Erjavec in Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov patria, s čimer naj bi povzročila najmanj za 16,8 milijona evrov škode. Foto: BoBo
Erjavec in Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov patria, s čimer naj bi povzročila najmanj za 16,8 milijona evrov škode. Foto: BoBo
Patria
Sodnik je v obrazložitvi povedal, da morebitna škoda, ki bi lahko nastala v prihodnosti, ne more biti razlog za obsodbo. Foto: MMC RTV SLO
Branka Zobec Hrastar
Zobec Hrastarjeva je Janšo najprej obtožila poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, nato pa obtožbo spremenila v sprejemanje daril. Foto: MMC RTV SLO
Gutman in Erjavec nista kriva

"Zadovoljen sem, zlasti zato, ker je bila zadeva obravnavana pred sodiščem, ki je odločilo, da sem nedolžen in da nisem delal nevestno. Poudaril bi, da je bila že prej zavržena zloraba uradnega položaja. Sicer je tožilka že napovedala pritožbo, glede na obrazložitev ne vem, zakaj, ker je zadeva precej jasna, vendar upam, da se me več ne bo povezovalo s to afero," je po izreku sodbe dejal Erjavec.

"Tožilstvo ne bi smelo biti v funkciji dnevne politike"
Prepričan je, da se je z vložitvijo obtožnega predloga v zadevi Patria začela njegova politična eliminacija. Kot pravi, je bil po nekaj tednih zaradi ponavljajočih se pritiskov prisiljen odstopiti kot minister za okolje. Dodaja, da so bili v njegovem primeru kriteriji Računskega sodišča postavljeni zelo visoko, v nekem drugem primeru pa so se čez noč znižali.

Tudi Avstrijci so končali svoj del preiskave o patriah in o izsledkih obvestili Fince, je za TV Dnevnik poročal Matej Hlebš. Glavni osumljenec v Avstriji je dunajski posrednik Patrie Hans Wolfgang Riedl. Ta naj bi denar Patrie nakazal Walterju Wolfu, ki ga slovensko tožilstvo sumi, da je Janezu Janši in Jožetu Zagožnu »pomagal pri sprejemanju daril za nezakonito posredovanje.« Konec preiskave je potrdil tudi glavni finski preiskovalec Patrie Kaj Erik Björkqvist . Pojasnil je, da so prejeli končno poročilo, a o njegovi vsebini še ni mogel govoriti. Vendar pa se po njegovih besedah tudi finski del preiskave končuje. »Naše zadnje zaslišanje je bilo pred tednom in pol v Bangkoku. Imamo material, sedaj pa bomo vse skupaj sestavili skupaj,« je povedal Björkvist. Poročilo naj bi bilo tako končano maja letos, nato pa ga bodo izročili tožilstvu.

"Ne bi želel nikomur privoščiti, da bi nedolžen hodil na sodišče, ker je to dejansko naporno. Tožilstvo bi moralo bolj subtilno obravnavati te zadeve, ne pa da je v funkciji dnevne politike. Jaz sem še zmeraj prepričan, da ta obtožni predlog ni nastal kar tako. Nenazadnje naj spomnim, da je bil vložen nekaj dni pred zastaranjem," je še opozoril Erjavec.

Gutman tudi tokrat ni želel dajati izjav medijem.

Zobec Hrastarjeva že napovedala pritožbo
Tožilka Branka Zobec Hrastar je že napovedala pritožbo na razsodbo sodišča. "Ne strinjam se z določenimi zavrnjenimi dokaznimi predlogi, ker sem jih predlagala še nekaj, dva sta po moje bistvena in jih je sodišče zavrnilo, zato se bom pritožila," je zatrdila.

Nekdanji obrambni minister in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske sta bila obtožena nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov patria, s čimer naj bi povzročila najmanj za 16,8 milijona evrov škode, predvsem zato, ker je bilo naročenih tudi 25 neopremljenih oklepnikov.

"Morebitna škoda, ki bi lahko nastala v prihodnje, ne more biti upoštevana"
Sodnik je v obrazložitvi pojasnil, da v času vložitve obtožnega predloga škoda še ni nastala in da morebitna škoda, ki bi lahko nastala v prihodnje, ne more biti upoštevana. Kot je dejal sodnik, ne Slovenska vojska ne MORS škode še ne zaznavata.

Zatrdil je še, da je glavna obravnava potekala tako, kot bi v zreli družbi morala, in da sta obe strani svoja stališča predstavljali kulturno in profesionalno.

Obravnave so bile zaprte za javnost
Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je konec leta 2009 vložila obtožni predlog. Erjavec je januarja lani zaradi poziva Računskega sodišča odstopil z mesta ministra za okolje in prostor, a je bila odločitev premierja Boruta Pahorja, da naj o Erjavčevi ministrski usodi odločajo poslanci, sprejeta le nekaj tednov po vložitvi obtožnega predloga. Erjavec je poslance prehitel in odstopil sredi seje državnega zbora.

Sojenje se je začelo novembra, a je zaradi tajnosti nekaterih dokumentov obrambnega ministrstva z obravnav izključena javnost.

Obtožni predlog napisan na podlagi Kopačevega mnenja, ki pa je na sojenju dejal, da škoda pri nakupu oklepnikov ni nastala
Trditve obrambe, da škoda pri nabavi oklepnikov ni nastala, tudi ker oklepniki še niso v celoti nabavljeni, naj bi na pričanju potrdila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Štajner. Štanjer naj bi po Podjedovih besedah ocenil, "da je v teh časih in teh razmerah, ki vladajo po svetu, najpomembneje, se naše vojake na misijah v tujini zaščiti, kar je veliko pomembneje kot oborožitev, ki jo imajo oklepniki". Tudi izvedenec obrambe Erik Kopač naj bi potrdil, da škoda zaradi nakupa oklepnikov še ni nastala. A naj bi prav na podlagi Kopačevega mnenja temeljil obtožni predlog, ki ga je napisala tožilka.

Branka Zobec Hrastar Janšo obtožila sprejemanja daril
Zobec Hrastarjeva je v zadevi Patria vložila obtožni predlog zaradi domnevnih koruptivnih kaznivih dejanj tudi proti nekdanjemu direktorju HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču, poslovnežu Walterju Wolfu in nekdanjemu premierju Janezu Janši. Zobec Hrastarjeva je Janšo najprej obtožila poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, nato pa obtožbo spremenila v sprejemanje daril.

Janša naj bi namreč neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način sprejel obljubo plačila provizije. Janša in drugi obtoženci obtožbe tožilstva zavračajo. Zobec Hrastarjeva je bila do februarja lani vodje specializiranega oddelka pri tožilstvu, ki izvaja policijske preiskave zoper policiste, vendar je v času afere bulmastifi odstopila po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Zobec Hrastarjeva je namreč tožilskemu policistu naročila, naj izvaja le tisti del ukrepov, ki so vezani oziroma potrebni za preiskovanje suma neupravičenega slikovnega snemanja trupla pokojnega Saše Baričeviča, medtem ko je Brezigarjeva preiskavo želela širiti.

Zanimalo naj bi jo tudi, zakaj so policisti na kraj dogodka spustili sestro Baričeviča in državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec in zakaj so policisti pozno obvestili preiskovalnega sodnika in dežurno tožilko ter tudi zakaj sta bila obveščena samo o smrti Baričeviča, ne pa tudi o sumu kaznivega dejanja mučenja živali.

Gutman in Erjavec nista kriva