Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic nezakonitih prehodov, točneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. Foto: BoBo
Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic nezakonitih prehodov, točneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. Foto: BoBo

Minister Hojs se je v Ilirski Bistrici sešel z župani občin ob slovensko-hrvaški meji, ki so na začetku leta dali pobudo na ministrstvo, naj zagotovi pomoč pri odpravljanju posledic nezakonitih prehodov meje. Kot je pojasnil, je županom predstavil tudi svoje zamisli o tem, kako tudi brez aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi omogočil napotitev Slovenske vojske na mejo, tam zagotoviti dodatne sile. "To bomo peljali skozi dva postopka," je napovedal minister. Kot prvo možnost je navedel spremembo zakona o nadzoru državne meje, s katero bi lahko na mejo napotili druge državne organe, kot so finančna uprava in različne inšpekcije.

Pogovoru z Madžarsko in Italijo o pomoči

Poleg tega se po Hojsovih besedah intenzivno pogovarjajo z Italijo in Madžarsko, če bi nam bili pripravljeni pomagati in tja napotiti svoje policijske sile, če bodo številke glede nezakonitih migracij ostale na ravni zadnjih dveh let. Za zdaj Hojs ne razmišlja o Frontexu, ki pa bi moral po njegovem mnenju priti na Hrvaško, saj južna soseda "razmeroma slabo varuje svojo zunanjo mejo". Dokaz za to je po njegovih besedah prav visoko število prebežnikov, ki jih zajamejo na slovensko-hrvaški meji.

Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic nezakonitih prehodov, točneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. "Danes smo z veseljem ugotovili, da so občine ta sredstva zelo koristno, pametno in pa predvsem pravočasno porabile," je dejal Hojs. Kot je dejal, bo naredil vse, da bi tovrstno sofinanciranje zagotovili tudi v prihodnjih letih, vsaj dokler bodo imele občine opravka s tako visokim številom prebežnikov.

Župan Ilirske Bistrice zadovoljen

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je izrazil zadovoljstvo s Hojsovimi načrti za okrepitev enot, ki varujejo državno mejo. "To nam vliva neko upanje, da se bo stvar dodatno izboljšala," je dejal župan. Kot pozitivno je izpostavil to, da se država zanima za njihove težave in da niso ostali sami.

"Za nas je pomembno, da je ohranjena varnost naših občanov. Na kakšen način bo to ministrstvo zagotovilo, pa je za nas manj pomembno," je glede načrtov za nadzor meje povedal Rojc. Po njegovih besedah je na Bistriškem vlomov v objekte občanov v zadnjem času bistveno manj oz. skoraj nič, migrantski tokovi pa so se premaknili v snežniške gozdove.