Sporna stavba za NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Sporna stavba za NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Vinko Gorenak (SDS) v svojem dopisu ugotavlja, da je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal dokazljivo mimo javnega razpisa najela stavbo na Dimičevi ulici v Ljubljani za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), in sicer pri svojem prijatelju Igorju Pogačarju.

Kot navaja Gorenak, je Pogačar, ki je lastnik podjetja Ram Invest, za gradnjo NPU-ja najel posojilo, za katerega plačuje mesečni obrok 125.000 evrov, ministrstvo za notranje zadeve pa mu mesečno plačuje 136.000 evrov. Po dvajsetih letih bo stavba postala njegova last, ministrstvo pa bo še naprej plačevalo visoko najemnino, navaja poslanec SDS-a.

Gorenak: Šoltes, ščitite Kresalovo?
Po mnenju Gorenaka relativno enostavna revizija najema traja že več kot leto, čeprav je predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič Računsko sodišče že dvakrat pozval, naj jo konča. Za to po njegovem mnenju najbrž obstajajo razlogi.

"Odgovora ne najdem nikjer drugje kot v možnosti, da ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal kot njen politični somišljenik z zavlačevanjem postopka preprosto ščitite," je Gorenak dejal Šoltesu in ga na koncu še enkrat pozval, naj čim prej konča revizijski postopek.
Šoltes: Ščitimo samo javne finance
Kot je dejal Šoltes, "Računsko sodišče ne ščiti nikogar, niti Katarine Kresal, ščiti samo javne finance". Ob tem je napovedal, da bo Računsko sodišče izdalo osnutek revizije v kratkem. Pojasnjuje, da je v konkretnem primeru revizija trajala kar nekaj časa, ker je bilo za odgovore na ključna vprašanja treba pridobiti kar veliko podatkov.

Pojasnil je, da je povprečen čas, ki je potreben za izdelavo revizije v primeru vprašanj smotrnosti porabe javnih financ, daljši kot takrat, ko je treba poiskati odgovore, ki se nanašajo na vprašanja pravilnosti ali računovodskih izkazov. Sicer pa je bil sklep o začetku revizije v tem primeru izdan 15. junija lani, pojasnjujejo na sodišču.

Šoltes je poudaril, da je tudi Gorazdu Klemenčiču pojasnil, v kakšni fazi je revizijsko poročilo. Ob tem so ugotovili, da komisija razpolaga z dodatnim gradivom, ki je pomembno za samo vsebino revizijskega poročila, pojasnjuje Šoltes in dodaja, da so zato pred kratkim komisijo zaprosili za te dokumente. Sicer pa Računsko sodišče po besedah njegovega predsednika redno sodeluje z omenjeno komisijo.