Novi predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v pogovoru za Jutarnji list ponovil znano hrvaško stališčo, da Hrvaška ni več del arbitražnega procesa, ki da je
Novi predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v pogovoru za Jutarnji list ponovil znano hrvaško stališčo, da Hrvaška ni več del arbitražnega procesa, ki da je "nepovratno kompromitiran". Foto: Reuters

V pogovoru za Jutarnji list je hrvaški premier napovedal, da bo Hrvaška v odnosih s Slovenijo "iskala druge načine za reševanje vprašanja meje".

"Ko gre za arbitražo s Slovenijo, je Hrvaška lani jasno zavrnila, da bi bila še na katerikoli način povezana z bodočimi odločitvami arbitražnega procesa, ki je bil grobo in nepovratno kompromitiran," je povedal Plenković v pogovoru z bruseljskim dopisnikom Jutarnjega lista.

Novi hrvaški premier se je ob robu zasedanja Evropskega sveta srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem, ki ga je že povabil, naj obišče Slovenijo. Ob tem je tudi pojasnil, da se bosta s Plenkovićem v kratkem pogovorila o odprtih vprašanjih med državama.

Številna odprta vprašanja
Poleg meje so pereče vprašanje tudi dolgovi Ljubljanske banke za prenesene devizne prihranke, ki jih je hrvaška država izplačala nekdanjim hrvaškim varčevalcem zagrebške podružnice LB-ja, kot tudi dolgovi hrvaških podjetij do LB-ja. Hrvaška pa je večkrat zahtevala odstranitev slovenske žice ob meji s Hrvaško na območjih, za katera trdi, da so v njenih katastrskih občinah.

Hrvaška ne bo gradila ograj
Plenković se je tudi odzval na novo postavljanje ograje na slovensko-hrvaški meji in dejal, da v tem trenutku ne vidi nobene potrebe po tem, da bi bilo treba postavljati kake fizične prepreke na meji s Hrvaško, ki sama ne bo postavljala ograje. Dejal je, da obstaja več načinov, kako varovati mejo in da Hrvaška to dobro počne. Poudaril je tudi, da je na t. i. balkanski poti število migrantov padlo za 98 odstotkov in da ni nobenega "dramatičnega priliva".