Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na današnji novinarski konferenci so pojasnili, da iniciativa združuje že 57 nevladnih organizacij. Skupaj so se zbrale z namenom, da v predvolilnem času s konkretnimi zahtevami za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi nagovorijo politične stranke.

V ta namen so pripravili 10 vzorčnih zahtev in napovedali oblikovanje skupnih 100 zahtev, ki jih bodo predložili strankam ter jih pozvali, da se do njih jasno opredelijo.

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (Pic) je opozoril na tematike, povezane z vladavino prava, človekovih pravic in demokracije. Katarina Bervar Sternad iz Pica je ob tem dejala, da v Sloveniji potrebujemo politično, kadrovsko in finančno neodvisne institucije, ki bodo lahko učinkovito zavarovale interese družbe in pravice posameznikov.

"Potrebujemo politično vodstvo, ki razume načelo delitve oblasti, transparentnost in vključujoče procese. Potrebujemo politično vodstvo, ki bo spoštovalo odločitve najvišjih sodišč, in vodstvo, ki mu lahko zaupamo in ki se bo odločno zoperstavilo kriminalu in korupciji," je poudarila.

Gaja Brecelj iz Umanotere se je dotaknila problematike podnebnih sprememb in ekosistemske krize. Poudarila je, da se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja in je zato nadpovprečna podnebno ranljiva. Politične stranke je zato pozvala, naj poslušajo znanost in strokovnjake. "Razumeti morajo, da življenje v podivjanem vsakdanu, z vročinskimi valovi, sušami, poplavami resno ogroža naše življenje in da ljudje v boju s podnebno krizo potrebujejo zaupanje. Čas je, da dobimo politiko, ki bo ta pričakovanja tudi izpolnila," je poudarila.

Na konferenci so opozorili tudi na perečo stanovanjsko problematiko. Sociolog Klemen Ploštajner je poudaril, da v državi trenutno nimamo ne stanovanjske sistematične politike in ne sistemskih stabilnih in trajnih sredstev, ki bi omogočala predvidljivo, sistematično in dolgoročno gradnjo stanovanj. Pri tem je pozval, da mora vsaka stranka in prihodnja vlada pripraviti načrt, kako bo zagotovila dolgoročno stabilno financiranje in predvsem gradnjo javnih najemnih stanovanj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Del iniciative je tudi organizacija Srebrna nit, ki deluje na področju varovanja človekovih pravic starejših, zagovorništva starejših in socialne države. Po besedah predsednice društva Biserke Marolt Meden je epidemija covida-19 v zadnjih dveh letih potencirala vse slabosti na področju zanemarjanja skrbi za starejše. "Samo v domovih je v tem obdobju umrlo več kot 2100 stanovalcev," je opozorila. "V zadnjem letu imamo javne razprave, ki to niso, ne upošteva se mnenje stroke in civilne družbe," je še dodala.

Med drugim v Srebrni niti zahtevajo takojšne sistemske ukrepe za domove starejših, večjo pozornost do bolnih, zapuščenih, in umirajočih v svojih domovih, prav tako pa boljšo dostopnost do osebnih zdravnikov in takojšnjo zvišanje glavarine, saj, kot pravi Biserka Meden, več kot 100.000 prebivalcev v Sloveniji nima več osebnega zdravnika.

Nevladniki predstavili deset zahtev, ki so za prihodnost ključne