Pred pol leta je občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije v Višnji Gori prenovila tamkajšnjo nekdanjo šolo, tako pa je nastala Hiša kranjske čebele. Ta se ponaša z bogato turistično in podjetniško ponudbo, ker pa so jo odprli še v času epidemije covida-19, so morali prilagoditi svoje delovanje in iskati načine, kako privabiti čim več obiskovalcev – ob upoštevanju ukrepov so namesto množičnih dogodkov izvajali več vodenih predstavitev in ogledov v manjših skupinah.

V Zavodu za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica, ki jo upravlja, so za zdaj z obiskom zadovoljni. Predvsem z omilitvijo omejitev je ustanova v zadnjem času zaživela. "Število obiskovalcev raste na vseh področjih. Vse več je obiskovalcev muzejske razstave o kranjski čebeli, ki jo obiskujejo predvsem čebelarske, šolske in vrtčevske skupine ter tudi posamezni obiskovalci in družine, polnijo se nastanitve," je povedala direktorica zavoda Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret.

Hiša naj bi se lepo navezovala na preostalo okoliško turistično ponudbo

V hiši so uredili turističnoinformacijski center s trgovino s spominki, kavarno in muzejsko razstavo o kranjski čebeli. Pohvalijo se lahko tudi s prenočitvami v sobah, ki so zasnovane v obliki satnih celic, poleg tega pa med drugim v sodelovanju s čebelarsko zvezo potekajo izobraževanja za čebelarje in splošno javnost. Vse boljši naj bi bil tudi odziv podjetnikov na središče inovativnih tehnologij ApiLab, namenjeno razvoju malih in srednje velikih podjetij. Tako so v središču v ta namen že izvedli nekaj usposabljanj in izobraževanj.

Hiša naj bi se po mnenju Lampret zelo lepo navezovala na preostalo turistično ponudbo v Višnji Gori in širše v občini Ivančna Gorica – v okolici so Krška jama, Jurčičeva domačija, Stiški samostan in muzej ter Doživljajski park Cukrca. "Glede na to, da se pri nas tudi okoliška ponudba zelo razvija in raste, z največjim veseljem goste usmerjamo tako h gostincem in lokalnim čebelarjem, kot tudi na kmetije, različne pohodniške poti ter oglede naravnih in kulturnih znamenitosti," je še povedala.