Politiki vsak s svojega zornega kota ocenjujejo pomembnost Golobičeve napake, kot se je izrazil sam. Foto: MMC RTV SLO
Politiki vsak s svojega zornega kota ocenjujejo pomembnost Golobičeve napake, kot se je izrazil sam. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič je prikrivanje lastniškega deleža označil kot napako, ki jo obžaluje. Ali bo odstopil, pa se bo odločil v prihodnjem tednu. Foto: MMC RTV SLO
Kaj o zadnji aferi menijo politiki?

Premier in predsednik SD-ja Borut Pahor se z Golobičem strinja, da je ta naredil napako: "od tega ni mogoče bežati, treba je temu posvetiti dolžno pozornost. Treba si je vzeti dovolj časa, da se preudarno premisli in se potem sprejme odločitev." Minister ima tako do konca prihodnjega tedna čas, da predsedniku vlade sporoči, ali bo ostal v politiki in na ministrstvu.

Pahorjev strankarski kolega Miran Potrč pa je prepričan, da je za vsakega politika verodostojnost in iskrenost izjemno pomembna, in dodaja, da je treba gledati, ne samo na zakonitost, ampak tudi na to, ali daješ vse informacije.


"Ne bi želela dajati nekih vrednostnih sodb. Sama menim, da je treba biti dosleden tako pred zakonom kot pred javnostjo in razkrit svoje premoženjsko stanje," se s Potrčem strinja tudi predsednica LDS-a in notranja ministrica Katarina Kresal.

Menite, da bi moral Golobič odstopiti? - Glasujte v MMC-jevi anketi

Predsednik DeSUS-a in minister za okolje Karl Erjavec Golobičevo priznanje ocenjuje kot pogumno. Dodal je, da je zanj osebno "pomembno to, da je prijavil to premoženje Kosovi komisiji". To namreč po njegovem kaže, da Golobič ni želel zlorabiti položaja oziroma storiti kaj kaznivega.

SLS in SNS nista prepričana, da bo Golobič odstopil
V poslanski skupini SLS pa menijo, da bo moral predsednik vlade Pahor presoditi, ali želi imeti v vladi ministra, ki ne govori resnice. Morebiten odstop z mesta ministra za visoko šolstvo pa je Golobičeva odločitev, prav tako, kot je bila odločitev, da zamolči podatke o svojem premoženju. O tem bodo odločali volivci, je dejal Jakob Presečnik.

"Slovenija je specifična dežela in politična kultura še ni tako zrela, da bi kdo sam odstopil zaradi takih prikrivanj," je prepričan predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah omenjeno Golobičevo priznanje "ni priznanje, ampak gre za dokazano laž, vse skupaj pa meče čudno luč na Golobičevo zavzemanje na področju protitajkunskega boja".

Zares stoji za Golobičem, SDS še molči
Medtem pa v poslanski skupini Zares predsednika stranke podpirajo. Franci Kek pravi, da bi jim bilo zelo žal, če bi odšel iz politike. Golobič je po Kekovem mnenju poleg pokojnih Janeza Drnovška in Jožeta Pučnika največji slovenski politik in če bi odšel, bi bilo to za Slovenijo slabo. Ob tem je dodal, da se je Golobič za prikrivanje javnosti o svojem deležu v Ultri odločil, da bi družbo obvaroval pred političnimi zlorabami.

V največji opozicijski stranki SDS, za katero je Golobič prepričan, da je "afero" spravila v javnost, pa dogajanja za zdaj ne komentirajo.

A. S.

Kaj o zadnji aferi menijo politiki?