Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po neuradnih informacijah portala 24ur.com minister zahteva, naj revizijo primerov opravijo ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom o njihovi nepristranskosti, je po navedbah medija v dokumentu Usmeritve in obvezna navodila zapisal minister Hojs.

Revizijo zahteva za točno določene kriminalistične preiskave, ki se očitno niso zaključile po željah njegove politične stranke. Česa takšnega v policiji še niso doživeli in so nad navodili šokirani, piše portal in dodaja še navedbe svojih virov, da je invazija politike na NPU-ju nepopisna, največja vladna stranka pa da si je povsem podredila policijo.

TV Slovenija pa je neuradno izvedela, da gre med drugim za primere Banka Slovenije, žilne opornice in otroška kirurgija.

Opozicija Hojsu očita zlorabo oblasti

Takšne njegove usmeritve so milo rečeno nenavadne, če ne celo v nasprotju s policijsko zakonodajo

Miroslav Žaberl za TV Slovenija

"Prevetritev posameznih nalog"

V policijskem sindikatu Slovenije dokumenta Usmeritve in obvezna navodila še niso prejeli, so pa njihovi člani glede tega dokumenta že izrazili skrb in ogorčenje. S policije so sporočili, da poročilo o zakonitosti in strokovnosti upravljanja določenih nalog ministrstvo zahteva večkrat, ob tem pa dodali, da se usmeritve in obvezna navodila med drugim nanašajo na prevetritev posameznih nalog in ukrepov policije v zvezi s posameznimi preiskavami.

"Policijo vodi generalni direktor policije, on je predstojnik organa in on je tisti, ki policijo vodi in ne more minister naložit generalnemu direktorju, katere interne nadzore naj generalni direktor opravi, to je odločitev generalnega in tudi njegova odgovornost," je dejanje za TV Slovenija komentiral Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede.

Minister policiji lahko daje določene usmeritve in navodila, pravijo v Društvu kriminalistov. "Vendar pa tukaj moram opozorit, da pa pristojnost ministra ne velja za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni tržavni tožilec, tukaj pa se pristojnosti ministra končajo," dodaja predsednik društva Slavko Koroš.

Hojs policiji ukazal revizijo preiskav

Kritični odzivi opozicije

Opozicija je v odzivih kritična. Kot je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, so na začetku poti vrgli kompas stran in zdaj na poti proti cilju ubirajo čudne smeri. "Zaplezali so se. Popolna zloraba oblasti za lastne namene. Knovs in odbor za notranje zadeve bosta v prihodnje očitno imela še veliko dela," je dodal Šarec.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Nove obvezne usmeritve, ki naj bi jih minister za notranje zadeve v nepreklicnem odstopu odredil generalnemu direktorju policije, so po mnenju Socialnih demokratov (SD) grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva. Še posebej nevarna je po mnenju SD-ja zahtevana revizija z vidika posega v neodvisnost dela tožilstva, saj je državni tožilec "dominus litis" (gospodar) predkazenskega postopka že po samem zakonu o kazenskem postopku, podrobno pa ureja njegovo vlogo v odnosu do policije uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

"Žal serija dejanj vlade Janeza Janše, od sistematičnih pritiskov do nesprejemljivih kadrovanj v neodvisnih institucijah države, potrjujejo skrb vzbujajočo in nevarno tezo, da si skuša SDS podrediti organe pregona in represivni aparat države ter neodvisno in strokovno pravosodje usmerjati glede na osebne in politične preference Janeza Janše," je ravnanje ministra komentiral podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec.

Po mnenju SD-ja pa je minister s svojim ravnanjem, kot kaže, grobo in nedopustno prekoračil pooblastila, ki mu jih daje zakon o organiziranosti in delu policije, ki v 4. členu jasno zapoveduje, da "pristojnosti ministra iz petega odstavka tega člena ne veljajo za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec".

SAB v odzivu na Twitterju poziva, naj minister, ki je že podal odstopno izjavo, dejansko odstopi. "Nedopustna praksa se nadaljuje; na začetku so eni pomagali pri nabavi mask in logistike, zdaj kontrolirajo in usmerjajo delo policije! Razumi, kdor more," so zapisali.

V Levici pa so spomnili, da je Hojs pred tedni že nepreklicno odstopil, ker da ni mogel vplivati na delo preiskovalnih organov, zdaj pa "pritiska na NPU, da ponovno preišče in drugače odloči o rabotah njegove stranke". "Aleš Hojs, ponovite odstop, tokrat res nepreklicno," ga je pozval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Minister Hojs policiji ukazal revizijo določenih preiskav