Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Predvsem pričakujem, da bomo z obojestranskim obveščanjem lahko skupaj dosegli, da bo nezakonitih prehodov meje čim manj in pa seveda, da bodo vsi prebivalci ob južni meji tam živeli varno," so Hojsove besede navedli na ministrstvu za notranje zadeve.

Kot so zapisali, so predstavniki iniciativ izrazili svoja pričakovanja o večji odzivnosti policije in zaostrovanju ukrepov vlade za preprečevanje nezakonitih migracij. Občine ob meji namreč živijo tudi od turizma, ki ga zadnja leta vedno bolj razvijajo, in tudi zaradi tega pričakujejo zajezitev nezakonitih migracij.

Podprli so dejavnosti Slovenske vojske na meji, saj se tamkajšnje prebivalstvo tako počuti varnejše, prav tako pa pozdravljajo ukrepe, ki jih pripravljajo na ministrstvu, predvsem glede sprememb zakonodaje oziroma zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti.

Pogovora so se udeležili Sabina Homjak iz civilne iniciative Škofije, Alojz Rutar in Ivan Cigler iz civilne iniciative Ilirska Bistrica ter Maja Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajino.

Kangler v Zagrebu

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler pa se je v Zagrebu sešel z državno sekretarko hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Terezijo Gras. Govorila sta predvsem o razmerah na področju nezakonitih migracij v regiji, so navedli na MNZ-ju.

Kot so dodali, so po odpravi ukrepov, ki so jih države sprejele z namenom omejevanja širjenja novega koronavirusa, nezakoniti prehodi meje znova v porastu. Slovenska policija in hrvaški varnostni organi pri svojem delu znova zaznavajo povečanje dejavnosti tihotapcev, ki uporabljajo nove taktike za nezakonito prehajanje meja. To policistom otežuje učinkovito odkrivanje in preprečevanje vstopov.

Državna sekretarja sta sklenila, da se okrepi možnost sodelovanja na tem področju, pogovarjala pa sta se tudi o medsebojnem sporazumu o policijskem sodelovanju, so še sporočili z MNZ-ja.

To je bilo drugo Kanglerjevo srečanje z Grasovo v Zagrebu v nekaj več kot dveh tednih. Tedaj sta prav tako govorila o sodelovanju v boju proti nezakonitim migracijam, razmerah na slovensko-hrvaški meji in poteku priprav Hrvaške za vstop v schengensko območje.
Hrvaška in Slovenija sta omejitve na meji, ki sta jih uvedli z namenom preprečitve širjenja novega koronavirusa, odpravili prejšnji mesec. V ponedeljek sta odprli še vse maloobmejne prehode.