naročil izdelavo seznama posojil, ki jih ima v NLB-ju več podjetij. Službe banke so dokument pripravile, ga posredovale vodji pristojne službe, ta naj bi ga malo spremenil, ga posredoval Veselinoviču, ki naj bi ga spet spremenil in tak, večkrat spremenjen dokument se je potem znašel v rokah Vizjaka.

Golobič dobil status preiskovanca
Z morebitno Golobičevo vpletenostjo v pridobivanje posojil se intenzivno ukvarja tudi komisija DZ-ja. Zdaj so Golobiču podelili status preiskovanca, s čimer je zadovoljen tudi Golobič. "Ta odločitev bo namreč prispevala k temu, da se bodo vsa vprašanja čim prej razčistila in bo prišla na dan vsa resnica," je v izjavi za javnost dejal Golobič.

Ob tem so oblikovali tudi seznam prič, je po seji omenjene komisije pojasnil njen predsednik Rudolf Petan. Na seznamu prič so med drugim ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji in trenutni predsednik uprave NLB-ja Draško Veselinovič in Božo Jašovič, predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ustanovitelj podjetja Ultra Miloš Urbanija in poslanec SDS-a Andrej Vizjak.

Izogibanje davkom, klientelizem in korupcija?
Spomnimo, da komisija DZ-ja, ki je nastala na zahtevo opozicijskih strank SDS, SNS in SLS, med drugim preiskuje sum, da se je prvak Zaresa in minister Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji ter da je ravnal klientelistično in koruptivno, da bi NLB Ultri odobril pridobitev slabo zavarovanih posojil.

Zalokar Oražmova o dokumentih NLB-ja
Petan o podelitvi statusa preiskovanca Golobiču