Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podporniki iniciative so na novinarski konferenci iniciative in Inštituta 1. oktober predstavili krivice, s katerimi se soočajo upokojenci, ter povabili na nov protest, ki bo 31. marca v Ljubljani.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar je pojasnil, da so shod upokojencev razširili na vsesplošni protivladni protest, ki se bo začel na Trgu republike, nato pa se bodo protestniki sprehodili po prometno manj obremenjenih ljubljanskih ulicah.

Na policijo pa bo Rupar podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih in v katerem so prikazani štirje naboji, na njem pa napisani priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar.

Glede groženj je bil Rupar že v stiku s policijo, kjer so mu pojasnili, da bodo zadevo preiskovali po uradni dolžnosti.

Glede groženj Ruparja zanima tudi odziv predsednika vlade Roberta Goloba, ki je pred kratkim ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

"Prva naloga, s katero se bo soočila Nika Kovač, je tu," je dejal. Zanima pa ga tudi odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Mediji so nosilci sovražnega govora

Rupar je pozval medije, naj "začnejo delati v smislu sprave in umirjanja strasti", pri čemer jih je označil za glavne nosilce sovražnega govora v Sloveniji.

V vabilu na novinarsko konferenco je Rupar napovedal, da bodo v iniciativi predstavili tudi spremembe "zdravstvenega zakona, ki ga bodo po koncu konference vložili v DZ". Kot je pojasnil, so imeli namen v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Sloveniji.

Ker jih predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, kot je dejal, ni želela sprejeti, zakona ne bodo vložili v zakonodajni postopek. Pozneje je dodal, da bodo z vložitvijo zakona počakali, saj naj bi ga prva v postopek "vložila neka druga ljudska iniciativa".

31. marca tretji protest upokojencev