Igor Kadunc. Foto: BoBo
Igor Kadunc. Foto: BoBo

"Ni ozadja, ni nezadovoljstva z mojim delom, ampak le čisto osebna odločitev, da tretjič izkoristim možnost, da lahko kot upokojenec delam, kar me veseli," ob napovedi svojega odstopa in odhodu v upokojitev pojasnjuje Igor Kadunc.

"Imel sem privilegij dobri dve leti in pol voditi čudovite sodelavce in se boriti zanje ter s tem za STA. Prepričan sem, da bo uspelo zaposlenim in nadzornemu svetu najti novega direktorja, ki bo ne le nadaljeval, ampak tudi nadgradil moje delo," še poudarja Kadunc.

Med pomembnejšimi projekti, ki so pred Slovensko tiskovno agencijo (STA) v bližnji prihodnosti, poudarja sprejem strategije STA-ja do leta 2027, sklepno fazo revizije Računskega sodišča in pripravo predloga sprememb zakona o STA-ju, ki nastaja na ministrstvu za kulturo.

Zahvala nadzornega sveta

Nadzorni svet STA-ja je po prejemu Kadunčeve izjave sklenil, da v torek na spletni strani objavi razpis za novega direktorja oziroma direktorico. Ob tem je Kaduncu izrazil "globoko zahvalo za njegov izjemen prispevek v vlogi direktorja".

"V času, ko je prevzel vodenje, se je STA soočal z negotovostmi glede svoje vloge, zaradi česar je bila stabilnost poslovanja agencije negotova. Kadunčeva predanost, obogatena z bogatimi izkušnjami in strokovnim znanjem, je imela ključno vlogo ne le pri zagotavljanju finančne in kadrovske stabilnosti STA-ja, temveč je pomembno vplivala tudi na utiranje poti za njeno nadaljnjo rast in razvoj," je v imenu nadzornega sveta povedal njihov predsednik Peter Ribarič.

Sorodna novica Kadunc prevzema vodenje STA-ja: "Verjetno bomo zaprosili DZ za avtentično tolmačenje zakona"

Izidi kratkega mandata

Kadunc, sicer med drugim nekdanji generalni direktor RTV Slovenija, je na čelo STA-ja kot edini prijavljeni na razpisu prišel 31. oktobra 2021, najprej kot vršilec dolžnosti direktorja, s 1. januarjem 2022 pa je dobil poln petletni mandat. "Na razpis sem se tedaj prijavil, ker sem vedel, da so pred STA-jem težki časi, in ker sem bil prepričan, da morda lahko pri njihovi prebroditvi pomagam," pojasnjuje Kadunc.

Nasledil je dolgoletnega direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča, ki je konec septembra 2021 odstopil po skoraj enoletni ustavitvi financiranja javne službe STA-ja v času vlade Janeza Janše ter neuspešnih pogajanjih s tedanjim direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o vnovični vzpostavitvi financiranja.

Sorodna novica Bojan Veselinovič odstopil z mesta direktorja STA-ja. EANA zaskrbljena za prihodnost agencije.

Kadunc je po prevzemu položaja na STA-ju svoja prizadevanja najprej usmeril v zagotovitev finančne stabilnosti agencije. Ta je bila zaradi ustavitve financiranja od prejšnje vlade na robu nelikvidnosti. Brez donacij v skupni vrednosti nekaj čez 480.000 evrov, zbranih leta 2021 v odmevni akciji Za obSTAnek, bi agenciji, ki je bila ustanovljena ob osamosvojitvi Slovenije, grozil stečaj.

Poleg tega je STA-ju po njegovem prihodu uspelo skleniti pogodbe za financiranje javne službe za 2021 in 2022. "Z razumevanjem nove vlade pa nam je po skoraj desetletju v letu 2023 uspelo znesek sofinanciranja znatno dvigniti, in sicer za 12 odstotkov, za letos pa nato še za 5,5 odstotka. Ob tem nam je zaradi dobrega dela zaposlenih uspelo bistveno povečati prihodke iz tržne dejavnosti. To pa je omogočilo, da smo se tudi kadrovsko sanirali," navaja Kadunc.

Agenciji, ki ima danes približno 90 redno zaposlenih, je v tem času uspelo zagnati nove razvojne in tržne dejavnosti, tako je med drugim uvedla videoservis ter prevzela in razvila spletni portal v angleškem jeziku The Slovenia Times. Sprejeta je bila tudi v Združenje sredozemskih tiskovnih agencij (AMAN) in je med ustanovnimi članicami skupnega projekta tiskovnih agencij iz vse Evrope, Evropskega novinarskega središča s sedežem v Bruslju.