Na ankaranski upravni enoti so se začeli postopki za ustanovitev ankaranske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in Skupnosti Italijanov Ankaran. Foto: MMC RTV SLO
Na ankaranski upravni enoti so se začeli postopki za ustanovitev ankaranske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in Skupnosti Italijanov Ankaran. Foto: MMC RTV SLO

Na ankaranski upravni enoti so se začeli postopki za ustanovitev ankaranske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in Skupnosti Italijanov Ankaran. Začasna predsednica obeh društev Linda Rotter je pojasnila, da so se pripadniki italijanske narodne skupnosti v Ankaranu združili, ker želijo odločati o vprašanjih, ki se nanašajo na varstvo posebnih pravic, ter spodbujati kulturne, raziskovalne, gospodarske in druge dejavnosti za razvoj italijanske narodne skupnosti v Ankaranu, je za Radio Slovenija poročal Andrej Šavko.

Volitve v samoupravne skupnosti šele, če in ko bo ustanovljena občina Ankaran
Predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Flavio Forlani ob tem opozarja, da v koprski občini že deluje italijanska samoupravna skupnost. Dodaja, da bodo volitve za ustanovitev samoupravne italijanske skupnosti lahko razpisane šele, ko in če bo ustanovljena občina Ankaran.

Kot je znano, je bil postopek ustanovitve občine Ankaran pretekli teden v državnem zboru ustavljen, saj na matičnem odboru ni nihče glasoval niti za zakonski predlog niti proti njemu. A državni zbor naj bi se na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek, seznanil s temi dogodki. Poleg tega je vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri napovedal, da bo nov zakon o Ankaranu, ki ga je po zapletih na odboru vložil SLS, državni zbor obravnaval na prvi izredni seji v februarju. Dodal je, da poslancem ne morejo ukazati, kako naj glasujejo, lahko pa poskrbijo za to, da se ne bo ponovil zaplet, zaradi katerega prejšnji teden zakonskega predloga sploh niso obravnavali v DZ-ju.