Cerar pravi, da ima vlada v odhodu vsa pooblastila, da vloži tožbo proti Hrvaški, a odločitev bo padla šele po razpravi na vladi. Foto: BoBo
Cerar pravi, da ima vlada v odhodu vsa pooblastila, da vloži tožbo proti Hrvaški, a odločitev bo padla šele po razpravi na vladi. Foto: BoBo
Vlada že vložila tožbo proti Hrvaški

Vlada se je za tožbo odločila zaradi potez Hrvaške, ki ne sprejema odločbo arbitražnega sodišča. Vlada ocenjuje, da Hrvaška s tem ne izpolnjuje obveznosti na podlagi 259. člena Pogodbe o delovanju EU. Sodišče EU sicer v ponedeljek začenja sodne počitnice, tako da pred 31. avgustom, ko jih bo zaključilo, ni pričakovati postopkov v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški.

Odhajajoča vlada je 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU-ja z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta, kar je storila v ponedeljek. Po seji odbora je premier, ki opravlja tekoče posle Miro Cerar, povedal, da so se strinjali glede vložitve tožbe. Predsednik SDS-a Janez Janša je sicer nato tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada. Podobno kot Janša meni tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je pred sejo vlade zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada.

Cerar: Vlada ima vsa pooblastila
"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi,"
pa je Cerar dejal v sredo ob robu vrha Nata v Bruslju.

Kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan je pred začetkom seje izrazil mnenje podobno Cerarjevemu, torej, da vlada lahko tožbo proti Hrvaški vloži kadarkoli želi. "Ves čas sem razumel, tudi predsednik vlade Miro Cerar je tako govoril, da je vlada sklep o vložitvi tožbe sprejela, ko je imela še polna pooblastila," je povedal Židan. Vlada je poleg tega potrebovala seznanitev DZ-ja, ki je bila že izpeljana. "Bom videl, kaj bo predsednik vlade danes naredil, ampak po mojem razumevanju lahko vloži tožbo kadar koli želi," je dodal Židan.

Evropska komisija obmolknila
Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je takrat napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU-ja marca letos dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje postopek vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Vlada že vložila tožbo proti Hrvaški