Organizatorji pozivajo udeležence k mirnim protestom in preseganju deljenja na levi in desni politični pol s tem, da se shoda udeležijo s slovenskimi državnimi simboli (foto: BoBo). Foto:
Organizatorji pozivajo udeležence k mirnim protestom in preseganju deljenja na levi in desni politični pol s tem, da se shoda udeležijo s slovenskimi državnimi simboli (foto: BoBo). Foto:
Policija hitro preiskala organizacijo protestov
Priprave na drugo vseslovensko vstajo

Po napovedih organizatorjev bo "narod pokazal svojo voljo in moč" tudi glede na poročilo protikorupcijske komisije, ki kaže na kršitve protikorupcijske zakonodaje prvakov največjih strank. Organizatorji pozivajo udeležence k mirnim protestom in preseganju deljenja na levi in desni politični pol s tem, da se shoda udeležijo s slovenskimi državnimi simboli.

Protest se bo začel ob 16.30 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Organizatorji vstaje pozivajo h glasnim, a mirnim demonstracijam. Poleg tega so na družbenem omrežju Facebook tudi objavili manifest, v katerem zahtevajo takojšen odstop trenutne vlade ter imenovanje prehodne vlade, na čelu katere bi bila oseba z nesporno moralno integriteto. V šestih mesecih od imenovanja prehodne vlade bi razpisali predčasne volitve, medtem pa bi prehodna vlada sprožila državljansko razpravo o potrebnih spremembah pravnega in ekonomskega reda ter še nekatere druge spremembe.
Članice in člani Odbora za pravično in solidarno družbo bodo že pol ure pred začetkom vstaje pred Spomenikom revolucije na Trgu republike v Ljubljani podali izjavo za medije.

Na terenu bo popoldne tudi ekipa MMC-ja. Dogajanje z ulic bomo med drugim v živo prenašali z videoprenosom ter s pomočjo naše aplikacije, v kateri preprosto in hitro poročate tudi vi.
#ljprotest

Uredništvo MMC seveda poziva k mirnim in nenasilnim protestom, v katerih sporočila ne zvodenijo.

Protestni odbor vstaje se je v zadnjih dneh tudi odzval na zadnje dogodke okoli poročila protikorupcijske komisije, ki je pregledala premoženjsko stanje predsednikov vseh parlamentarnih strank. Po njihovem mnenju so odzivi premierja Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njunih strank SDS-a in PS-ja na poročilo katastrofalno sporočilo ljudem. Med drugim so zapisali, da "če parlament ne dojame sprevrženosti ravnanj Janše in Jankovića, potem obstaja samo še ena 'inštitucija' v tej državi, to so državljani sami".

Policija nad Uroša Lubeja in TRS
Policija pa je tudi začela uresničevati napovedi ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka in ministra za pravosodje Senka Pličaniča, ki sta pred časom napovedala ukrepe zoper organizatorje protestnih shodov. Tako je policija Uroša Lubeja, ki se je prvi javno izpostavil in prebral zahteve protestnikov, obvestila o prekrškovnem postopku zoper njega.

Lubej je za MMC dejal, da je iz dopisa razvidno, da ga policija obravnava kot organizatorja prve vseslovenske ljudske vstaje, ki je potekala decembra lani, pri čemer se sklicujejo na Lubejevo nastopanje v medijih. Lubej sam sicer trdi, da je organizator ravno toliko kot vsak drugi, ki na družabnem omrežju Facebook "všečka" dogodek, s čimer se informacija širi naprej.

Dopis policije stranki TRS lahko preberete tukaj.

Podoben dopis je prejela tudi Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, ki jo je policija prav tako z dopisom pozvala k izjasnitvi okoliščin. Po navedbah policije je stranka pozvala člane k udeležbi na vstaji, iz česar izhaja, da je TRS eden izmed organizatorjev.
Gorenak: Vprašati se je treba o pritiskih na državo
Na vprašanja o začetih postopkih sta odgovarjala tudi notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Veniger je dejal, da ne ve, koga kot organizatorja protestov preverjajo policijske uprave, saj je to v njihovi domeni.
Gorenak pa je odgovoril tudi na nekatere očitke, da s postopki zoper organizatorje protestov vrši pritisk pred današnjim protestom. Meni, da bi se bilo prav vprašati, kakšni pritiski se s strani nevladnih organizacij vršijo na državo. "Kakšne laži širijo v tujini, da zapiramo nedolžne ljudi. Poslanci govorijo tudi, da zapiramo otroke," je dodal.
Gorenak je še pojasnil, da ne morejo biti organizatorji vsi, ki na socialnem omrežju Facebook potrjujejo udeležbo na protestih, in dodal, "da je jasno, kdo to so". O imenih ni želel govoriti, dejal pa je, da so se nekateri pod pozive celo podpisali.

Policisti bodo kljub stavki skrbeli za varnost
Sočasno s protesti pa bo potekala tudi stavka Policisjkega sindikata Slovenije, ki se je začela od 11. ure in bo trajala do preklica. V tem času sindikat svoje člane poziva, naj izvajajo vse naloge v skladu z zakonom. Tako bodo obravnavali nujne dogodke, hujša kazniva dejanja in hujše prekrške, vključno z zagotavljanjem varnosti na protestih. V primerih, ko se lahko izreče globa, pa policisti ne bodo ukrepali.

Mobilizacija zombijev
Vseslovenski vstaji se bodo v okviru Protestivala ponovno pridružili tudi nekateri kulturniki. Tokratna tema bo "zombilizacija" oziroma mobilizacija "zombijev", kot so bili protestniki poimenovani. Protestnike zato vabijo, da se našemijo v zombije in tako ironično izrazijo kritiko dialogu, ki ga vodi vlada. Na improviziranem odru pred parlamentom napovedujejo nastope številnih umetnikov.

Policija hitro preiskala organizacijo protestov
Priprave na drugo vseslovensko vstajo