Po Gorenakovih besedah se vse glede slovenske podružnice banke Hypo giblje okoli LDS-a. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po Gorenakovih besedah se vse glede slovenske podružnice banke Hypo giblje okoli LDS-a. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Policijo želimo osvoboditi spon LDS-a in ji dovoliti, da dela.

Vinko Gorenak

Banka Hypo je nekakšna 'dvorna banka' stranke LDS. Vse se giblje okoli LDS-a.

Vinko Gorenak
Borut Pahor in Katarina Kresal
Bo Pahor predlagal zamenjavo Kresalove? Foto: BoBo

Veliko indicev je, da avstrijski državni organi ne zaupajo slovenskim varnostim organom in da so akcijo izpeljali brez sodelovanja naših organov.

Vinko Gorenak

Si lahko zamislite, da bi se slovenski lastniki NLB-ja odpravili z našo varnostno službo v Frankfurt in sredi Frankfurta preiskali vodstvo NLB-ja v Frankfurtu? Mislite, da bi nemška država to dovolila? Nikakor ne.

Vinko Gorenak

Poslanec SDS-a in predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak je na novinarski konferenci povedal, da je poslanska skupina SDS-a v sredo vložila zahtevo za nujno seje odbora za notranjo politiko o ravnanju in ukrepih pristojnih organov v Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Leasing Slovenija.
"Zakaj ni preiskave v Sloveniji?"
Glede zadev o banki Hypo je Gorenak pojasnil, da je na čelu ministrstva za notranje zadeve Katarina Kresal, partnerica odvetnika Mira Senice in predsednica LDS-a. Kresalova kot ministrica usmerja in nadzoruje delo policije, je povedal in se vprašal, ali slovenska policija sploh kaj preiskuje glede banke Hypo.

"Preiskave tečejo na Hrvaškem, v Avstriji, v Slovenij pa nič," je opozoril. Dodal je, da je slovenska policija preiskovala le to, kdo je dal v javnost seznam posojilojemalcev banke Hypo, pri čemer je delo končala avgusta lani in ni našla nobenih znakov kaznivih dejanj.
"Osvoboditi se moramo spon janševizma"
"Trditve poslanca SDS-a Vinka Gorenaka, s katerimi je na novinarski konferenci utemeljil zahtevo za mojo zamenjavo, so lažnive, njihov edini namen pa je pljuniti vame ter prikriti resnico o delu policije v zvezi s Hypo banko," pa se je na izjavo odzvala Katarina Kresal.
"Razumem jezo in nemoč SDS-a, ko vsak dan sproti gledajo, kako se sporni finančni imperiji, ki so jih pomagali graditi v svojem mandatu ... sesuvajo v prah. Razumem, da bi svojo jezo najraje stresli name. Ampak tako to seveda ne gre.
V skladu z mojimi usmeritvami bo pregon gospodarskega kriminala še naprej prioriteta slovenske policije in pri tem je še naprej ne bo zanimalo, kakšne barve je tisti, ki mu potrkajo na vrata. S svojimi akcijami to iz dneva v dan tudi potrjujejo.
Spone, ki se jih resnično moramo osvoboditi v Sloveniji, pa so manipulativne, sprevržene in skrajno neodgovorne spone janševizma, ki zaradi lastnih (pre)dolgih prstov sistematično blati ne samo mene, temveč vse institucije te države, s ciljem, da zruši njihovo kredibilnost, preden do konca pripeljejo kazenski primer podkupovalne afere Patria,"
končuje Kresalova.

Gorenak: Banka Hypo je "dvorna banka" LDS-a
Gorenak je spomnil, da se že eno leto in pol vodi predkazenski postopek glede spornega najema stavbe NPU-ja na Dimičevi, ni pa še nobenih rezultatov. Tudi posojilo Igorju Pogačarju za stavbo NPU-ja je dal Hypo Leasing v obliki lizinškega kredita, je poudaril poslanec SDS-a.

Opozoril je, da se vse glede banke Hypo v Sloveniji vrti okoli stranke LDS. "Banka Hypo je nekakšna 'dvorna banka' stranke LDS. Vse se giblje okoli LDS-a," je poudaril. Pri tem je omenil "serijo posojil Miru Senici" in povezave z davčno oazo v Liechtensteinu.

"Policijo želimo osvoboditi spon LDS-a"
Zato SDS predlaga odboru, da s sklepom pozove premierja Boruta Pahorja, naj DZ-ju predlaga zamenjavo ministrice Kresalove. "Pahor naj Kresalovi pokaže vrata," je dejal Gorenak in dodal: "Policijo želimo osvoboditi spon LDS-a in ji dovoliti, da dela".

Gorenak je spomnil, da so 9. februarja tuji varnostniki ob bliskoviti zamenjavi vodstva slovenske podružnice banke Hypo iz prostorov slovenske podružnice omenjene banke odnesli mobitele in računalnike. "Ni jasno, kaj je počela slovenska policija. Si lahko zamislite, da bi se slovenski lastniki NLB-ja odpravili z našo varnostno službo v Frankfurt in sredi Frankfurta preiskali vodstvo NLB-ja v Frankfurtu? Mislite, da bi nemška država to dovolila? Nikakor ne," je dejal.

Ali avstrijski organi ne zaupajo slovenskim?
Ob tem je poudaril, da zanje ni vprašanje, ali so imeli tuji varnostniki dovoljenje za delo v Sloveniji, saj to preiskuje ministrica Kresalova. Kot je pojasnil Gorenak, je "veliko indicev, da avstrijski državni organi ne zaupajo slovenskim varnostim organom in da so akcijo izpeljali brez sodelovanja naših organov".

Nadzorna sveta banke Hypo Alpe-Adria in družbe Hypo Leasing sta 9. februarja imenovala novi vodstvi. Prvo bo vodil Alexander Picker iz Salzburga, drugo pa Danijel Novak iz Gradca. Picker bo banko vodil skupaj s Slovencem Matejem Falatovom. Imenovanja morajo potrditi še pristojni nadzorni organi. Vzrok za zamenjave naj bi bile nepravilnosti pri poslovanju.

Sumi nepravilnosti
Upravi banke Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasinga naj bi bili tako med drugim zamenjani zaradi provizij, ki naj bi jih pobirali pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah. Finance so poročale, da je v utemeljitvi lastnikov avstrijske podržavljene banke Hypo zapisano še, da nadzorni svet dvomi, da mu upravi banke in lizinške družbe podajata celovite in korektne informacije. Obstajajo dokazi, pa tudi veliko informacij, ki podajajo resne sume poneverjanj, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti, so še zapisali.

Lastniki Hypa so se po neuradnih informacijah osredotočili na sume kršitev pri konkretnih primerih, tudi pri poslovanju s skupino Vegrad. Pri tem naj bi odkrili nejasna nakazila v Liechtensteinu in podjetja v davčnih oazah, sum skritih provizij, obtožbe izsiljevanja. V javnost je prišel tudi podatek o kreditih banke Hypo Senici.

Novela stečajnega zakona
Gorenak je na današnji novinarski konferenci še povedal, da SDS predlaga novelo stečajnega zakona. Ta novela med drugim uvaja pravico upnikov do vpogleda v dokumentacijo in preprečuje stečajnim upraviteljem poslovanje s podjetji, v katerih imajo lastniški delež nad petimi odstotki.



Policija: Avstrijci nas niso obvestili, Kresalova ne usmerja našega dela
Na Gorenakove izjave so se s sporočilom za javnost odzvali tudi na generalni upravi policije. V njem so zapisali, da policija v zvezi z menjavo vodstva v banki Hypo "ni prejela nikakršne prijave, zaprosila za asistenco in tako ni izvajala nikakršnih postopkov". Ob tem so poudarili, da avstrijske oblasti pri tem niso sodelovale.

Dodajajo, da vodijo več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, v katerih preverjajo sume kaznivih dejanj, ki se v določenem delu nanašajo tudi na poslovanje z omenjenima pravnima osebama (tu se navezujejo na oddajo stavbe NPU-ja). V zvezi s tem so lani pridobili obsežno dokumentacijo.

"Seveda pa vsa dokumentacija, ki je potrebna za utemeljevanje sumov teh kaznivih dejanj, še ni pridobljena, saj gre za izredno kompleksne in obsežne zadeve, ki so v veliki meri pogojene s sodelovanjem s tujimi varnostnim organi," pravijo na policiji.

Pojasnjujejo, da so v zvezi s poslovanjem Hypa že lani zaprosili avstrijske oblasti za izmenjavo informacij in sodelovali tudi z varnostnimi organi iz drugih držav.

Za konec pa poudarjajo, da policija "ni bila in ni deležna nikakršnih pritiskov na vodenje in izvajanje omenjenih kriminalističnih preiskav in da notranja ministrica ne vodi in ne usmerja kriminalističnih postopkov".

Policijo želimo osvoboditi spon LDS-a in ji dovoliti, da dela.

Vinko Gorenak

Banka Hypo je nekakšna 'dvorna banka' stranke LDS. Vse se giblje okoli LDS-a.

Vinko Gorenak

Veliko indicev je, da avstrijski državni organi ne zaupajo slovenskim varnostim organom in da so akcijo izpeljali brez sodelovanja naših organov.

Vinko Gorenak

Si lahko zamislite, da bi se slovenski lastniki NLB-ja odpravili z našo varnostno službo v Frankfurt in sredi Frankfurta preiskali vodstvo NLB-ja v Frankfurtu? Mislite, da bi nemška država to dovolila? Nikakor ne.

Vinko Gorenak