Preden policisti stopijo v redno delovno razmerje, moraj opraviti še usposabljanje na akademiji. Foto: MMC RTV SLO
Preden policisti stopijo v redno delovno razmerje, moraj opraviti še usposabljanje na akademiji. Foto: MMC RTV SLO

Trenutno je na policiji zaposlenih 9463 uslužbencev, kadrovski načrt za letošnje leto pa predvideva 9644 zaposlenih, zato bi radi kvoto nekoliko izboljšali. Z razpisom, rok za prijavo sicer poteče 19. septembra, iščejo policiste, ki bi jih razporedili na območne, oziroma t.i. splošne policijske postaje. Največ policistov bodo zaposlili na območju policijske uprave Ljubljana.

Policija trenutno zaposluje 9463 ljudi, od tega je 6152 uniformiranih policistov, 1630 neuniformiranih, 1681 zaposlenih pa ni policistov.

Od kandidatov za policiste zahtevajo vsaj peto stopnjo izobrazbe, slovensko državljanstvo, vozniško dovoljenje, ustrezne psihofizične sposobnosti, nekaznovanost, to da kandidat ni v kazenskem postopku in nima dvojnega državljanstva.

Med ustrezne psihofizične sposobnosti se prišteva tako primerno psihično kot fizično stanje ter dobro kondicijo in vzdržljivost. Vse to bodo kandidati, ki bodo oddali pravilno izpolnjeno vlogo, morali pokazati na razgovoru pred izbirno komisijo, na preizkusu telesnih zmogljivosti ter psihološkem in zdravniškem pregledu.


Po izobrazbi stalna zaposlitev
Tistih 150, ki se bo odrezalo najbolje, bodo predvidoma v začetku januarja zaposlili za določen čas. Po usposabljanju na policijski akademiji pa jih bodo zaposlili še za nedoločen čas.

Sabina Zonta