Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so zapisali pri IPI-ju, je bila RTV Slovenija v zadnjem času tarča pogostega blatenja na družbenih omrežjih, na spolu zamišljenih žaljivk in napadov od določenega dela javnosti, desničarskih medijev in v nekaterih primerih tudi politikov na vodilnih položajih, tudi samega predsednika vlade. Navajajo primer novinarke TV Koper Eugenije Carl, ki je pred dnevi po pošti dobila grozilno pismo z belim praškom, in tvit Janeza Janša iz leta 2016, ki je njo in novinarko Mojco Šetinc Pašek označil za "odsluženi prostitutki".

Spomnili so tudi na dogodek konec marca, ko je neznanec v Ljubljani najprej verbalno grozil, nato pa grožnjo tudi uresničil in prerezal gume na vozilu snemalne ekipe RTV Slovenija. Dan prej se je zgodil še en napad na televizijsko ekipo. Omenjajo, da je Janša dolgoletni kritik RTV Slovenija, njegovo pismo Vojna z mediji in navajajo, da ministrstvo za kulturo pripravlja osnutek sprememb k zakonu o medijih, s katerim želijo zmanjšati višino sredstev, namenjenih za RTV. Spomnili so tudi na zamenjavo treh članov RTV-jevega nadzornega sveta. IPI je še zapisal, da je poleg Janše med glasnejšimi kritiki RTV Slovenija tudi notranji minister Aleš Hojs.

Sorodna novica "Celo Orban se ne spravlja tako osebno na novinarje, kot se Janša"

IPI navaja, da se je pogovarjal z več viri na RTV Slovenija, ki opisujejo "sovražno klimo proti novinarjem, ki se je v zadnjih dveh letih močno poslabšala". Eden izmed njihovih sogovornikov je kot razlog za takšno stanje navedel vse večjo polarizacijo v državi, ki se odraža v napadih na RTV tako z levice kot desnice.

"Dnevne tarče napadov in žaljivk"

Namestnik direktorja IPI-ja Scott Griffen je dejal, da so nekateri pomembni člani nove vlade te napade legitimizirali in še prilivali olje na ogenj. "V zadnjih mesecih je že tako skrb vzbujajoče stanje glede ustrahovanja in žalitev, usmerjenih proti RTV Slovenija in njenim novinarjem, doseglo vrelišče. Zaposleni so skoraj dnevno tarče spletnih napadov in žaljivk. Ti verbalni napadi politikov stanje še poslabšujejo, spodbujajo nove žalitve in potencialno ogrožajo življenja novinarjev."

"Kritika je seveda v demokraciji naravna stvar. A predstavniki vlade, tudi premier, morajo prenehati z agresivnimi težnjami, usmerjenimi v spodkopavanje integritete, neodvisnosti in javnega zaupanja v slovenski javni servis. Namesto tega bi si morali prizadevati za zmanjšanje teh napetosti. Visoka stopnja nezaupnja v javni medijski servis ni v interesu nikogar, še posebej v času trenutne krize," je še dejal Griffen.