Predsednik republike Borut Pahor in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman sta z dijaki 4. letnika gimnazije Poljane spregovorila o spominih in pomenu dogodkov iz začetka 90. let. Foto: Twitter/PRS
Predsednik republike Borut Pahor in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman sta z dijaki 4. letnika gimnazije Poljane spregovorila o spominih in pomenu dogodkov iz začetka 90. let. Foto: Twitter/PRS

Predsednik republike Borut Pahor in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman sta v srečanju z dijaki 4. letnika gimnazije Poljane spregovorila o spominih in pomenu dogodkov iz začetka 90. let.

Oman je v odgovorih na vprašanja mladih povzel dogajanja v procesu slovenskega osamosvajanja, od ustanovitve Demosa in delovanja njegovega predsednika Jožeta Pučnika pa vse do uresničitve parlamentarne demokracije s prvimi svobodnimi volitvami leta 1990 in poznejše osamosvojitve.

Slovenijo so si tedaj predstavljali kot novo Švico, vendar pa "smo danes še daleč od tega". Eden glavnih razlogov je bil po oceni Omana sistem lastninjenja, prav tako pa se vse do danes ni uresničila točka Demosovega programa o tržnem gospodarstvu. Država bi morala po Omanovem mnenju skrbeti za ustvarjanje razmer za podjetništvo, ne pa da se gre sama podjetništvo.

Politiki bi morali biti bolj enotni
Opozoril je tudi na neenotnost slovenske politike in dejal, da je povsem običajno, da se stranke pred volitvami spopadejo za mandat. Toda ko so volitve končane, bi morale "zakopati bojno sekiro" in delati v korist države. V Sloveniji pa opozicija, naj bo leva ali desna, ne prenese poraza na volitvah in skuša vladajočim porušiti vse, česar se lotijo.

Prav tako je še vedno preveč razprtij med ljudmi. "Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, bomo vsak na svoji strani prepada. Na žalost to zmerjanje še kar traja," je opozoril. Če pa bi se bili pripravljeni pogovarjati o dogajanju v polpretekli zgodovini in če bi vsaka stran obžalovala storjene zločine, je sprava možna. "Je pa sprava potrebna," je še dodal Oman.

Demokratičen dialog in narodna sprava
Predsednik Pahor je povečini prisluhnil Omanovim besedam ter nato pojasnil, da ga je na pogovor z gimnazijci povabil, ker je bil prav Oman eden od ljudi, ki so med osamosvajanjem z upanjem zrli v prihodnost in razmišljali o alternativah. Podobno pa je o alternativah treba razmišljati tudi v današnjih kriznih časih.

Najbolj odločilno za razvoj države bo po njegovih besedah to, v kakšnem družbenem ozračju se bo proces odvijal, v povezovalnem ali razdiralnem. Ob tem je Pahor napovedal, da si bo prizadeval za demokratičen dialog in narodno spravo.