Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, ki koordinira pobudo, je na tiskovni konferenci opozorila na prepoved splava in vse bolj restriktivne ukrepe na tem področju v številnih ameriških zveznih državah kot tudi v Evropi in poudarila potrebo po evropski solidarnosti.

Po njenih besedah jih mnogo ni verjelo, da lahko s kampanjo od EU-ja zahtevajo, da nekaj naredi na področju reproduktivnih pravic. "Ampak mi smo našli način," je poudarila in dodala, da sočasne novinarske konference za pobudo potekajo v Franciji, Španiji, Avstriji, na Irskem in Poljskem, v četrtek pa bo organizirana tudi na Hrvaškem.

Kot je poudarila njena sodelavka Kristina Krajnc, je Unija sicer večkrat izrazila simbolično podporo pravici do splava in svobodnega odločanja o rojstvu otrok, nikoli pa ni dejansko sprejela ukrepov v ta namen.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pobudniki EU-ju predlagajo sprejetje pravne podlage za vzpostavitev finančnega mehanizma, ki bi podpiral države članice pri zagotavljanju varnega in dostopnega splava. "20 milijonov, toliko je žensk v Evropi, ki nimajo dostopa do splava," je poudarila Petra Meterc z Inštituta 8. marec.

V številnih evropskih državah je splav sicer zakonit, kar pa ne pomeni, da je dostopen, zlasti zaradi ponekod razširjenega ugovora vesti. Prav tako ponekod, denimo v Avstriji in Nemčiji, splav ni brezplačen.

Po besedah Petre Meterc bo s finančnim mehanizmom ženskam, vključno s prosilkami za azil, ki morda nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, omogočeno, da splav opravijo v EU-ju, in sicer tam, kjer je legalen. S pobudo namreč ne morejo spreminjati nacionalnih zakonodaj.

Kampanja bo po številnih krajih v Sloveniji trajala naslednjih sedem tednov, cilj pa je zbrati 100.000 podpisov. Zbiranje bodo spremljali različni dogodki, vključno s pogovornimi večeri, okroglimi mizami, impropredstavami, koncerti in kvizi, izvedli pa bodo tudi več izletov po Sloveniji.

Evropska komisija je pobudo uradno registrirala 10. aprila. O njej bodo pozneje odločali tako poslanci Evropskega parlamenta kot evropski komisarji, zato pri Inštitutu poudarjajo, da je pomembno, koga državljani izvolijo na junijskih evropskih volitvah.

Če bo pobuda v enem letu prejela milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih članic EU-ja, se bo namreč komisija morala odzvati in odločiti, ali bo ukrepala glede zahteve.