Podpis pogodbe o financiranju za leto 2023. Foto: Twitter RS
Podpis pogodbe o financiranju za leto 2023. Foto: Twitter RS

Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Vrednost letne pogodbe znaša 2.271.600 evrov, višina mesečnih nadomestil pa ne bo odvisna od štetja novic, ampak pogodba ponovno uvaja mesečno plačilo v dvanajstih enakih zneskih v vrednosti 189.300 evrov.

"STA je izjemno pomemben, opravlja pomembno novinarsko delo, brez njega si Slovenije ne moremo predstavljati," je ob podpisu poudarila Petra Bezjak Cirman in izrazila upanje, da bodo zaposleni na STA-ju zdaj lažje zadihali.

Zadovoljstvo je ob podpisu pogodbe izrazil tudi Igor Kadunc. Pogodba bo po njegovih besedah zagotavljala dovolj denarja za normalno delo STA-ja. "Veseli me, da so sprejeli naš predlog, da je znesek letos nekoliko večji," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je STA v letih 2021 in 2022 normalno posloval zaradi pomoči donacij Društva novinarjev Slovenije. Dodatna pogodbena sredstva v letošnjem letu bodo po njegovih besedah omogočila nadomestilo vira donacij. "Seveda pa se bomo morali še zelo potruditi, da bomo ustvarili dovolj komercialnih prihodkov, tako da bomo lahko normalno plačevali sodelavce," je dejal.

Igor Kadunc in Petra Bezjak Cirman. Foto: Twitter RS
Igor Kadunc in Petra Bezjak Cirman. Foto: Twitter RS

Fotografe razburjajo brezplačne fotografije

Kot je pojasnila Bezjak Cirman, bo po pogodbi del fotografij STA-ja še vedno brezplačno dostopen javnosti, po novem štiri, in ne več pet. "To je korak bližje k fotografom, ki so bili vznemirjeni, ker so bile fotografije brezplačne," je pojasnila.

Kadunc pa je dodal, da STA trenutno zaposluje toliko kadrov kot pred kriznimi časi – okoli 90. Ocenil je, da bo pomen STA-ja zaradi poglabljajoče se krize medijske krajine v prihodnje še rasel.
Po njegovih besedah se bo STA trudil povečati tržne prihodke na dveh novih področjih – iz naslova novozagnanega videoservisa, ki ga imajo vse agencije, in novega angleškega spletnega portala The Slovenia Times.

Pogodbo je vlada potrdila na seji v četrtek. Dvig obsega financiranja je zlasti posledica večjih stroškov agencije za izvajanje javne službe, je po seji pojasnila Bezjak Cirman.

Predstavniki zaposlenih na STA-ju so v četrtek ocenili, da je pogodba za opravljanje javne službe za leto 2023 v primerjavi s pogodbo za lani "pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije". Med drugim odpravlja plačevanje na kos. Ponavljajo pa pričakovanje, da vlada letos poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA.

"STAnje je resno"

Na vprašanje o pripravi sprememb zakona o STA, ki bi na sistemski ravni preprečile finančno izčrpavanje agencije s strani katere koli vlade, je Bezjak Cirman v četrtek dejala, da je to v pristojnosti ministrstva za kulturo. Si pa določene smernice obetajo tudi od revizije računskega sodišča, ki se je začela lani in katere ugotovitve pričakujejo v tem polletju.

Ob danes podpisani pogodbi so zaposleni na STA-ju z oken prostorov agencije na Tivolski cesti v Ljubljani umaknili napis zaobSTAnek, ki so ga obesili ob zaostritvi razmer leta 2021. Napis "STAnje je resno" pa na oknih ohranjajo do sprejetja ustrezno dopolnjenega zakona o STA-ju. Vztrajajo namreč, da je treba na sistemski ravni preprečiti podobne zlorabe, obenem opozarjajo tudi, da je stanje še vedno resno v širšem medijskem prostoru.