Grims je prepričan, da je aretacija povzročila politično in gospodarsko škodo. Foto: BoBo
Grims je prepričan, da je aretacija povzročila politično in gospodarsko škodo. Foto: BoBo
false
Fank poudarja, da je bilo vse v skladu z zakoni in predpisi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Stranke interpelacije ministrice še ne komentirajo
Fank stopil v bran policistom, ki so prijeli Haradinaja

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je prva članica Cerarjeve ekipe, ki jo je doletela interpelacija. Ministrica si je interpelacijo po mnenju SDS-a prislužila zaradi neposredne subjektivne odgovornosti oziroma je za dogodke, ki so se zgodili v primeru pridržanja nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, vsaj objektivno in politično odgovorna. Po mnenju SDS-a je izgubila osebno integriteto ter zaupanje javnosti, zato ne more več opravljati ministrske funkcije.

Ugled Slovenije okrnjen
Aretacija je po besedah poslanca SDS-a Branka Grimsa okrnila ugled Slovenije, trpelo bo tudi gospodarstvo. Dodaja, da gre za staro tiralico, ki jo je izdala državna tvorba, ki ne obstaja več, zato do aretacije sploh ne bi smelo priti. Grims poudarja, da bi bila aretacija neupravičena tudi v primeru, če bi bila tiralica veljavna, saj ima Haradinaj diplomatski potni list, bil pa je tudi na specialni diplomatski misiji. V SDS-u so prepričani, da je odgovornost ministrice za večdnevno zadržanje v Sloveniji velika, zato so se tudi odločili, da v parlamentarni postopek vložijo interpelacijo.

O usodi ministrice po parlamentarnih počitnicah
Preostale parlamentarne stranke so v odzivih na interpelacijo skope, kljub temu pa Grims meni, da "če gre nekomu za politične in gospodarske interese Slovenije in za uveljavljanje odgovornosti, bi interpelacija morala imeti enotno podporo v DZ". V kabinetu predsednika DZ-ja Milana Brgleza so pojasnili, da je predsednik interpelacijo že posredoval ministrici, ki ima 30 dni časa, da nanjo odgovori. Obravnavo interpelacije je pričakovati v začetku septembra, torej po parlamentarnih počitnicah.

Ministrica nad interpelacijo presenečena
Interpelacija je ministrico presenetila, saj je prepričana, da je policija strokovno in zakonito opravila svoje delo. Generalni direktor policije Marjan Fank trdi, da policija v primeru Haradinaj nikakor ne bi mogla ravnati drugače. "Policista lahko za njegovo ravnanje samo pohvalim. Odločitev, ki je bila sprejeta kasneje, pa je bila v rokah pravosodja," je pojasnil. Po njegovih trditvah je bilo ravnanje policije v skladu s slovenskim pravnim redom in tudi v skladu z mednarodnim pravom. "Seveda policist ne more in ne sme presojati, kaj je v tistem trenutku politično modro in kaj ne," je dodal Fank. Pojasnil je tudi, da policija "v fazi tiralic izvaja samo tehnični del".

Ministrica za notranje zadeve je že pred obvestilom o vloženi interpelaciji prejšnji teden v skladu s pravilnikom o nadzoru in umerjanju policije zahtevala poročilo policije o omenjenem primeru. Tega bodo za ministrico v prihodnjem tednu tudi pripravili, je napovedal.

Stranke interpelacije ministrice še ne komentirajo
Fank stopil v bran policistom, ki so prijeli Haradinaja