Področje poslovanja Ultre bi z novelo zakona prešlo pod ministrstvo za visoko šolstvo. Foto: MMC RTV SLO
Področje poslovanja Ultre bi z novelo zakona prešlo pod ministrstvo za visoko šolstvo. Foto: MMC RTV SLO
Luka Juri
"Najbolj sporno je, da bi interesi pri regulatornem delu gospodarske dejavnosti omejili spodbujanje tehnološkega razvoja," opozarja Juri. Foto: MMC RTV SLO
Senca dvoma tudi na novem zakonu

Novela zakona, ki jo predlaga vlada, namreč prenaša področje elektronskih komunikacij in pošte z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Direktorat za elektronske komunikacije in pošto bi ukinili, njegove pristojnosti pa z izjemo upravljanja z državnim premoženjem v Telekomu in Pošti Slovenije, prenesli pod direktorat za informacijsko družbo.

Denar bi delili na Golobičevem ministrstvu
Direktorat bi pod okriljem ministrstva za visoko šolstvo pripravljal zakone, delil denar za različne projekte in tako pridobil še večjo vlogo in odločanje. Posredno bo pod njegovo pristojnostjo tudi delovanje samostojenga organa Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Ker se podjetje Ultra, v katerem ima lastniški delež Gregor Golobič, ukvarja z visokotehnološkimi rešitvami v telekomunikacijah, bi torej področje njenega poslovanja prišlo pod resor, ki ga vodi prav minister Golobič.

SDS in mlada poslanca SD-ja odločno proti
Tej noveli zakona sta glasno nasprotovala poslanca Socialnih demokratov Dejan Levanič in Luka Juri ter poslanci največje opozicijske stranke SDS.

Andrej Vizjak (SDS) je za TV Slovenija povedal: "Ni povsem nobenega vsebinskega razloga, zakaj bi to prenašal, verjetno pa je tu osebni razlog ministra za visoko šolstvo, on je namreč delal na tem področju, je lastnik in tu tiči razlog."

Menite, da bi moral Golobič odstopiti? - Glasujte v MMC-jevi anketi

Juri za Golobiča ne da roke v ogenj
Poslanca Levanič in Juri sta vložila tudi amandma, ki bi omenjeno spremembo preklical, a ga je odbor za notranjo politiko zavrnil. "Očitkov opzicije ne morem komentirati, če pa me vprašate, ali sem pripravljen dati roko v ogenj za Gregorja Golobiča, je moj odgovor ne," je bil za TV Slovenija jasen Juri.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da v zadnjih letih na tem področju ni bilo usklajene politike, čeprav kazalci kažejo, da ta panoga lahko državi prinese tudi 30 odstotkov k gospodarski rasti. Juri se sicer strinja, da je področje elektronskih kominukacij treba združiti, a na drugačen način.

A. S.

Senca dvoma tudi na novem zakonu