Grims je prepričan, da
Grims je prepričan, da "gospodje iz vrst koalicije, ki so člani v preiskovalni komisiji, ki preiskuje ozadje afere Patria zavestno kršijo ustavo". Foto: MMC RTV SLO

Odločba ustavnega sodišča je po Grimsovem mnenju potrdila, da so koalicijski člani komisije, Tadej Slapnik (Zares), Tone Anderlič (LDS) in Dejan Levanič (SD) zavestno kršili ustavo, ko so razrešili dva predsednika komisije, ki preiskuje ozadje afere Patria, pri tem pa jim je po besedah SDS-ovega poslanca "pomagal predsednik parlamenta Pavel Gantar, ki jih je podpiral". Grims je prepričan, da bi morali omenjeni poslanci odstopiti z vseh svojih javnih funkcij.

Spomnimo: v SDS-u so opozarjali, da koalicija zlorablja zakon, da bi onemogočila učinkovito delo parlamentarne komisije v zadevi Patria, saj je bil najprej kot njen predsednik izločen Zvonko Černač, nato pa še Grims zaradi udeležbe na seji sveta SDS-a, zato so skupaj z SLS-om in SNS-om na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi v povezavi s poslovnikom.

Ustavno sodišče je ocenilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo tudi zato, da bi dalj časa trajajoče, sistematično izločanje določenih članov preiskovalne komisije z namenom oviranja dela komisije lahko pripeljalo do daljših zastojev dela v parlamentarni komisiji, morda tudi za ves čas do prenehanja njenega mandata.

"Afera vseh naslednic LDS-a"
Grims je novinarjem zatrdil, da so ga z mesta predsednika parlamentarne komisije DZ-ja, ki raziskuje ozadje afere Patria, med priče poklicali zaradi tega, "ker so si dovolili neverjetne stvari".

"Ko sem prevzel vodenje komisije, sem preučil ustrezne dokumente in prve ugotovitve, na katere sem naletel, so bile alarmantne. Izkazalo se je, da tega nikakor ni mogoče interpretirati kot afero SDS, kar s svojo medijsko močjo nasprotna stran ves čas poskuša, ampak da je to afera vseh naslednic nekdanjega LDS-a in SD-ja, sedanje ključne vladne stranke kamor so se zatekli najbolj problematični kadri, ki so bili v prejšnjem mandatu vpleteni v celotno zgodbo," je poudaril Grims.

Izpostavil je Milana M. Cvikla (predsednika komisije, ki je v prejšnjem mandatu preučevala smotrnost nakupa patrij), za katerega meni, da je s tem, ko je kot strokovnega izvedenca za smotrnost nakupa patrij poklical Ivana Prebila, ki naj bi bil takrat vodja projekta izdelave oklepnikov Krpan pri Sistemski tehniki, storil dejanje koruptivne narave po evropskih normah.

"Posli orožarjem blizu naslednicam LDS-a in SD-ja"
Stranke, ki "izhajajo iz LDS-a", pa tudi SD-ja, so po Grimsovih besedah blizu "temu delu orožarske industrije". Posel, financiran z davkoplačevalskim denarjem, pa naj bi "tem orožarjem" omenjene stranke obljubile že pred volitvami 2004, trdi. Kot dokaz za to je navedel pismo o nameri o dobavi osemkolesnikov, ki ga je takratni premier Tone Rop podpisal z Zdenkom Pavčkom lastnikom podjetja Viator & Vektor, ki pa ima v lasti Sistemsko tehniko, podjetje, ki med drugim izdeluje tudi oklepna vozila.

"Grims je zadnji, ki lahko poziva kogar koli k odstopu"
Na Grimsove besede se je odzval poslanec SD-ja Dejan Levanič, ki meni, da Grimsov poziv koalicijskim članom komisije, "nima prav nobene teže, še manj pa verodostojnosti", saj naj bi po Levaničevih besedah ravno Grims "grobo kršil tako poslovnik DZ-ja kot zakon o parlamentarni preiskavi".

V nasprotju z Grimsom naj bi poslanci iz koalicije "do zdaj pri delu vseh preiskovalnih komisij dosledno upoštevali veljavne zakone in druge akte", zatrjuje Levanič in dodaja, da bi lahko pobudo za ustavno presojo zahtevali že v prejšnjem mandatu, če bi menili, da je 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi sporen. "Vse do letos namreč z njim niso imeli težav, saj so ga prvi uporabili že leta 2008."