Zalar je poudaril, da ustava varuje neodvisnost in avtoritete sodne oblasti. Foto: MMC RTV SLO
Zalar je poudaril, da ustava varuje neodvisnost in avtoritete sodne oblasti. Foto: MMC RTV SLO

Hitrost delovanja slovenskih sodišč lahko označimo z glasbenim izrazom 'allegro ma non troppo'.

Aleš Zalar, pravosodni minister
Zmago Jelinčič
V kazenskih postopkih ni distance med stališčem policije in sodišča, je prepričan predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO

Zalarja vidim kot uvoženega zdravnika s ponarejeno diplomo, ki bolniku pravi, 'saj si v dobri kondiciji, izvoli aspirin'.

Vinko Gorenak, SDS
Vinko Gorenak
Gorenak opozarja, da težave v pravosodju vplivaju na vse podsisteme v državi. Foto: MMC RTV SLO

Očitno je postala že folklora, da se del poslancev poskuša prilizovati javnosti s tem, da se spravlja na sodstvo.

Vito Rožej, Zares
Poslanci o pravni državi

tatove.
Tema tokratne izredne seje (na pobudo SDS-a in SNS-a ter nepovezanega poslanca Andreja Magajne) je bilo stanje v pravosodju. Predlagatelji so prepričani, da slovensko sodstvo ni dovolj učinkovito, da ni neodvisno od politike in da politika izvaja pritisk predvsem na tožilstvo.

Minister Zalar je v odgovoru na poslansko vprašanje razkril, da je nekdanji sekretar Boris Šuštar, obsojen zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja, pogojno izpuščen iz zapora - preberite več o tem.

Branko Grims
(SDS) je v imenu predlagateljev na začetku pojasnil, da brez polno delujočega pravosodja ni mogoč nadaljnji razvoj Slovenije. Kakšno je stanje v državi, se je, kot pravi Grims, pokazalo v ogledalu, ki nam ga je nastavil ugledni The Economist. Prepričan je, da je jedro ključnih težav slabo stanje na področju pravosodja kot eno temeljnih razvojih vprašanj.

"To je lov na čarovnice"
Po mnenju ministra Zalarja je osnovni namen opozicije spodkopati zaupanje v pravosodni sitem. "Žalili in blatili ste kandidata za predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, zdaj pa enako počnete pri kandidatu za generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Očitno ne prenesete neodvisnih, ker od njih ne morete imeti koristi. To vas moti tudi, ker ste se nekateri znašli v sodnih postopkih. Če kdo, si predlagatelji prizadevate za dve pravni državi," trdi Zalar.
Očitke je zavrnil s popolnoma drugačno sliko, kot jo prikazujejo predlagatelji. Sodni zaostanki naj bi tako kopneli, povprečni čas obravnave posamezne zadeve naj bi se skrajševal, izplačanih pa naj bi bilo tudi neprimerno manj odškodnin zaradi zaostankov. T. i. lobijem - odvetnikom, stečajnim upraviteljem itd. - je, kot pravi, kvečjemu zmanjšal prejemke.

Zalar: Evropa nas postavlja za zgled

Minister je izpostavil priznanje Evropskega sveta ter Evropske komisije - za uvajanje mediacije in elektronske izvršbe, ki da s tem drugim državam predlaga, naj se zgledujejo po slovenski praksi, podobno po ministrovih besedah velja za projekt zvočnega snemanja obravnav. A vse to opozicije ne zanima, saj je njen politični cilj vzpostavitev vsesplošnega nezadovoljstva in nezaupanja v pravosodje, je sklenil minister.
LDS: Izboljšanje se da empirično dokazati
Tone Anderlič iz LDS-a je v obrazložitvi stališč poslanskih skupin zatrdil, da je empirično mogoče dokazati, da se razmere v pravosodju izboljšujejo. Nihče pa ne trdi, da je stanje idealno in da niso mogoče izboljšave, je dodal. Prepričan je, da dve ločeni pravni državi ne obstajata, kar naj bi dokazovali sodni postopki zoper njega in še dva poslanska kolega.
SDS: Zalar je z glavo v virtualnem svetu
"Zalarja vidim kot uvoženega zdravnika s ponarejeno diplomo, ki bolniku pravi, 'saj si v dobri kondiciji, izvoli aspirin'," je o ministru, ki zatrjuje, da je pravna država v dobri kondiciji, povedal Vinko Gorenak (SDS). Zalarju prav tako očita, da skrbi predvsem za dobro odvetnikov, notarjev, stečajnih upraviteljev in drugih lobijev. Podal je tudi sedem predlogov zakonskih sprememb, ki naj bi pripomogle k izboljšanju stanja v državi. Občutja ljudi o pravosodju so po njegovem mnenju pravo merilo učinkovitosti, ne pa Zalarjev "virtualni svet".

SD: Padec politične kulture zaradi opozicije
Pravzaprav so predlagatelji tisti, ki v makiavelistični maniri ne spoštujejo osnovih postulatov vladavine prava. Še več, teptajo jih za svoje trenutne politične interese, je v imenu SD-ja zatrdila Darja Lavtižar Bebler. Prej omenjeni The Economist po njenih besedah kaže visoko oceno volilnih procesov in državnih svoboščin, velik padec pa je zaznal na področju politične kulture, za kar se Beblerjeva 'zahvaljuje' opoziciji.
Zares: Motiv za sklic je Janša
"Očitno res obstajata dve pravni državi, ena za vse ostale in ena za Janeza Janšo," je v imenu Zaresa povedal Vito Rožej, ki vidi povezavo med tekočimi sodnimi postopki zoper predsednika SDS-a ter sejo, kjer se grmi proti stanju v pravosodju. Slednje vidi kot nedopusten politični pritisk na sodno vejo oblasti, "prilizovanje volivcem" z namenom kupovanja poceni političnih točk.

SNS: Takoj odpustiti večino sodnikov
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je naštel dolgo vrsto konkretnih sodnih primerov (recimo nekdanjega tožilca Mirana Železnika) kot dokaz za po njegovem mnenju katastrofalno slovensko sodstvo, ki da večino ovadb zavrne z obrazložitvijo "ni bil podan utemeljen sum", v samih sodnih obravnavah pa ni dovoljšnje sistemske distance med policijo in sodstvom. Jelinčičev predlog rešitve: Takoj odpustiti večino slovenskih sodnikov.

Andrej Magajna je pojasnil le, da poslanska skupina nepovezanih poslancev nima enotnega stališča, kar pa ni znak spora, temveč legitimno razlikovanje v vrednotenju.

Hitrost delovanja slovenskih sodišč lahko označimo z glasbenim izrazom 'allegro ma non troppo'.

Aleš Zalar, pravosodni minister

Zalarja vidim kot uvoženega zdravnika s ponarejeno diplomo, ki bolniku pravi, 'saj si v dobri kondiciji, izvoli aspirin'.

Vinko Gorenak, SDS

Očitno je postala že folklora, da se del poslancev poskuša prilizovati javnosti s tem, da se spravlja na sodstvo.

Vito Rožej, Zares
Poslanci o pravni državi