Največ policistov primanjkuje v prometu in za opravljanje splošnih policijskih nalog. Foto: MMC RTV SLO
Največ policistov primanjkuje v prometu in za opravljanje splošnih policijskih nalog. Foto: MMC RTV SLO
Policist na meji
Policisti, ki so pred odpravo nadzora na notranjih mejah delali na mejnih prehodih z Italijo in Avstrijo, so bili premeščeni v enote na zunanji meji EU-ja (meja s Hrvaško). Njihovo število ni preveliko, a potrebno je rešiti problem vozačev in pri tem se trudijo, da bi jih premestili čim bližje domu. Foto: MMC RTV SLO
Napad na lokal Open in Mitjo Blažiča
Menegalija o tem, zakaj so policisti tik pred napadom zapustili okolico lokala Open: "Na dogodke, kjer so ogrožena življenja ali večje premoženje, množične kršitve javnega reda in miru, hujše prometne nesreče se po oceni vodij pošlje več policistov, ki so na opravljanju drugih nalog in to ne glede na trenutno kadrovsko situacijo. Tako je bilo tudi kritičnega večera, ko je prišlo do zgostitve dogodkov, kjer je bilo potrebno nujno posredovanje policistov." Foto: MMC RTV SLO

Na Policijski upravi Ljubljana trenutno primanjkuje okoli 300 policistov, premalo kadrov pa je še v PU Celje, PU Koper, PU Postojna in PU Kranj, je za MMC pojasnil predstavnik za stike z javnostjo policije Drago Menegalija. Največ policistov primanjkuje na področju prometa in splošnih policijskih nalog. Čez nekaj dni bodo sicer zaposlili 100 novih kandidatov za policiste nadzornike državne meje, isto število zdajšnjih mejnih policistov pa bo premeščenih na policijske postaje s splošnim delovnim področjem.

Pomanjkanje kadrov zaradi upokojevanja
A to še vedno ne zadostuje potrebam, za kar Menegalija navaja dva glavna razloga: "Prvi je ta, da se morajo novosprejeti policisti pred začetkom samostojnega dela na policijskih postajah ustrezno izobraziti, kar v praksi povzroči določen zamik glede nastopa in začetka samostojnega dela na policijskih postajah. Drugi razlog pa je relativno veliko upokojitev."

Pred kratkim so zato v vse policijske enote poslali informacijo, da se upokojeni policisti lahko ponovno zaposlijo. Praviloma bi jih zaposlovali na tistih delovnih mestih v policijskih enotah, kjer se opravlja pretežno t. i. notranje delo, ponovna zaposlitev pa je mogoča tudi na drugih delovnih mestih, odvisno od konkretnih kadrovskih potreb in interesov samih policistov.

87. člen Zakona o policiji glede upokojevanja navaja:
Delavec policije, ki ima najmanj 30 (moški) oziroma 25 (ženska) let pokojninske delovne dobe, od tega najmanj 15 let s statusom pooblaščene uradne osebe po zakonu o notranjih zadevah oziroma s statusom policista, in dopolni najmanj 45 (moški) oziroma 40 (ženska) let starosti, ima, v roku šestih mesecev po vložitvi zahteve, pravico do upokojitve.


700 kandidatov za policista nadzornika meje
Glede na to, da največ policistov primanjkuje na policiskih postajah v notranjosti države, nas je zanimalo, zakaj so na spletnih straneh policije objavili razpis za zaposlovanje policistov na schengenskem območju. Menegalija je pojasnil, da so se za ta razpis odločili, ker bodo ti na novo sprejeti policisti nadomestili dozdajšnje policiste nadzornike državne meje, ki so se v tem času izobrazili za policiste in pridobili ustrezne kvalifikacije za opravljanje nalog na policijskih postajah s splošnim delovnim področjem.

"S tem smo dosegli, da smo v relativno kratkem času usposobili cca 100 policistov, ki bodo premeščeni iz t. i. schengenskih enot na splošne policijske postaje, kjer primanjkuje največ kadra. V kolikor bi sedaj objavili razpis za policiste na splošnih policijskih postajah, bi le-ti lahko nastopili delo v svojih enotah konec leta 2010," je dodal.

Policistom na državni meji ponujajo delovno mesto za določen čas 5 let, na ta zadnji razpis pa se jih je prijavilo več kot 700. Izbranih je bilo okoli 100.

Se bodo odločili tudi za oglaševanje poklica?
Ker je kadrovska stiska še vedno prisotna, na policiji razmišljajo o možnostih širše akcije za to, da bi zaposlili več policistov. Do zdaj so namreč poklic policista predstavljali predvsem ob različnih priložnostih - dnevu odprtih vrat policijskih enot, na različnih prireditvah in sejmih. Ciljnega oglaševanja svojega poklica se je sicer pred časom lotila Slovenska vojska in rezultati se že kažejo. Zaposlovanje namreč narašča.