Neuradni kandidati za nove ministre. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Neuradni kandidati za nove ministre. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije po koncu koalicijskega sestanka dejal, da bo imena sporočil predsednik vlade. Imena kandidatov bo premier poslal v DZ, v Svobodi pa bodo "stvari v predpisanih zakonskih rokih pripeljali do zaslišanj in potem tudi do potrditve v DZ-ju", je zagotovil. Ob tem ni želel razkriti, ali je eden izmed kandidatov tudi član poslanske skupine Svoboda.

Sajovic je napovedal, da bi premier utegnil kandidate razkriti že danes, a se to po informacijah Slovenske tiskovne agencije še ne bo zgodilo. Imena kandidatov bi lahko postala uradno znana v petek.

Vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik je dejal, da vsi trije manjkajoči ministri prihajajo iz kvote največje vladne stranke, pri izbiri pa zaupajo predsedniku vlade. "Vse nadaljnje komentarje bomo podajali, potem ko bomo videli uradna imena v DZ-ju," je dejal. Imena so po njegovih besedah znana, glede njihove izkušenosti pa je dejal, da "šole za politika ni, tudi za predsednika vlade ne". "Vendar verjamem, da se bodo vsi trije na svojih funkcijah zelo dobro znašli in s tega vidika imajo podporo tudi SD-ja," je dodal.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija bo za ministra za naravne vire in prostor predlagan Jure Leben, minister za javno upravo naj bi postal Franc Props, kmetijsko ministrstvo pa naj bi vodil Vojko Adamič.

Velikih presenečenj naj ne bi bilo

"Glede na to, da gre za ministre iz kvote Gibanja Svoboda, mislim, da so imena ustrezna in da bodo vsi kandidati tudi potrjeni kot ministri ter bodo opravljali delo, ki ga je na teh resorjih veliko," pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Meni, da so vsi kandidati v javnosti bolj ali manj znani, zato velikih presenečenj ne napoveduje.

Premier je po njegovih besedah "tik pred tem, da dokončno sprejme odločitev" glede kandidatov in da bo imena v DZ poslal "v neki časovnici, ki si jo je zadal". "Bilo je rečeno do konca tega meseca," je pripomnil. V prvem planu koalicije je sicer po njegovem mnenju, da "stopimo nekoliko na stopalko za plin in zastavimo še tiste ključne prioritete za preostanek mandata". To je po njegovih besedah fokus celotne koalicije.

Eno od imen, ki se je v javnosti omenjalo kot mogoči kandidat za ministra za javno upravo, je bil tudi Boštjan Koritnik, ki je to funkcijo opravljal v času vlade Janeza Janše. Zdaj ga po nekaterih informacijah sicer naj ne bi bilo med imeni, ki jih bo premier poslal v DZ.

Sorodna novica Kandidati za ministre naj bi bili Vojko Adamič, Franc Props in Jure Leben ali Jože Novak

Tašner Vatovec je dejal, da je Koritnik z nekaterimi dejanji v času Janševe vlade vrgel senco dvoma na svoje delovanje. "Ne pravim, da bi bil absolutno neprimeren tudi strokovno," je dejal in ob tem dodal, da je bila odločitev premierjeva. "V tem trenutku je ključno, da se izpeljejo pogajanja s sindikati za plačno reformo," je dejal in dodal, da je ravno za to dobro, da nimamo ministra, o katerem bi javnost imela kanček nezaupanja.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je dejal, da o kandidatih za ministre za zdaj ne ve nič. Glede Koritnika pa je povedal: "Kdo sem jaz, da bi sodil o ljudeh. Če so bili v prejšnji vladi, ne pomeni, da so slabi ljudje."

Kdo so neuradni kandidati?

Po nekaterih informacijah naj bi se vodenje resorja za javno upravo nasmihalo poslancu Svobode Francu Propsu. Kot najverjetnejši kandidat za vodenje kmetijskega ministrstva se neuradno omenja Vojko Adamič, sicer županski kandidat največje vladne stranke na lanskih lokalnih volitvah.

Medtem naj bi bila še nekoliko manj končna odločitev, komu bo premier zaupal vodenje ministrstva za naravne vire in prostor, ki pomembno vlogo igra tudi pri popoplavni obnovi Slovenije. Med kandidati v zaključnem krogu pogovorov naj bi bila med drugim aktualni državni sekretar na omenjenem ministrstvu Jože Novak in nekdanji okoljski minister Jure Leben. Ta je sicer ustanovil stranko Z.dej, na temelju katere je po tem, ko jo je pred lanskimi državnozborskimi volitvami prepustil Golobu, nastalo Gibanje Svoboda.

Vse od oktobra, ko je DZ na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, namreč stolčki na čelu teh resorjev ostajajo nezasedeni.

Golob izbral ministrske kandidate