Foto: BoBo
Foto: BoBo

"RTV Slovenija ima v teh kritičnih časih ključno vlogo pri pomoči državi v boju proti pandemiji novega koronavirusa in trenutno dela na robu svojih zmogljivosti," piše v izjavi, objavljeni na spletni strani EBU-ja. "Napadi slovenske vlade na zaposlitveno, finančno in programsko politiko RTV Slovenija niso podprti z empiričnimi podatki. Kritika je seveda dobrodošla, a bojimo se, da je cilj teh napadov spodkopati neodvisnost javne medijske hiše ter kompetenc njenega vodstva in nadzornih organov."

Dodali so: "Za preverjanje delovanja javne radiotelevizije že zdaj, v skladu z zakonom, obstajajo ustrezni nadzorni mehanizmi, ki zagotavljajo njeno institucionalno neodvisnost in avtonomijo."

Prevedeni izjavi EBU v slovenski jezik

Še enkrat so poudarili vlogo javnih medijskih servisov, ki so v času pandemije znova pokazali svojo nepogrešljivo vlogo v družbi s tem, ko zagotavljajo preverjene informacije iz zanesljivih virov, sveže podatke in izjave, izobraževalne programe, nudijo podporo družbi in imajo tudi razvedrilne vsebine. "Javne medijske hiše so po vsej celini pridobile veliko občinstva in pohval, a bistveno je, da se jim dovoli, da še naprej lahko delajo neodvisno. S tem bodo ohranile zaupanje svojih gledalcev," še piše v pozivu.

EBU se je s tem pismom odzval na pritiske in tudi obtožbe na račun RTV Slovenija, nazadnje zapisane v pismu o stanju slovenskih medijev, ki ga je vlada pretekli teden poslala Svetu Evrope.

EBU je pismo končal z besedami: "Čeprav RTV Slovenija deluje v tako izjemnih razmerah, še naprej ne le izpolnjuje svoje naloge, kot so zagotavljanje vsebin za različne skupine v družbi (na primer tiste z motnjami sluha in vida), ampak celo povečuje količino svojih vsebin, še posebej pri zagotavljanju aktualnih novic."

Zastarel sistem financiranja RTV Slovenija

Ob tem so opozorili, da je sistem financiranja RTV Slovenija zastarel, zato ga je treba spremeniti, da bo hiša "dobila dovolj sredstev, s katerimi bo lahko še naprej izpolnjevala naloge, pomembne za družbo, in zagotavljala sodobno tehnološko opremo. Zato pozivamo slovensko vlado, naj spoštuje institucionalno neodvisnost javnega medija in ji zagotovi finančno vzdržnost."

EBU oziroma generalni direktor povezave Noel Curran je sicer že tretjega aprila pozval vse evropske vlade, naj epidemije ne izkoriščajo za kratenje svobode govora, medijske svobode in omejevanje prostega pretoka informacij.