Fajon in Han na sobotnem kongresu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Fajon in Han na sobotnem kongresu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minister za gospodarstvo in novi predsednik SD-ja Matjaž Han je po sestanku z Robertom Golobom dejal, da sta se s predsednikom vlade "lepo" pogovorila o nadaljnjem sodelovanju. Z izkupičkom je zadovoljen, je dejal ob odhodu z vlade. Han, ki se v funkciji predsednika druge največje koalicijske stranke danes prvič formalno sešel s predsednikom vlade, tako ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Premier Golob sicer po srečanju ni dajal izjav, v videu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade, pa je novemu predsedniku SD-ja čestital za zmago. "Velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo. Verjamem, da bomo tudi s tabo kot predsednikom odlično sodelovali in bo vlada samo še močnejša," je predsednik vlade v videu zaželel Hanu. Slednji pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo kos nalogi. Upa na partnerski odnos, "saj lahko samo med partnerji narediš dobre zgodbe".

Čeprav naj bi bil predsednik koalicijske stranke tudi podpredsednik vlade, bo na mestu podpredsednice ostala Tanja Fajon. Podpredsednik vlade je kljub menjavi na čelu stranke ostal tudi nekdanji koordinator Levice Luka Mesec. Da se bo podpredsedniškemu mestu odpovedal, je Han napovedal že na sobotnem kongresu. Tudi zato, ker bi imela vlada drugače le moške podpredsednike, je pojasnil.

Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. Hanova predhodnica na čelu SD-ja Fajon je spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

Matjaž Han se je prvič kot predsednik stranke SD srečal s poslanci

Han o odnosu s poslansko skupino: Menjali smo že veliko predsednikov

Han se je prav tako sešel s poslanci SD-ja in meni, da sodelovanje z njimi ni pod vprašajem. Zgodba s ponujenim odstopom njihove vodje Janija Prednika je po Hanovem mnenju končana, Prednik uživa polno podporo. "Nobene potrebe ni po kakršni koli zamenjavi in tu smo končali," je dejal.

"Po današnji seji poslanske skupine ostaja jasno, da uživam podporo poslanskih kolegic in kolegov," je v odzivu za STA zapisal Prednik. Kot je še dodal, pa so zanj ključni izrazi zaupanja in podpore, ki mu jih je po sobotnem razpletu kongresa, na katerem se je neuspešno potegoval za mesto na čelu SD-ja, posredoval "velik del naših članov in članic".

Zaradi dopustov in drugih obvesznosti se Prednik sicer sestanka s Hanom ni udeležil, prav tako ni bilo poslancev Meire Hot in Damijana Zrima. Na novinarsko vprašanje, ali ima torej po današnjem srečanju s poslansko skupino dober občutek, je Han odvrnil: "Zakaj bi imel slab občutek? Menjali smo veliko predsednikov, sam verjetno ne bom zadnji, tako mora vsak opraviti svojo nalogo. Vsi poslanci in jaz pa smo člani socialne demokracije. Če bodo ugotovili, da nimam podpore, se lahko jaz prej umaknem kot pa kdor koli drug."

"Sobota je za nami, imamo novega predsednika in mogoče boste razočarani, ampak danes se nismo pogovarjali o tem, ali imamo zaupanje ali nimamo. Tukaj je nov predsednik, s katerim bomo delali, smo delali tudi že prej in bomo tudi v prihodnje. Za nas je tukaj zgodba končana," je po sestanku dejal poslanec Predrag Baković.