Državni zbor je o interpelaciji glasoval po koncu dobrih 13 ur dolgih razprav. Na sliki ministrica ob državnem sekretarju MNZ-ja Goranu Klemenčiču (desno), ki naj bi po neuradnih informacijah ministrstvo 1. junija, kot je poročala TV SLO, zapustil. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor je o interpelaciji glasoval po koncu dobrih 13 ur dolgih razprav. Na sliki ministrica ob državnem sekretarju MNZ-ja Goranu Klemenčiču (desno), ki naj bi po neuradnih informacijah ministrstvo 1. junija, kot je poročala TV SLO, zapustil. Foto: MMC RTV SLO

Vi, ki ste do obisti spolitizirali policijo, mi očitate svoje lastne grehe.

Katarina Kresal predlagateljem interpelacije
Eva Irgl
Irglova se je vprašala, kolikšna je dejanska razlika med najemnino MNZ-ja in obrokom lizinga, ki ga RamInvest plačuje banki. Foto: DZ

Afera Baričevič je v vsej svoji razsežnosti pokazala na sprevrženost tranzicijske levice.

Eva Irgl, SDS
Katarina Kresal
Katarina Kresal: Interpelirana sem bila, ker sem spoštovala zakone. Foto: DZ
Katarina Kresal
Ministrica se je oglasila tudi na Twitterju. Foto: Twitter

Obtožuje tekmece, kompromitira ministre, deluje zgolj v interesu svojega elitnega kroga ljudi.

Eva Irgl o Katarini Kresal
Opozicija
Parlamentarna matematika se za opozicijo ni izšla. Foto: DZ

Začelo se je z geslom "Samo pravna pot, je prava pot," končalo pa se je s "Samo tista pot, ki koristi meni in mojim prijateljem, je prava pot."

Vinko Gorenak, SDS
Borut Pahor
V bran ministrici je pred poslance stopil tudi premier Borut Pahor. Foto: DZ

Pri interpelaciji bi bilo prav, da bi bile težke obtožbe podkrepljene z dokumenti, ki bi jih dokazovali.

Miran Potrč, SD
Zmago Jelinčič
Razprava se je sicer začela s predlogom poslanca SNS-a Zmaga Jelinčiča, ki je dejal, naj se predsednik DZ-ja Pavel Gantar izloči iz razprave, saj pričakujejo intervencije, prekinitve in druge posege v besedo predlagateljev interpelacije. Foto: DZ

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič je za MMC potrdila, da so 20. aprila prejeli kazensko ovadbo od poslanske skupine SNS zoper Katarino Kresal, ministrico za notranje zadeve, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kresalova zavrnila očitke v interpelaciji

Od 87 prisotnih poslancev je predlog interpelacije podprlo 38, zavrnilo pa 40 poslancev. Devet poslancev se je glasovanja vzdržalo (Srečko Prijatelj, SNS, je v priporu).
Je devet vzdržanih glasov lahko razlog za premierjev glavobol?
Med njimi so bili trije poslanci koalicijskega Zaresa (Franci Kek, Alojz Potočnik in Vito Rožej), pet poslancev DeSUS (Joško Godec, Franc Jurša, Vasja Klavora, Anton Urh in Matjaž Zanoškar) in poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Razlog za nepodporo med nekaterimi poslanci koalicijskih strank naj bi tičal v še vedno neodgovorjenem vprašanju, ali je bila najemna pogodba za Nacionalni preiskovalni urad dovolj gospodarna in transparentna. Poslanci Zaresa so namreč želeli pridobiti pogodbo o finančnem lizingu med podjetjema Ram Invest in Hypo Leasing, a lastnik podjetja Igor Pogačar danes dokumenta ni želel razkriti. Zato se je nekaj poslancev koalicijskih strank odločilo, da Kresalovi ob glasovanju ne namenijo podpore, a tudi ne glasujejo za njeno razrešitev.

Ministrica Kresalova pa je po izglasovani zaupnici izrazila zadovoljstvo, ker interpelacija ni uspela. "Moji kolegi je niso podprli, in to je dober rezultat," je dejala. Zato tudi dejstva, da se je nekaj poslancev koalicije vzdržalo glasovanja, ne vidi kot nezaupnico. "Morda ima kdo še kakšno odprto vprašanje, a očitno ne tako veliko, da bi podprli interpelacijo". Glede interpelacije sicer Kresalova ocenjuje, da njeni predlagatelji danes niso povedali nič novega, temveč so vztrajali pri "enih in istih floskulah in insinuacijah". Današnja razprava pa po njenih besedah pomeni resno nižanje standardov komunikacije, "raven, ki so si jo dovolili predlagatelji, je res pod vsako mejo dostojnosti in primernosti".

Poslanci Zaresa so po današnji razpravi prepričani, da vprašanje najemanja poslovnih prostorov za potrebe državnih organov predstavlja resen problem. Zato so na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovili dopis, v katerem mu predlagajo, naj izvede strokovno in neodvisno raziskavo vseh okoliščin sklenitve najema poslovnih prostorov za potrebe NPU-ja. V Zaresu pričakujejo tudi analizo najemnih pogodb za poslovne prostore vseh ministrstev in drugih državnih organov. Pahor pa naj bi znotraj koalicije in vlade zagotovil podporo čimprejšnji ustanovitvi javnega sklada za upravljanje z nepremičnim premoženjem. Tako naj bi dosegli gospodarno najemanje poslovnih prostorov iz enega mesta, transparentno in po enotnih merilih, menijo v Zaresu.
Račun se je (komaj) izšel
V LDS-u in SD-ju so že pred tem napovedali glasovanje proti interpelaciji ministrice za notranje zadeve. V imenu predlagateljev interpelacije ministrice za notranje zadeve je Eva Irgl (SDS) dejala, da je Katarina Kresal s svojim delom presegla pristojnosti, ki jih ima. Poslanci opozicije bodo tako glasovali za interpelacijo. "Interpelacija, pod njo bi se podpisal marsikateri poslanec koalicije, se govori po DZ-ju, ima dejansko globoke in neizpodbitne korenine v družinskih odnosih in prijateljstvih. Stoji na povezavah, ki vodijo do klientelizma in korupcije, ki se je pokazala pri najemu stavbe za NPU," je dejala Irglova.

Naštela je "prvo in najosnovnejšo linijo povezav" z notranjo ministrico glede njenega partnerja Mira Senice, ki je bil prijatelj Saše Baričeviča, glede Rajka Rotnerja, njenega strica, ki je napisal izvedensko mnenje o varni namestitvi Baričevičevih psov, Slavka Ziherla, ki je pisal izvedenska mnenja partnerici Baričeviča, Zori Roter, da se je postopek o odškodnini zaradi napada psov, zavleče in da še danes ni končan.

"Z najemom stavbe na Dimičevi ste reševali svojega prijatelja"
"Nismo vas interpelirali le zaradi afere Baričevič, veliko odprtih vprašanj ostaja glede najema stavbe na Dimičevi 16, kjer ste reševali svojega prijatelja, obenem pa ste se odpovedali že skoraj povsem zgrajeni stavbi na Litostrojski."
Bistvo očitka je, da je ta najem nepotreben in da je bila država izkoriščena zato, da bi svojemu prijatelji plačala 15 milijonov evrov vredno stavbo, je dejala Irglova.

"Tudi vi ste bili nad projektom na Litostrojski navdušeni in ste napovedovali selitev v te prostore. Najprej ste želeli tja preseliti državno tožilstvo, nato ministrstvo za zdravje, nato pa se je pokazala idealna priložnost za vselitev nacionalnega preiskovalnega urada." Dodala je, da je bilo treba najti še razlog, zakaj stavba na Litostrojski ni primerna. Najprej so poskusili z ničnostjo pogodbe, česar Računsko sodišče ni ugotovilo, nato pa je bila neprimerna bližina plinarne, je dejala Irglova, ki se ob tem sprašuje, kako je potemtakem z varnostjo drugih uslužbencev, ki se bodo tja selili. Irglova je dejala, da bi morala Kresalova odstopiti sama, pri tem pa naštela funkcionarje v prejšnjem mandatu (Pavel Rupar, Janez Božič, Jernej Pavlin, Marko Štrovs in Janez Drobnič), ki so to storili.

Irglova se je vprašala tudi, kolikšna je dejanska razlika med najemnino MNZ-ja in obrokom lizinga, ki ga RamInvest plačuje banki, kar je po njenih besedah želel izvedeti tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Podpisani pod interpelacijo predlagajo, da jo če ministrica sama ne bo odstopila oziroma je ne bo razrešil predsednik vlade, zaradi kršenja ustave, zakonov in očitne nesposobnosti delovati v skladu z dano prisego, državni zbor razreši z mesta ministrice za notranje zadeve, je končala Irglova.

Pahor: Če bi se strinjal z interpelacijo, bi ministrico razrešil
Premier Borut Pahor je dejal, da bi, če bi se strinjal z navedbami v interpelaciji, ministrici Kresalovi sam predlagal odstop. Ker se z navedbami v interpelaciji ne strinja, ker Katarino Kresal podpira, tako prevzema vso odgovornost za njeno ravnanje. Pahor je govoril o besedah Irglove, ki je dejala, da v Sloveniji obstaja neka precej zaprta elita, ki skrbi za svojo regeneracijo, zato bi rad povedal, "da v državi ni tistega, ki bi dvignil telefon in bi od mene nekaj zahteval, češ da sem mu dolžan neko uslugo, da sem prišel na mesto predsednika vlade."

Kresalova: Interpelacija je teater absurda
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je interpelacijo zoper njo označila kot teater absurda in dejala, da je interpelirana, ker nekdo ni opravil svojega dela. Poudarila je, da je bila interpelirana, "ker je preprečila selitev ministrstva v stavbo, ki jo je prejšnji minister za notranje zadeve Dragutin Mate dal zgraditi protipravno na varnostno vprašljivem območju, ker je v celoti podprla stroko pri večji učinkovitosti pregona organiziranega kriminala, ker je pred šikaniranjem zaščitila javne uslužbence, ker nekdo ni opravil svojega dela, ker noče delati mimo zakona, ker podpira stroko in odločbe sodišč."

"Ne kličete me na odgovornost zaradi moje funkcije, temveč zato, ker sem, takšna kot sem." Za interpelacijo po njenih besedah ni niti ene podlage, le ona sama kot odvetnica, partnerica, hčerka, nečakinja, znanka, ženska.

Dejala je, da so jo interpelirali poslanci iz opcije, ki se ji med drugim zdi normalno, da ne plačujejo položnic, da prepisujejo govore, da odrejajo preglede mednožij poslankam, da ponarejajo diplome in izpite, ministru iz te opcije se zdi, da je normalno, da "mi je pisal in me pozval, naj končam zadevo", to pomeni, da naj ustavi preiskavo zoper njega, ta opcija pa po besedah Kresalove še vedno ni razkrila doganjanja v zvezi s trgovino z orožjem. "Sama sem dala že pred tremi meseci na vpogled vse pogodbe v zvezi z najemom in v treh mesecih nihče ni našel nobene nepravilnosti, dokumentacijo smo dali tudi komisiji za preprečevanje korupcije, nato pa so se zavrtele laži predlagateljev opozicije."

Kresalova: Pojavljali so se vedno novi očitki, ko smo prejšnje zavrnili
Pojasnila je, da je bilo najprej sporno, da je stavbo zgradil Vegrad, nato, da je lastnik RamInvest, nato, da je najemnina previsoka. Vsak očitek je bil zavrnjen, a se je spet pojavil nov, je dejala Kresalova. Dodala je, da bi kljub selitvi na Litostrojsko še vedno potrebovali stavbo za Nacionalni preiskovalni urad. "Zakonito, transparentno in stroškovno učinkovito smo sklenili posel v javno dobro." Dodala je, da sta pravilnost postopka potrdili ministrstvo za gospodarstvo in računsko sodišče. Mate je pri gradnji stavbe na Litostrojski storil vse tisto, kar ne smeš, če želiš delati v javno dobro, izključil je javne uslužbence, dvignil je najemnino, najel stavbo brez opreme.

Vprašala se je, do kod sega meja, ko poznanstvo z neko osebo, postane zadržek, in dodala, da to določata zakon o preprečevanju korupcije in komisija za preprečevanje korupcije, ki na seznam podjetij, s katerimi ministrstvo za notranje zadeve ne sme poslovati, ni dalo RamInvesta niti Hypo Leasinga. "Tu stojim zato, da se uprem vašemu gnevu. Ne vem, od kod prihaja, vem pa, da me ne boste spremenili," je končala Kresalova.

Gorenak: Koliko je zaslužil Igor Pogačar
Vinko Gorenak
(SDS) ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal očita, da je bil najem stavbe na Dimičevi negospodaren v primerjavi z najemom stavbe na Litostrojski. Dejal je, da gre pri najemu stavbe na Dimičevi za zlorabo položaja oziroma uradnih pravic. Na Litostrojski bi namreč najeli 40.000 kvadranih metrov površin za 10,16 evra na kvadratni meter, za 10.000 kvadratnih metrov na Dimičevi pa je treba odšteti 13,03 evra na kvadratni meter, kar naj bi bila po Gorenakovih besedah čisto sprejemljiva cena za pisarniške prostore, a na Dimičevi 4.500 kvadratnih metrov zasedajo parkirišča in kleti, za kar pa je cena bistveno previsoka, je dejal. Poleg tega je Mate najemal od državnega podjetja, Kresalova pa od zasebnega.

Premierju Pahorju je predlagal, naj postavi tri vprašanja, o tem, koliko plačuje MNZ za najemnino na Dimičevi, koliko plačuje RamInvest za lizing in kolikšna je razlika med tema zneskoma oziroma koliko zasluži Igor Pogačar. Poudaril je, da bo SDS interpelacijo podprl.

SLS: Zahtevamo, da funkcionarji delo opravljajo vestno
V poslansku skupini SLS-a so globoko zaskrbljeni nad stanjem v državi, nad vlado, ki podpira klientelistično ravnanje ministrice za notranje zadeve, čeprav obstajajo sumi zlorabe uradnega položaja, vplivanja na policijo, klientelizma glede najema stavbe za NPU, je dejal poslanec Gvido Kres. A je dodal, da sami takšna dejanja obsojajo in ne dovolijo, da takšna dejanja postanejo vsakdanjost. "Ne želimo si, da nekateri zlorabljajo položaje za svoje lastne in prijateljske koristi, želimo si, da bi svoje delo na položajih, ki so jim bili zaupani, opravljali vestno in gospodarno. To pričakujemo in zahtevamo."

Jelinčič: Želja po oblasti Kresalove nenadzorovano velika
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da ima stranka zanimive fotografije, ki so prišle v roke tudi tujim obveščevalnim službam, kar bi lahko vplivalo na delovanje slovenske države. Iz obveščevalnih in policijskih krogov pa, je dejal, so mu povedali, da naj bi bil v garaži Baričeviča še en človek in da določena skupina na policiji odkrivajo široko mrežo zoofilov. Sprašuje, zakaj v hiši ni bilo preiskave, v preiskavi zoper njega samega pa so preiskali poslansko pisarno, dom in avtomobil, nekateri pa so namigovali, da se iščejo zgoraj omenjene fotografije. Poleg tega se sprašuje, zakaj ni bila preiskana niti Baričevičeva počitniška hiša, poleg katere stojijo tri manjše hiške, domnevno za pse, a naj bi se po Jelinčičevih uporabljale za spolnost z živalmi.

Jelinčič je dejal še, da je bila stavba na Dimičevi zgrajena z neprebojnimi okni in da ne bi bilo tako, če se ne bi vedelo, da bo tja vseljen Nacionalni preiskovalni urad. Dodal je, da naj bi si obrok lizinga RamInvesta dvignili, da bi zadeva "izgledala bolje".

Anderlič: Edina institucija, ki ji zaupate, sta tožilstvo in generalna državna tožilka
Anton Anderlič
(LDS) je dejal, da je namen opozicije vsak dan dokazati, da je koalicija neuspešna, stvari se skušajo načeti na vsakem koraku in treba je začeti tam, kjer opozicija misli, da je koalicija najbolj ranljiva, to je tam, kjer je največ opravka s tem, kaj je v državi treba urediti, to je zakonodaja o pregonu kriminala, predvsem gospodarskega.

Dejal je, da je absurd, da se v interpelaciji ministrici očita, da naj bi zlorabila policijo, ko se je začela spreminjati praksa poveljevanja ministra policiji in ko se je začela spreminjati policijska zakonodaja, ker je predlagala zakon o tajnih podatki, ki ga je sprejel parlament, ter ker se je končno začelo urejati vprašanje izbrisanih. Ob tem je dejal, da se vrstijo napadi na skoraj vse državne institucije, edini instituciji, ki jima opozicija verjame, pa sta tožilstvo in generalna državna tožilka.

Potrč: Kresalova v odgovoru na interpelacijo dokazala njeno neutemeljenost
Miran Potrč
je v imenu poslanske skupine SD-ja dejal, da bi bilo pri interpelaciji prav, da bi bile težke obtožbe podkrepljene z dokumenti, ki bi jih dokazovali. Ne pa da gre za politično obračunavanje in diskreditacijo najprej posameznega ministra, nato predsednika vlade, ki zoper ministra ne ukrepa, posledično pa tudi celotne vlade. Interpelacija je po Potrčevih besedah vložena pod predpostavko, da bodo laži, če bodo dovoljkrat ponovljene v javnosti, diskreditirale ministrico za notranje zadeve. Po njegovem mnenju je Katarina Kresal v odgovoru na interpelacijo dokazala neutemeljenost interpelacije in neresnice, na katerih interpelacija temelji.

Vi, ki ste do obisti spolitizirali policijo, mi očitate svoje lastne grehe.

Katarina Kresal predlagateljem interpelacije

Afera Baričevič je v vsej svoji razsežnosti pokazala na sprevrženost tranzicijske levice.

Eva Irgl, SDS

Obtožuje tekmece, kompromitira ministre, deluje zgolj v interesu svojega elitnega kroga ljudi.

Eva Irgl o Katarini Kresal

Začelo se je z geslom "Samo pravna pot, je prava pot," končalo pa se je s "Samo tista pot, ki koristi meni in mojim prijateljem, je prava pot."

Vinko Gorenak, SDS

Pri interpelaciji bi bilo prav, da bi bile težke obtožbe podkrepljene z dokumenti, ki bi jih dokazovali.

Miran Potrč, SD

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič je za MMC potrdila, da so 20. aprila prejeli kazensko ovadbo od poslanske skupine SNS zoper Katarino Kresal, ministrico za notranje zadeve, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kresalova zavrnila očitke v interpelaciji