Ženska v Sloveniji za higienske pripomočke v povprečju porabi 70 do 100 evrov letno in zanje je bilo treba plačevati 22-odstotno stopnjo DDV-ja, medtem ko za raznovrstne izdelke za higiensko zaščito od vat in gaz do plenic že velja 9,5-odstotna stopnja.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pobudo, da se med manj obdavčene uvrstijo torej tudi higienski pripomočki, ki jih ženske uporabljajo ob menstruaciji, je na ministra za finance Andreja Širclja naslovila poslanka SD-ja Bojana Muršič.

Levica predlaga petodstotno obdavčitev

Za znižanje davčne stopnje pri ženskih higienskih izdelkih so se večkrat zavzeli tudi v poslanski skupini Levice. Marca so vložili predlog novele zakona o DDV-ju, s katero bi za te izdelke znižali davčno stopnjo na pet odstotkov. S tem bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, so pojasnili ob vložitvi predloga. Ob tem pa so spomnili, da so že leta 2016 v DZ vložili novelo, ki bi znižala obdavčitev na 9,5 odstotka, a ta ni dobila podpore.

Brezplačno v izobraževalnih ustanovah?

Mladi forum in Ženski forum SD-ja pa sta vladi marca predlagala tudi, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske. V času zdravstvene krize mora namreč marsikatera ženska po njihovih besedah varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov.