Eden izmed spornih dokumentov, ki jih je javno objavil inšpektorat. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Eden izmed spornih dokumentov, ki jih je javno objavil inšpektorat. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pozvala vse organe, da nemudoma preverijo svoje vročanje dokumentov z javnim naznanilom. Od organov pa pričakuje, da na državnem portalu eUprava ne objavljajo odločb in dokumentov, ampak le sporočilo o vročanju z bistveno omejenim naborom osebnih podatkov.

Ugotovila je namreč, da zdravstveni inšpektorat ni edini organ, ki je na oglasni deski državnega portala eUprava čezmerno objavil osebne podatke. Nekateri organi objavljajo celotne dokumente, nekateri pa v obvestilu o neuspeli vročitvi in sporočilu o vročanju z javnim naznanilom navajajo več osebnih podatkov, kot to dopušča zakon o splošnem upravnem postopku.

Mojca Prelesnik.Foto: BoBo
Mojca Prelesnik.Foto: BoBo

Uvedba inšpekcijskih postopkov

Informacijska pooblaščenka je zato postopek inšpekcijskega nadzora uvedla tudi zoper nekatere centre za socialno delo, ki so objavljali celotne odločbe, pa tudi zoper policijo, ki je v sporočilih o vročanju navajala tudi enotno matično številko občana. Z ugotovljenimi nepravilnostmi je Prelesnikova že seznanila upravno inšpekcijo, Skupnost centrov za socialno delo ter Generalno policijsko upravo.

Obdelava osebnih podatkov, kamor spada tudi njihova javna objava, je po njenem mnenju dopustna samo, če je zanjo izpolnjen kateri od pogojev iz splošne uredbe o varstvu podatkov. V primeru objave obvestil o neuspeli vročitvi pri vročanju z javnim naznanilom je tako objava osebnih podatkov zakonita le, če organ pri objavi sledi pravilom iz zakona o splošnem upravnem postopku in obenem spoštuje vsa načela iz člena splošne uredbe o varstvu podatkov, predvsem načelo najmanjšega obsega podatkov.

Organ v primeru neuspele vročitve sicer lahko odredi, da se vse nadaljnje vročitve v postopku opravijo z objavo sporočila o vročanju z javnim naznanilom na enotnem državnem portalu eUprava, a na način, kot ga določa zakon o splošnem upravnem postopku. Ta pa ne dopušča objave dokumenta, ki ga ni bilo mogoče vročiti, ampak le objavo sporočila o vročanju, v katerem se sme od identifikacijskih podatkov navesti le posameznikovo ime in naslov za vročanje oz. drugo stalno ali začasno prebivališče. Ne sme se torej navajati nobenih drugih osebnih podatkov, kot je v praksi, denimo, enotna osebna matična številka občana.