Kresalova pravi, da je glede ovadbe zaradi najema prostorov na Dimičevi še niso zaslišali in da je za ovadbo izvedela iz medijev. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova pravi, da je glede ovadbe zaradi najema prostorov na Dimičevi še niso zaslišali in da je za ovadbo izvedela iz medijev. Foto: MMC RTV SLO

Sam sem vedel dovolj, da sem tudi na podlagi stvarnih podatkov, poleg vnaprejšnjega zaupanja ministrici Kresalovi, vedel, da ministrica s sklenitvijo pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi od podjetja Ram Invest ni oškodovala državnega premoženja, in nimam razlogov, da bi dvomil o tem, da je zaradi prijateljskih povezav sklenila to pogodbo.

Borut Pahor
Borut Pahor
SDS-ov poslanec Vinko Gorenak je predsednika vlade Boruta Pahorja pozval, naj začne postopke za razrešitev notranje ministrice Katarine Kresal. Foto: DZ
Katarina Kresal
Kot kaže, ministrico za notranje zadeve že preiskuje policija. Foto: MMC RTV SLO

Včeraj je bil eden izmed pogodbenih partnerjev - ministrica Kresalova - pod hudim preizkusom njene verodostojnosti, njen pogodbenik pa ni želel razkriti pogodbe, ki bi potrdila njene navedbe. Prav, ima to pravico, jaz pa imam pravico, da kot predsednik vlade preprečim, da bi se to še enkrat zgodilo.

Premier Borut Pahor utemeljuje, zakaj si želi, da vlada ne bi več sklepala poslov z Ram Investom.
Poslanci SDS-a
Bodo tako kot poslanci SNS-a tudi v SDS-u vložili ovadbo zoper Katarino Kresal? Foto: DZ
NPU
Vsi zapleti okoli najema prostora so spodbudili poslansko skupino Zaresa, da na predsednika vlade Pahorja naslovi pobudo s tremi zahtevami, zato da bi najemanje potekalo "po enotnih kriterijih, gospodarno in transparentno". Foto: MMC RTV SLO
Dan po interpelaciji

Policija namreč na podlagi anonimne prijave vodi predkazenski postopek v zvezi z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi ulici v Ljubljani od podjetja Ram invest.

Gorenak je dopoldne napovedal, da bo SDS ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal k odstopu pozval tisto minuto, ko bo kriminalistična preiskava zoper njo uradno potrjena. Zdaj pa je sporočil, da "ni normalno, da bi bil na čelu notranjega ministrstva človek, zoper katerega se vodi predkazenski postopek".


Čeprav nam policija ni potrdila, da je ovadena prav Kresalova, je Gorenak izrazil mnenje, da gre pri preiskavi za predkazenski zoper njo, saj je ona odgovorna za podpis pogodbe. Dodal je, da ona usmerja in nadzira delo policije, zato ni mogoče, da bi postopek potekal neovirano. Po njegovem mnenju je zgodba identična kot pri nekdanjem ministru za kmetijstvo Milanom Pogačnikom, a dodaja, da ta ni imel neposrednega vpliva na delo policije, kljub temu je vseeno odstopil. Hkrati je Gorenak pozval še Pahorja, naj sproži postopke razrešitve Kresalove.

KRESALOVA ZA OVADBO IZVEDELA IZ MEDIJEV
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je medtem dejala, da je za predkazenski postopek v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi izvedela iz medijev, zato natančnejše vsebine ne pozna. Po njenem mnenju veliko pove že to, da je ovadba anonimna. "Očitno nekdo nima niti toliko poguma, da bi se podpisal pod njo, očitno je bila vložena v zadnjih predinterpelacijskih dneh," je komentirala, saj ni želela špekulirati, kdo bi ovadbo lahko podal. Pojasnila je še, da je niso zaslišali, in dodala, da bo policijska preiskava korektna, saj da je policija pri svojem delu samostojna, ona pa vanjo ne posega.


Ukrepi, ker Pogačar ni dovolil razkritja pogodbe
Predsednik vlade se je za preverjanje pravnih možnosti odločil zato, ker lastnik Rama Investa Igor Jurij Pogačar ni dovolil razkritja pogodbe o lizingu za objekt, v katerem domuje Nacionalni preiskovalni urad. "Sam sem vedel dovolj, da sem tudi na podlagi stvarnih podatkov, poleg vnaprejšnjega zaupanja ministrici Kresalovi, vedel, da ministrica s sklenitvijo pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi od podjetja Ram Invest ni oškodovala državnega premoženja, in nimam razlogov, da bi dvomil o tem, da je zaradi prijateljskih povezav sklenila to pogodbo," je ob tem zatrdil Pahor.

Pahor: Premier mora spoštovati pravo - pogodbe z Ramom Investom ne more kršiti
Kljub temu se je, kot je dejal po seji vlade, zgodila stvar, ki je zanj zelo pomembna, in sicer da zaradi zmanjšanega zaupanja v izrečene besede na sredini obravnavi interpelacije zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal njena, njegova in vladna pojasnila niso zadovoljila poslancev in da so le ti želeli "vedeti dejstva", ki bi jih lahko po njegovih besedah izvedeli le z vpogledom v pogodbo.

A ta pogodba je poslovna skrivnost, je poudaril in dodal, da mora predsednik vlade spoštovati pravo, čeprav ima tudi kakšne druge pravice. "Ne bom kršil pravice našega pogodbenika Rama Investa, ki je kljub moji prošnji nasprotoval javnosti pogodbe, čeprav mi je zaupal vse podrobnosti te pogodbe," je zatrdil, pri tem pa kritično opozoril, da je Pogačar s tem, da ne dovoli razkritja pogodbe javnosti, ministrici onemogočil, da bi potrdila svoje navedbe. "Temu ne morem nasprotovati, a kot predsednik vlade sem ministrom naročil, da v prihodnjih dneh pogledajo pravne možnosti, ki nam dajejo pravico, da iz pogodb prek javnih naročil izločimo Ram Invest kot pogodbenega partnerja pri sklenitvi nadaljnjih pogodb," je sklenil.

PU Ljubljana preiskuje dogajanje v zvezi z NPU-jem
"PU Ljubljana vodi predkazenski postopek v zvezi s primerom, ki ga omenjate," pa so na MMC-jevo vprašanje, ali zaradi najema prostorov za NPU res preiskujejo Kresalovo, odgovorili na policiji. Predstavnik PU-ja Ljubljana za stike z javnostjo Vinko Stojnšek je za našo spletno stran pojasnil, da je bil predkazenski postopek uveden na podlagi anonimne prijave, ki jo je policija prejela aprila. Ali gre res za ministrico za notranje zadeve, nam ni mogel povedati zaradi varstva osebnih podatkov, potrdil pa je, da se prijava nanaša na domnevno oškodovanje proračuna zaradi najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi ulici v Ljubljani in da bo policija o ugotovljenih dejstvih takoj obvestila pristojno tožilstvo.

Več nam zaradi nadaljnjih postopkov policije in interesa predkazenskega postopka ni želel razkriti. Pri Žurnalu24 pa so medtem zapisali, da prijavitelj Kresalovi očita zlorabo ministrske funkcije in da je predlagal preiskavo o tem, kolikšna je razlika med najemnino, ki jo država plačuje Pogačarju, in mesečnim obrokom lizinga za stavbo na Dimičevi.

NSI Kresalovo prijavil Kosovi komisiji
Z najemom stavbe na Dimičevi se ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, saj so do zdaj prejeli že dve prijavi, ki nanašajo na ta najem. Eno izmed prijav je podala ena izmed političnih strank. Iz NSI-ja so se pozneje oglasili, da so to bili oni. Februarja so jo prijavili zaradi suma korupcije in klientelizma.

Odkar je Kresalova ministrica, so na Kosovo komisijo prejeli še tri druge prijave, povezane z njo, obenem pa še dve prijavi, ki pa se nanašata na čas pred ministrsko funkcijo. V teh dveh primerih suma korupcije niso ugotovili.

Gorenak: SDS se bo odzval
Potem ko je v sredo interpelacija zoper ministrico Kresalovo padla v vodo, se je MMC dopoldne pogovarjal tudi z Vinkom Gorenakom, ki nam je povedal, da bo SDS še isto minuto, ko bo kriminalistična preiskava zoper Kresalovo uradno potrjena, ministrico pozval, naj odstopi s položaja. Po njegovih besedah namreč policijska preiskava zoper njo, dokler je na čelu ministrstva za notranje zadeve, s tem pa policije, ne more biti neodvisna.

Za ovadbo zoper Kresalovo tudi Gorenak
Na naše vprašanje, ali po neuspeli interpelaciji nameravajo kakor koli ukrepati zoper ministrico, je odgovoril, da v poslanski skupini o tem še niso razpravljali, da pa osebno meni, da bi bilo to treba narediti. Prepričan je, da bi bilo smiselno, da bi SDS tako kot SNS vložil ovadbo zoper Kresalovo, še zlasti glede na dejstva, ki so v javnost prišla v zadnjih treh dneh.

Pri tem ima v mislih predvsem informacije, da ima z najemom stavbe na Dimičevi dobiček zlasti direktor Rama Investa Pogačar. To, da bo stavbo čez 20 let ugodno kupil, se mu zdi nezaslišano.

Za kvadratni meter odštejejo šest evrov preveč
Po Gorenakovih besedah objekt, v katerem je NPU, meri celo več kot 4.000 kvadratnih metrov (ta številka se zdaj pojavlja v medijih), nepremičninarji pa so mu povedali, da bi država lahko za kvadratni meter odštela zgolj sedem evrov najemnine, ne pa 13, kot je domenjeno zdaj.

Zares na Pahorja naslovil tri prošnje
Vsi zapleti okoli najema prostora so spodbudili poslansko skupino Zares, da na predsednika vlade Pahorja naslovi pobudo s tremi zahtevami, zato da bi najemanje potekalo "po enotnih kriterijih, gospodarno in transparentno". Pahorja tako nagovarjajo, naj poskrbi, da bo izvedena strokovna in neodvisna raziskava vseh okoliščin sklenitve najema poslovnih prostorov za potrebe NPU-ja, naj zahteva analizo najemnih pogodb za poslovne prostore vseh ministrstev in drugih državnih organov in okoliščin njihovih sklenitev ter zagotovi podporo čimprejšnji ustanovitivi javnega sklada za upravljanje z nepremičnim premoženjem.

Pred dnevi že druga ovadba SNS-a proti Kresalovi
Na začetku tedna je notranjo ministrico Katarino Kresal kazensko ovadila tudi poslanska skupina SNS-a. V SNS-u so namreč prepričani, da je najemna pogodba med notranjim ministrstvom in podjetjem Ram Invest škodljiva.

"Ministrici za notranje zadeve Republike Slovenije očitamo, da je s tem, ko je sklenila za državo škodljivo pogodbo, nedvomno prestopila meje uradnih pravic in zlorabila svoj uradni položaj s tem, ko se je tako dejavno in na državne stroške vključila v reševanje težav nepremičninskih investitorjev, ki so njeni osebni prijatelji in svojih nepremičnin nimajo komu oddati," je Jelinčič zapisal v sporočilu za javnost. Kresalovi očitajo tudi storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

To je že druga SNS-ova ovadba zoper notranjo ministrico, saj so jo prejšnji teden (in tudi pravosodnega ministra Aleša Zalarja) ovadili zaradi suma dajanja podkupnine. LDS je namreč premierju Borutu Pahorju postavil ultimat, da mora izpolniti njihove zahteve ali pa bodo zapustili koalicijo. Po Jelinčičevem mnenju gre za enako stvar, zaradi katere so aretirali njega.

Sam sem vedel dovolj, da sem tudi na podlagi stvarnih podatkov, poleg vnaprejšnjega zaupanja ministrici Kresalovi, vedel, da ministrica s sklenitvijo pogodbe o najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi od podjetja Ram Invest ni oškodovala državnega premoženja, in nimam razlogov, da bi dvomil o tem, da je zaradi prijateljskih povezav sklenila to pogodbo.

Borut Pahor

Včeraj je bil eden izmed pogodbenih partnerjev - ministrica Kresalova - pod hudim preizkusom njene verodostojnosti, njen pogodbenik pa ni želel razkriti pogodbe, ki bi potrdila njene navedbe. Prav, ima to pravico, jaz pa imam pravico, da kot predsednik vlade preprečim, da bi se to še enkrat zgodilo.

Premier Borut Pahor utemeljuje, zakaj si želi, da vlada ne bi več sklepala poslov z Ram Investom.
Dan po interpelaciji